- Samordning er et notorisk problem for samfunnssikkerheten

Forskere i Trondheim gransker hvordan sikkerhetsberedskapen har endret seg etter terrorangrepene 22. juli 2011. 

TERROREN RAMMET: 
 I etterkant av terrorangrepene mot Regjeringskvartalet og Utøya, den 22. juli 2011, konkluderte 22. juli-kommisjonen blant annet med at evnen til å koordinere og samhandle var mangelfull.  Foto: Jan Bjerkeli
TERROREN RAMMET:  I etterkant av terrorangrepene mot Regjeringskvartalet og Utøya, den 22. juli 2011, konkluderte 22. juli-kommisjonen blant annet med at evnen til å koordinere og samhandle var mangelfull.  Foto: Jan Bjerkeli

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): - I Gjørv-kommisjonens rapport pekes det på ressursene som ikke fant hverandre den 22. juli 2011, hvordan departementer ikke kommuniserte. Slik er situasjonen langt på vei fortsatt. Samhandling på tvers av departementer og etater fungerer ikke, sier forskningssjef Stian Antonsen ved SINTEFs avdeling for sikkerhet.

Konklusjonene kommer fra forskningsprosjektet «The Next Disaster» (NEXUS), der en gruppe fra flere ulike forskningsmiljøer i Trondheim vurderer i hvilken grad lærdom fra 22. juli-angrepet har blitt omsatt til konkrete tiltak for å øke samfunnets sikkerhet og beredskap - eller «hvordan diagnosen er oversatt til medisin», som han selv sier.

- Angrepene 22. juli var en «wake up call» - en mental vekker hos aktører i hele forvaltningen om at terrorangrep også kan skje i Norge. Nettopp denne erkjennelsen er nok en av de største endringene for norsk samfunnssikkerhet siden 2011, sier Antonsen.

- Det er mye klokskap i etterklokskap, tilføyer han.

- Sikkerheten vakler

Forskningsprosjektet skal ferdigstilles neste sommer, men allerede nå ser forskerne flere tendenser innen norsk samfunnssikkerhet. De er ikke bare betrygget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer