Samordnede aksjoner i Oslo

Demonstrerer for klima og dyrevelferd.

DEMONSTRASJON: Extinction Rebellion gjennomførte flere dramatiske demonstrasjoner i Oslo mandag. Statsminister Erna Solberg mener klimaaktivistene heller burde applaudert etter regjeringens nye klimatiltak. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klimainitiativet Extinction Rebellion og deres søsterorganisasjon Animal Rebellion har i dag en rekke aksjoner på strategiske steder i Oslo. Etter å ha sperret trafikken på Karl Johan i morges har aksjonister nå limt seg fast i Nærings- og fiskeridepartementet, samtidig som en demonstrant sitter halvnaken og får helt «olje» over seg utenfor Kulturdepartementet.

- Sammenbrudd

- Vi vil rette oppmerksomheten mot norsk oljepolitikk og at den norske regjeringen ikke handler i samsvar med situasjonen vi befinner oss i - klimakrise og økologisk sammenbrudd, sier Sara van der Moer (31) - nå med et pledd rundt seg - som forklaring om hvorfor hun aksjonerer.

- Norge har et særskilt ansvar når det gjelder olje, som den sjuende største eksportøren av CO2 i verden, sier hun.

HAR LIMT SEG FAST: Demonstranter fra Animal Rebellion har limt seg fast i Nærings- og fiskeridepartementet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
HAR LIMT SEG FAST: Demonstranter fra Animal Rebellion har limt seg fast i Nærings- og fiskeridepartementet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

31-åringen forteller at Extinction Rebellion får varierende reaksjoner på aksjonsformene.

- Ikke alle forstår at det er såpass alvorlig, og da virker det kanskje ekstremt - men det som er ekstremt, er at det ikke er nok handling. Det er så mye som står på spill.

Ekstra sikkerhet

De to sistnevnte aksjonene skjer samtidig med regjeringens framlegging av nye klimatiltak i Klima- og miljødepartementet. Demonstrasjonene er medvirkende årsak til at sikkerhetsoppbudet er uvanlig stort på pressekonferansen.

Statsminister Erna Solberg bemerker i en kommentar til Dagbladet at Extinction Rebellion er flinke til å markedsføre budskapet sitt gjennom målrettede aksjonsformer, og understreker at ytringsfriheten gjelder også dem.

- I dag burde de applaudert det vi gjør på CCS (CO2-fangst og -lagring). Norge tar på seg et stort ansvar for å utvikle en teknologi som gjør at vi i framtida klarer å nå Paris-målene. Hvis det er målet deres, burde de kanskje tørket av seg oljen og klappet litt, sier statsministeren.

POLITIET GÅR TIL VERKS: 34 personer er pågrepet etter aksjoner i Oslo, hvor medlemmer av gruppa Extinction Rebellion sperret trafikken ved å lenke seg fast i medbrakte jernrør. Gruppas mål er å få myndighetene verden over til å reagere på klimakrisen og den økologiske krisen. Video: Mathias Lohne Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer