STRID: Apple og Samsung krangler om hvem som har kopiert hverandre mest. Foto: Reuters
STRID: Apple og Samsung krangler om hvem som har kopiert hverandre mest. Foto: ReutersVis mer

Samsung saksøker Apples Iphone 5 for brudd på patenter

- Vi må gjøre det vi må for å beskytte våre innovasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Enda et søksmål mellom de to gigantene Apple og Samsung er nå en realitet, og Samsung mener Apple har brutt flere patenter da de utviklet Iphone 5.

Samsung har allerede flere søksmål pågående mot Apple, men det hindrer dem ikke i å gjøre papirbunken større. Istedenfor å opprette et nytt søksmål mot Apple, har de like så greit valgt å legge det til som ekstramateriale i det pågående søksmålet, melder nyhetsbyrået AP.

Det skal være snakk om brudd på åtte patenter.

- Vi har alltid foretrukket å konkurrere på markedet med våre innovative produkter fremfor rettssaler. Apple fortsetter aggressivt å forfølge oss rettslig, noe som vil innskrenke den frie konkurransen på markedet. Det gir oss lite valg og vi må gjøre det vi må for å beskytte våre innovasjoner, sier Samsung i en pressemelding tirsdag.

Dømt for plagiat Som tidligere nevnt, er det langt fra første gang de to selskapene møtes i retten.

En jury i California bestemte i august i år at Samsung måtte betale Apple 1,05 milliarder dollar for å ha krenket noen av Apples patentrettigheter for smarttelefoner og nettbrett.

Apple, som beskyldte Samsung for å ha kopiert bedriftens Iphones og Ipads med sine Galaxy-produkter, krevde en erstatning på 2,75 milliarder dollar og fjerning av noen av Samsungs produkter fra amerikanske butikkhyller.

Samsung gikk til motsøksmål mot Apple for å ha kopiert deres patenter på trådløs kommunikasjonsteknologi, men dette søksmålet ble avvist av juryen.

- Ikke plagiat I Sør-Korea vant derimot Samsung over Apple i retten.

IPHONE 5: Apples nyeste telefon. Foto:  AFP
IPHONE 5: Apples nyeste telefon. Foto: AFP Vis mer

Der ble det konkludert med at Samsungs mobiltelefon Galaxy ligner veldig på Apples Iphone, men selskapet har ikke brutt Apples designpatent.

I kjennelsen til den sørkoreanske domstolen ble både Apple og Samsung dømt for å ha overtrådt hverandres patentrettigheter, men det gjaldt andre produkter enn smarttelefoner.

Samsung hadde brutt med én av Apples patenter, mens Apple hadde brutt med to av Samsungs, ifølge kjennelsen. Som følge av dette ble Apple dømt til å betale 40 millioner won (drøyt 200 000 kroner) til Samsung, mens Samsung måtte betale 25 millioner won (125 000 kroner) til Apple.

De to selskapene kontroller til sammen over halvparten av verdens smarttelefonmarked.

SAMSUNG GALAXY S III: Samsungs nyeste telefon. Foto: AFP
SAMSUNG GALAXY S III: Samsungs nyeste telefon. Foto: AFP Vis mer