Sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Mursi

To skal være drept og femten skadd i Alexandria.

Minst to skal så langt være drept i sammenstøt i Alexandria i Egypt. Mange frykter at denne fredagen blir et blodbad.  EPA/FAHIM TAREK
Minst to skal så langt være drept i sammenstøt i Alexandria i Egypt. Mange frykter at denne fredagen blir et blodbad. EPA/FAHIM TAREKVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To skal hittil være drept og minst femten personer skadd i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Egypts avsatte president Mohamed Mursi i Egypts nest største by, Alexandria.  

Følg situasjonen i Egypt direkte her!

Sammenstøtene begynte ved 16-tida i ettermiddag mellom Mursi-motstandere som hadde samlet seg nær sjøen og tilhengere av Mursi, som befant seg et lite stykke lenger opp i byen, melder det offisielle nyhetsbyrået MENA.  

Det muslimske brorskap hevder at de ble angrepet av en mobb og at sammenstøtene dermed var i gang. Det ble også hørt skudd, trolig fra haglgevær. Det ble kastet steiner, og ifølge tv-stasjonen Al Jazeera ble det kastet fyrverkeri mot Mursi-tilhengerne.  

Kort etter at sammenstøtene hadde begynt, gikk politi og sikkerhetsstyrker til aksjon og skjøt med tåregassgranater. Dette ble også bekreftet på en video som tv-stasjonen Al Jazeera viste ved 17.30-tida. 

I øyeblikket har situasjonen roet seg litt ned, men man venter nye og hardere konfrontasjoner når demonstrasjonene kommer skikkelig i gang etter at fasten blir brutt når mørket faller på.  

I hovedstaden Kairo er titusener av mennesker fra hver av de to fløyene samlet på sine vanlige steder, først og fremst Tahrir-plassen, bydelen Nasr og universitetsområdet i Giza et par mil fra Kairos sentrum. I tillegg har store folkemengder som støtter de militære samlet seg utenfor presidentpalasset.  

Det er stor frykt for at det kommer til harde sammenstøt mellom de rivaliserende partene i løpet av kvelden. Det er panservogner, politi og sikkerhetsstyrker ute i gatene, og helikoptre svever over folkemengdene.  

Blant Mursis tilhengere blir der nå delt ut eller solgt plakater med bilder av Egypts sterke mann, general Abdul Fattah al-Sisi. Det er han som har oppfordret til dagens demonstrasjon blant Mursi-tilhengerne for at de skal vise sin støtte til de militæres kamp mot det som kalles «vold og terrorisme».

Ved 19-tida ble det meldt at tilsammen minst 54 mennesker er skadd i sammenstøt over hele Egypt i løpet av dagen.