- Sammenstøtet var Sas' skyld

Ifølge Norwegian.

SLÅTT AV: Tuppen på Norwegian-flyets vinge, den såkalte vingletten, ble slått av i sammenstøtet med Sas-maskinen. Foto: DAGBLADET-TIPSER
SLÅTT AV: Tuppen på Norwegian-flyets vinge, den såkalte vingletten, ble slått av i sammenstøtet med Sas-maskinen. Foto: DAGBLADET-TIPSERVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norwegian har allerede en klar oppfatning av hva som skjedde da et av deres fly støtte sammen med en Sas-maskin på Gardermoen i kveld.

- Etter det jeg har fått opplyst, har Sas-flyet rygget ut uten tillatelse, sier Norwegians informasjonssjef Åsa Larsson til Dagbladet.

- Skal granskes Sas er ikke like raske med å konkludere om skyld i uhellet, som skjedde i 18.45-tida.

- Disse opplysningene kjenner ikke jeg til. Nå skal begge flyselskapene og Oslo lufthavn granske hva som faktisk skjedde, sier Sas' informasjonssjef Knut Morten Johansen til Dagbladet.

- Det er vanskelig å vite hvem som har skyld. Vi avventer rapport fra begge kapteinene og tårnet, sier OSLs informasjonssjef Jo Kobro til Dagbladet.

Sas' basesjef Geir Nedregård sier til Reiselivsavisen at det er for tidlig å si om uhellet skyldes menneskelig eller teknisk svikt.

- Data fra taleregistratoren sammenholdt med ferdsskriveren og opptak av kommunikasjonen med tårnet vil enkelt kunne fastslå om noen har beveget maskinen bakover før en tillatelse er gitt, sier han.

Informasjonssjef Johansen avviser imidlertid at det blir aktuelt å ta ut data fra ferdsskriveren.

- Det er jo ikke snakk om noe havari, sier han.

Ikke i fare Det som er på det rene, er at Norwegian-flyet, som var på vei til gate 23 for å parkere etter ankomst fra Trondheim, kom borti Sas' avgang til Stavanger - som var på vei til å bli trukket ut av gate 13. Norwegian-flyet fikk skader ytterst på vingen, mens Sas-maskinen ble skadd i halen.

De to Boeing 737-maskinene er nå tatt ut av trafikk. Ifølge selskapenes informasjonssjefer var det aldri noen fare for passasjerenes liv og helse.

- Passasjerene som skulle til Stavanger, ble overført til et annet fly, og er allerede landet, med en mindre forsinkelse, sier Sas' informasjonssjef Johansen.

Men sammenstøtet mellom Norwegian- og Sas-flyet var bare det andre uhellet på Gardermoen innenfor en periode på bare 40 minutter; i 18.05-tida løp ei flybru (armen som forbinder flyet med terminalet ved gaten, red.anm.) løpsk og skadde skroget på Sas' maskin nettopp ankommet fra Kristiansund.

Dermed har Sas og Norwegian henholdsvis to og ett fly ute av trafikk inntil videre.

TATT UT AV TRAFIKK: Etter dagens to uhell er to Sas-fly og én Norwegian-maskin tatt ut av tjeneste. Foto: DAGBLADET-TIPSER
TATT UT AV TRAFIKK: Etter dagens to uhell er to Sas-fly og én Norwegian-maskin tatt ut av tjeneste. Foto: DAGBLADET-TIPSER Vis mer