NYNAZISTER: Rundt 1000 medlemmer i «Den nordiske motstandsbevegelsen» er ventet å demonstrere i Göteborg lørdag. I tillegg forventer svensk politi 10 000 motdemonstranter. Video: Expressen. Vis mer

NAZIMARSJ I GÖTEBORG

Sammenstøt under nazimarsj: Politiet bruker pepperspray, demonstranter kaster stein

Svært ampert der flere hundre nynazister marsjerer i Göteborg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er svært ampert i Göteborg, der omkring 500 nynazister begynte sin marsj gjennom byen, og politi med batonger har måttet gripe inn overfor både nynazister og antifa-aktivister.

MARSJERER: Nynazistene stilte seg først opp til en formarsj - som nå har begynt å bevege seg til stedet der demonstrasjonen begynner. Foto: John Færseth
MARSJERER: Nynazistene stilte seg først opp til en formarsj - som nå har begynt å bevege seg til stedet der demonstrasjonen begynner. Foto: John Færseth Vis mer

Flere tusen motdemonstranter har møtt fram - og det har allerede vært tilløp til tumulter da motdemonstranter forsøkte å ta seg igjennom en politisperring.

Flere nynazister skal være anholdt, ifølge svenske medier. Politiet har brukt pepperspray og satt inn hester mot demonstrantene. Minst en politimann skal ha blitt skadd. Det skal også ha blitt brukt både en røykgranat og knallskudd, ifølge svenske medier.

Motdemonstranter, trolig tilknyttet Antifa-bevegelsen, har kastet stein mot politiet. Ifølge journalist og forfatter John Færseth, som er på stedet, roper demonstranter:

- Slutt å beskytte nazister!

Flere nordmenn

Det ble først ampert da nazistene prøvde å bryte ut av sperringene og ta en annen rute.

- Da ble det konfrontasjoner med politi med batonger. Det har vært provokasjoner fra begge sider, sier John Færseth.

Årsaken var at nynazistene forsøkte først å gå en annen rute enn de opprinnelig hadde lov til - det hindret politiet. Nynazistene ville gå forbi Bokmässan - en bokmesse som avholdes i Göteborg i dag. Det fikk de ikke lov til.

Færseth har fulgt det høyreekstremistiske og nynazistiske miljøet tett, og er i Göteborg for å følge demonstrasjonen. Han sier til Dagbladet at han har observert 8-10 norske medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen.

NORSK LEDER: Haakon Forwald (i midten) har møtt opp til marsjen. Foto: John Færseth
NORSK LEDER: Haakon Forwald (i midten) har møtt opp til marsjen. Foto: John Færseth Vis mer

- Det er nordmenn i første rekke i toget som går nå. Jeg har sett 8-10 nordmenn som jeg kjenner igjen, sier Færseth.

Mot politikere og media

I SVERIGE: Journalist og forfatter John Færseth. Foto: Privat
I SVERIGE: Journalist og forfatter John Færseth. Foto: Privat Vis mer

Blant nordmennene som er til stede er Haakon Forwald - som selv om han utvandret fra Norge i 2013, er leder for Motstandsbevegelsen i Norge.

- Forwald sa til meg at marsjen i dag primært er en demonstrasjon mot politikere og media, som han mener er folkeforrædere fordi de lyver om masseinnvandringene og det den fører med seg.

Til Færseth sa Forwald også at motstandsbevegelsen er svært kritisk til pressedekningen organisasjonen har fått siden marsjen i Kristiansand i juli - Han mener media har drevet hets mot motstandsbevegelsen siden Kristiansand, sier Færseth.

SAMMENSTØT: Flere nynazister havnet i klinsj med politiet. Nå har demonstrasjonen stoppet helt opp. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpix
SAMMENSTØT: Flere nynazister havnet i klinsj med politiet. Nå har demonstrasjonen stoppet helt opp. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpix Vis mer

Skjerpet trusselbilde

I morges kom det fram at politiet har oppjustert trusselnivået ettersom en rekke demonstranter, både på ytterste høyre- og venstrefløy, er ventet å delta.

Flere personer er pågrepet i morgentimene, og minst en person er kastet ut av Sverige i forbindelse med forsøk på deltagelse i marsjen. NMR har fått tillatelse til å marsjere mellom klokka 13 og 15. Politiet har imidlertid kortet ned den opprinnelige ruten.

I forbindelse med marsjen er flere gater i byen sperret av, og vaktholdet er skjerpet blant annet ved sentralstasjonen.

Ifølge Aftonbladet er det politi med skuddsikre vester på hvert gatehjørne. Politiet er blant annet utstyrt med kroppskameraer for å kunne dokumentere eventuelle lovbrudd.