- Sammenstøtene må ikke brukes som påskudd til å slå ned på reformbevegelsen

Norge fordømmer voldsbruk i Egypt og forventer politiske endringer.

VOLDSOMME OPPTØYER: Det har vært voldsomme opptøyer i Kairos gater. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /Dagbladet
VOLDSOMME OPPTØYER: Det har vært voldsomme opptøyer i Kairos gater. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi fordømmer voldsbruken i Kairos gater. Sammenstøtene i Egypt må ikke brukes som påskudd til å slå ned på reformbevegelsen og vanskeliggjøre ordnet overgang til demokrati. Egypternes rett til ytringsfrihet og medias rett til å rapportere må respekteres, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Voldelig - Den historiske massemønstringen i Kairo og andre byer i Egypt de siste dagene har mobilisert brede lag av det egyptiske folk. President Mubarak har sagt at han ikke vil stille til gjenvalg i september 2011. Den politiske spenningen ser imidlertid ut til å øke, og det er kommet til voldelige sammenstøt mellom regimetro aktører og demokratiforkjempere. Myndighetene og ordensmakten har ansvar for å forhindre slike voldelige angrep som vi har sett på Tahrir-plassen og andre steder i Egypt, sier Støre.

Støtter endring Han sier at Norge støtter det egyptiske folks legitime krav om demokrati og grunnleggende politiske endringer.

- Alle parter må avstå fra vold. Den politiske ledelsen har et hovedansvar for å igangsette dialog og påbegynne grunnleggende politiske reformer, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.