Sammenstøt mellom tamiler og opprørspoliti i Oslo

Svært ampert da Sri Lanka-aktivister lagde spontan demonstrasjon i sentrum.

PÅGREPET: Enkelte av de mest aktive demonstrantene måtte finne seg i å bli tatt med bort av politiet.  Foto: HÅKON EIKESDAL
PÅGREPET: Enkelte av de mest aktive demonstrantene måtte finne seg i å bli tatt med bort av politiet. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Oslo-politiet hadde i kveld sin fulle hyre med å holde styr på flere hundre demonstranter som forsøkte å sperre tett trafikkerte gater flere steder i sentrum.

Demonstrantene ropte slagord til støtte for tamilene på Sri Lanka og beveget seg stadig til ulike kryss - der de gjerne satte seg ned for å hindre trafikkens gang.

Skadd
18-årige Gowtham fikk lettere skader under tumultene.

- Jeg prøvde å ta bort aggressive demonstranter, og snakket med politiledelsen da folk plutselig begynte å dytte på hverandre. Jeg følte et slag i bakhodet - trolig var det en politimann som kom borti meg med tåregassbeholderen han hadde på ryggen, sier Gowtham til Dagbladet.

SKADD: Gowtham (18), fikk et kutt i hodet under de verste tumultene og fikk bandasje  av en lege på stedet.  Foto: HÅKON EIKESDAL
SKADD: Gowtham (18), fikk et kutt i hodet under de verste tumultene og fikk bandasje av en lege på stedet. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

18-åringen forteller at demonstrasjonen var en spontan reaksjon mot konflikten mellom singalesere og tamiler på Sri Lanka, og at aksjonen ble kunngjort hovedsakelig via mobiltelefon.

- Tamiler er blitt angrepet i det som skulle være den sikre sonen på øya. Bare i dag er flere tusen blitt drept, regjeringssoldatene bruker kjemiske våpen, hevder den unge mannen.

Han mener Norge har sviktet sin rolle i øystaten etter Erik Solheims iherdige meklingsinnsats mellom regjeringen og Tamiltigrene (LTTE) på begynnelsen av tiåret.

- Norge må ta ansvar. Det var de som sto i spissen for fredsprosessen - men nå gir de helt faen, sier Gowtham til Dagbladet.

Utlimatum
Litt før kl. 22 i kveld fikk demonstrantene klar beskjed av politiet om å flytte seg, eller bli pågrepet. Det resulterte i at demonstrantene flyttet seg nedover mot Prinsens gate - som dermed ble blokkert.

SPERRET GATENE: I det som delvis var en sitt-ned-aksjon sørget demonstrantene for å sperre for trafikken i blant annet Stortingsgata i kveld. Foto: HÅKON EIKESDAL
SPERRET GATENE: I det som delvis var en sitt-ned-aksjon sørget demonstrantene for å sperre for trafikken i blant annet Stortingsgata i kveld. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Minutter seinere hadde de 200-300 demonstrantene beveget seg ned til krysset Tollbugata/Fred. Olsens gate - like ved Børsen. Der kom det til håndgemeng med politiet, som fikk utdelt tåregass.

Tåregassen ble aldri brukt - men det var en stund svært amper stemning mellom demonstrantene og politiet. Ca. 50 av førstnevnte gruppe satte seg etter hvert ned, midt i det tett trafikkerte krysset, der det i 22.30-tida sto ti patruljebiler og en buss.

- Det er ikke gjort noen pågripelser, sa politiets innsatsleder til Dagbladet tidligere i kveld - men ved 22.30-tida var to av de mest aggressive demonstrantene arrestert - og politiet hadde omringet en gruppe med 30-40 aktivister.

AMPERT: Like ved Børsen gikk politiet til aksjon med hunder og trukne batonger. Det ble også tatt beslutning om bruk av tåregass, men situasjonen roet seg ned før det ble nødvendig.  Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
AMPERT: Like ved Børsen gikk politiet til aksjon med hunder og trukne batonger. Det ble også tatt beslutning om bruk av tåregass, men situasjonen roet seg ned før det ble nødvendig. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Ca. 100 demonstranter nektet å flytte seg fra krysset før de to arresterte var blitt sluppet løs igjen. Kravet ble ikke etterkommet.

-  Det er veldig høylytt, med slagord og megafoner, fortalte Dagbladets reporter på stedet.

Blitz-folk sett
Ifølge politiet ble folk fra Blitz-miljøet observert under demonstrasjonen, men hoveddelen av gruppa var svært unge norsktamilier, helt ned i 14-15-årsalderen.

Blant slagordene som ble ropt, var «Si nei til krig mot tamiler» og «Stopp bruken av kjemiske våpen».

Demonstrantene bar også plakater og bannere med budskap om medisinhjelp til tamiler på Sri Lanka.

Foto: HÅKON EIKESDAL
Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer