- Samrøre mellom politi og politikk

Advokat Morten Furuholmen mener Infoflyt er en trussel mot rettssikkerheten.

FRUSTRERT Sven Eirik Utsis advokat, Morten Furuholmen, mener den hemmelige infoflyten er en trussel mot rettssikkerheten. Han tror Utsi holdes innesperret av politiske årsaker. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
FRUSTRERT Sven Eirik Utsis advokat, Morten Furuholmen, mener den hemmelige infoflyten er en trussel mot rettssikkerheten. Han tror Utsi holdes innesperret av politiske årsaker. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):- Det er et stort rettssikkerhetsproblem at politiet forer fengselet med informasjon som vi ikke får innsyn i. Denne informasjonen er ofte avgjørende for prøveløslatelser, permisjoner og soningssted. Problemet er at informasjonen ikke alltid stemmer, og flere fanger blir nektet prøveløslatelse på feil grunnlag, sier Morten Furuholmen, som er Sven Eirik Utsis advokat.

Les intervjuet med Utsi her.

Furuholmen karakteriserer den såkalte infoflyten som en kreftsvulst i systemet.

- Slik kan politiet plukke ut dem de ikke liker, og designe den straffen de vil ha, sier Furuholmen.

Så lenge infoflyten hemmeligholdes er det heller ikke mulig å prøve den for domstolen.

- Det er en skandale, tordner Furuholmen.

To tredjedelers prinsipp

Ifølge straffegjennomføringsloven kan domfelte prøveløslates etter å ha sonet to tredjedeler av straffen, og dette er et vanlig prinsipp i norsk rettspleie

- Her bør det jo være likhet for loven og en viss forutsigbarhet. Vanligvis sender man en søknad om løslatelse til fengselet, men i Utsis tilfelle måtte vi søkte rett til Kriminalomsorgen. Det har jeg aldri opplevd før, sier Morten Furuholmen.

Han karakteriserer behandlingen av Utsi som en skandale.

- Jeg tror dette har en sammenheng med at Stig Millehaugen ble pågrepet under åpen soning, og at det ødela for Sven Eirik. Jeg har en sterk følelse av at siden det er valgår i år så er de livredde for en ny skandale, sier Furuholmen.

Advokaten karakteriserer denne saken som en skummel samrøre mellom politi og politikk.

Individuell vurdering
Rådgiver Finn Dotsetsveen i kriminalomsorgsavdelingen i Justisdepartementet understreker at all informasjonen de får fra politiet om fanger på infoflyt skal være skriftlig, og må kunne dokumenteres eller etterprøves.

Han mener dette tvert i mot styrker rettssikkerheten, slik at man minsker faren for at rykter og enkeltpersoners holdninger skal ramme de innsatte.

- Når det gjelder prøveløslatelser skal det foretas en individuell vurdering i hvert enkelt tilfelle, og da vektes forskjellige ting, som for eksempel gjentakelsesfare. I slike tilfeller vektes god oppførsel mindre, sier Dotsetsveen.

Fanger som har vært straffedømt gjentatte ganger vil derfor ikke automatisk få prøveløslatelse.

Dotsetsveen understreker at infoflyt også brukes for å beskytte enkelte innsatte i norske fengsler - eller ofre eller familie på utsiden.

Infoflyten kan for eksempel inneholde opplysninger om hvem man har kontakt med og når, eller opplysninger om planlagte kriminelle forhold.

Kriminalomsorgen har flere ganger fått refs av Sivilombudsmannen for ikke å gi innsyn i infoflyt-dokumenter.