Sammenstøt i den kirgisiske hovedstaden

Demonstranter og tilhengere av president Askar Akajev har støtt sammen i den kirgisiske hovedstaden Bisjkek.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tusen demonstranter inntok i dag gatene i Bisjkek for å kreve at president Askar Akajevs trekker seg, melder nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge Reuters\' korrespondent i Bisjkek befant det seg om lag 10.000 demonstranter på et torg i sentrum av hovedstaden da det brøt ut kamper mellom demonstrantene og tilhengere av presidenten.

President Akajevs tilhengere skal ha gått løs på en gruppe demonstranter med kjepper og steiner, og ifølge korrespondent Dmitrij Solovjov var det politi på stedet da gruppene støtte sammen.

Det ble også avfyrt skudd, men det var umiddelbart uklart hvem som hadde avfyrt dem.

- Det pågår kamper mellom flere tusen mennesker. Situasjonen er spent og folk løper i alle retninger, sier Solovjov.

- Vil ikke bruke våpen

Den nyinnsatte innenriksministeren Kenesjbek Dusjebajev uttalte tidligere torsdag at han ikke ville beordre bruk av våpen overfor fredelige demonstranter.

- Vi ber dem om ikke å ødelegge, plyndre eller storme statlige bygninger og butikker. Jeg kommer aldri til å beordre våpenbruk mot fredelige mennesker, fortsatte Dusjebajev.

Dusjebajev brukte imidlertid i går sin første offentlige tale til å true med å sette inn væpnede styrker for å slå ned opprøret i den tidligere sovjetiske republikken.

- Loven gir oss rett til å bruke alle midler til å gjenopprette orden. Vi kan bruke makt og våpen, sa Dusjebajev, som ble innsatt som innenriksminister av president Akajev onsdag.

Grep inn

Opprørspoliti grep i går inn inn for å spre 300 opposisjonelle i hovedstaden Bisjkek. Ifølge nyhetsbyrået Reuters slo politimenn løs på demonstrantene. Flere av dem skal så ha blitt kjørt fra stedet i busser.

Demonstrasjonene i Kirgisistan startet sør i landet der opposisjonen mener det var omfattende fusk ved valget på ny nasjonalforsamling tidligere i måneden.

(NTB)

KREVER PRESIDENTENS AVGANG: Demonstranter har samlet seg i hovedstaden Bishkek.