Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Samoa samlet i sorgen

Ber til gud for savnede familiemedlemmer.

MINNES DE SAVNEDE OG DØDE: Menighetskirken i byen Laomanu var fylt opp. Foto: AP Photo/Rick Rycroft
MINNES DE SAVNEDE OG DØDE: Menighetskirken i byen Laomanu var fylt opp. Foto: AP Photo/Rick Rycroft Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Beboerne på tsunamirammede Samoa samlet seg i sorgen i gårsdagens søndagsmesse. Tsunamien utslettet hele landsbyer, og minst 176 mennesker døde på øyene Samoa og Amerikanske Samoa i stillehavet.

Menighetskirken i byen Lalomanu var fylt til randen med beboere på øya, i tillegg til pårørende fra Australia og New Zealand.

Minnestunden varte i mer enn tre timer. Pårørende fra ti familier holdt minnetale for de 52 savnede, som for under to uker siden tilhørte menigheten.

- Spesielt
Failuga Gase (52) gråt stille for sine fire savnede familiemedlemmer. Han fikk hjemmet sitt ødelagt av tsunamien.

OMKOMNE: Minst 176 personer mistet livet på Samoa-øyene. Foto: AP Photo/Scanpix
OMKOMNE: Minst 176 personer mistet livet på Samoa-øyene. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

- Det er spesielt å minnes de som døde, sier han til nyhetsbyrået Associated Press.

Luluu Berns fortalte at søstera, svigerbroren og deres sju barn hadde overlevd, men at de hadde opplevd et helvete i fem timer, da deres 16 måneder gamle baby var forsvunnet.

- Etter fem timer, fant de ham på stranda. Han ble funnet med ansiktet ned, men overlevde. Jeg takker herren for mirakelet han gjorde for den lille gutten, sier hun.

STØTTER SEG TIL TROEN: Folk fra Samoa samles i den katolske kirken i byen Leone. Foto: AP Photo/Scanpix
STØTTER SEG TIL TROEN: Folk fra Samoa samles i den katolske kirken i byen Leone. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

- Vi må tenke fremover
På Samoa står kristendommen høyt, og søndagsgudstjenestene er en viktig del av livene deres.

I hovedstaden Apia var det også minnegudstjeneste.

- Vi må tenke fremover. Vi må gjenoppbygge våre liv sammen. Smerte vil samle oss, og det vil gi oss styrke, sa Monsignor loane Vito.

STORE ØDELEGGELSER: Flere beboerne i byen Pago Pago, på Amerikanske Samoa, mistet sine hjem da en tsunami skyllet inn. Foto: AP Photo/Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Flere beboerne i byen Pago Pago, på Amerikanske Samoa, mistet sine hjem da en tsunami skyllet inn. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

Samoanske myndigheter opplyser til AP at det vil lages massegraver med plass til 20 mennesker i hver. Begravelsen vil skje på torsdag, etterfulgt av minnestund.

Frykter epidemier
Folk på Samoa frykter epidemier etter tsunamien som har rammet øygruppen i Stillehavet. Flylaster med medisiner er på vei til øyene, der leger spår mange nye dødsfall.

Minst 176 mennesker har mistet livet, men Limbo Fiu som leder de nasjonale helsetjenestene på Samoa sier tallet kommer til å stige.
— Om noen få uker vil vi se at mange mennesker blir syke med mage-tarmkatarr og diaré. Dette vil ramme de unge og de eldre, og det er ikke til å unngå at noen dør, sa Fiu til nyhetsbyrået AFP i helgen.

En transportfly fra New Zealands luftforsvar landet lørdag på Samoa med leger, sykepleiere og letehunder om bord. En viktig oppgave for hjelpearbeiderne blir å sørge for at lokalbefolkningen får tilgang til rent vann og har forsvarlige toalettforhold.

Mange samoanske familier har forlatt sine hjem i de lavtliggende kystområdene og flyttet til høydedrag inne i landet. De nekter plent å flytte tilbake til områdene der de bodde før, sier sykepleier Rose North i Samoas Røde Kors.

(Dagbladet/NTB)

FIKK HJEMMET ØDELAGT: Fuauli Atisano'e ser på sitt ødelagte hjem i landsbyen Tuli  Foto: AP Photo/Scanpix
FIKK HJEMMET ØDELAGT: Fuauli Atisano'e ser på sitt ødelagte hjem i landsbyen Tuli Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer
TSUNAMI: Et kors viser hvor tsunamien kom inn i byen Leone. Foto: AP Photo/Rick Bowmer
TSUNAMI: Et kors viser hvor tsunamien kom inn i byen Leone. Foto: AP Photo/Rick Bowmer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling