Sampo-nei kan koste staten 100 millioner

Dersom finske Sampo nektes Storebrand-konsesjon kan norske myndigheter komme til å måtte betale flere hundre millioner kroner i erstatning til finnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener EØS-ekspertene Per Christiansen og Harald Evensen, ifølge Aftenposten.

En eventuell erstatningssak vil kunne bli aktuell dersom et avslag baserer seg på lover som er i strid med EØS-avtalen. ESA (EFTA-landenes overvåkingsorgan av EØS-avtalen) mener flere av lovparagrafene som kan stoppe Sampos oppkjøp gjør nettopp det.

Per Christiansen, tidligere ekspedisjonssjef i Finansdepartementet og nå tilknyttet Pricewaterhouse Coopers, mener Sampo i første rekke ville ha krav på å få dekket faktiske utgifter. Han ser heller ikke bort fra at finnene ville få dekket framtidig inntektstap som følge av at de ikke fikk kjøpe Storebrand.

Ifølge eksperter Aftenposten har snakket med, vil Sampos faktiske utgifter til finansielle og juridiske rådgivere alene beløpe seg til et sted mellom 50 og 100 millioner kroner.

Direktøren i Kredittilsynet, Bjørn Skogstad Aamo, har uttalt at Sampos søknad om å kjøpe Storebrand bare vil bli vurdert ut fra norsk lov, ikke EØS-regler.

NTB