BRÅK:  Ved inngangen til det nye jødiske året 5776, har palestinsk ungdom og israelsk politi braket sammen. Nå ber dansk-norsk-israaelske rabbiner, Michael Melchior, sine jødiske medborgere om å gå inn i seg sjøl, og se på palestinere som mennesker. Foto: Abir Sultan / Epa / Scanpix
BRÅK: Ved inngangen til det nye jødiske året 5776, har palestinsk ungdom og israelsk politi braket sammen. Nå ber dansk-norsk-israaelske rabbiner, Michael Melchior, sine jødiske medborgere om å gå inn i seg sjøl, og se på palestinere som mennesker. Foto: Abir Sultan / Epa / ScanpixVis mer

Sammenstøt ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem

Idet Israel går inn i et nytt år: 5776.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forbindelse med at jødiske israelere nå feirer inngangen til et nytt år, Rosh Hashana, har israelsk politi og palestinere vært i kraftige sammenstøt ved muslimenes tredje helligste moské, al-Aqsa-moskeen i Jerusalem.

Israelsk politi sier at de jaktet på palestinske mistenkte som hadde barrikadert seg inne på moské-området, som ligger like ovenfor Klagemuren i Jerusalem, melder Ynet.

Svært spent Sammenstøtene startet idet politiet kom inn på moskéområdet. Da kastet palestinerne steiner og fyrverkeri mot politiet.

Ifølge israelsk politi var dagens operasjon et forsøk på å forhindre sammenstøt, melder Micky Rosenfeld ifølge BBC.

Lignende sammenstøt på Jerusalems aller helligste religiøse område fant også sted i slutten av juli måned, og stemningen i Jerusalem er ifølge flere medier svært spent.

Melchior: Angår oss alle Den dansk-norsk-israelske rabbineren Michael Melchior har latt seg intervjue av Jerusalem Post i forbindelse med overgangen til et nytt jødisk år: År 5776. Her oppfordrer han alle om å skape et annerledes jødisk samfunn, som finner tilbake til de jødiske verdiene. Det er spesielt det grufulle drapet på den palestinske Dawabsha-familien tidligere i år, begått av ekstremistiske jøder, som bekymrer Melchior.

- Alle synes det var forferdelig, men mente samtidig at dette ikke hadde noe med oss å gjøre. Men sånn er det ikke. Dette handler om vårt samfunn, og det betyr at vi ikke har gjort nok for å skape et samfunn der alle kan føle seg beskyttet. Vi må klare å se menneskene i hverandre, sier Melchior, og oppfordrer alle til å gå inn i seg sjøl, og gjøre sitt for å skape et mer fredelig samfunn.

Melchior har jobbet for sameksistens og religiøs dialog mellom jøder og muslimer, israelere og palestinere i flere tiår.

Les også:
Gideon Levy: - Hykleri at Israel er i sjokk over at en baby ble brent til døde (krever Pluss-abonnement)

EVAKUERES:  En palestinsk unggutt blir båret bort etter sammenstøtene mellom palestinsk ungdom og israelsk politi på Jerusalems helligste sted i formiddag. Foto: Ahmad Gharabli / Afp / Scanpix
EVAKUERES: En palestinsk unggutt blir båret bort etter sammenstøtene mellom palestinsk ungdom og israelsk politi på Jerusalems helligste sted i formiddag. Foto: Ahmad Gharabli / Afp / Scanpix Vis mer