Sampaio gjenvalgt som Portugals president

Jorge Sampaio ble gjenvalgt til en andre femårsperiode som president i Portugal, selv om han fikk færre stemmer enn meningsmålingene indikerte på forhånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptellingen viste sent søndag kveld at den 61 år gamle sosialisten Sampaio lå an til å få rundt 55 prosent av stemmene, mens de siste meningsmålingene før valget ga ham en oppslutning på 63 prosent. Dette la ingen demper på feiringen.

- Folket har gjenvalgt meg. Jeg er stolt av å få deres tillit, sa Sampaio i seierstalen.

Sampaios rival, Høyres Joaquim Ferreira do Amaral, fikk 34,5 prosent av stemmene. Kommunistenes kandidat Antonio Abreu kom på tredje plass og fikk omkring fem prosent. En seier for Sampaio forsterker Sosialispartiets grep om makten i landet, der regjeringen ledes av statsminister Antonio Guterres.

Det var ikke noen nedstorming av stemmelokalene i Portugal denne søndagen. Under halvparten av de registrerte velgerne deltok i valget. Dette er den laveste oppslutningen noen sinne i et presidentvalg. Flere valgdistrikt valgte i protest å boikotte presidentvalget for å uttrykke sin misnøye med regjeringen i ulike lokale spørsmål.

Presidentposten i Portugal er hovedsakelig av seremoniell karakter, selv om statsoverhodet kan spille en viktig meklerrolle ved politisk kriser.