Samtalen mellom politiet og Peter Mangs før pågripelsen avspilt i retten

«Lasermannen 2» står tiltalt for 3 drap og 12 drapsforsøk.

TILTALT:
Peter Mangs (i midten) tar plass i rettssalen ved åpningen av drapssaken i Malmø mandag.
Foto: Stig Åke Jønsson / NTB scanpix
TILTALT: Peter Mangs (i midten) tar plass i rettssalen ved åpningen av drapssaken i Malmø mandag. Foto: Stig Åke Jønsson / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I ly av kveldsmørket plukket gjerningsmannen ut sine ofre, løftet skytevåpenet og trakk av. Alle ofrene hadde en ting til felles, med unntak av én. De hadde innvandrerbakgrunn.

De to første drapene Mangs er tiltalt for fant sted allerede sommeren 2003, da to menn på 66 og 23 år ble drept med få ukers mellomrom.

Det tredje drapet skjedde i oktober 2009 da en 20 år gammel etnisk svensk kvinne ble skutt og drept mens hun satt sammen med en venn i en bil. Vennen, som har innvandrerbakgrunn, ble også truffet. Han overlevde, men ble alvorlig såret.

Senere plukket han ut tilfeldige mennesker blant annet på en bussholdeplass og et gatekjøkken. Det var kun tilfeldigheter som gjorde at drapsforsøkene ikke endte i drap.

«Lasermannen 2»
Han har uoffisielt fått tilnavnet «Lasermannen 2» etter at drapene han er tiltalt for ligner veldig på drapene som ble utført av den originale «Lasermannen».

I dag er første dagen av rettssaken mot den såkalte «Lasermannen 2». I Sverige er det stor mediedekning av saken og stor interesse. Det er også et enorm sikkerhetsopplegg rundt Mangs. Han sitter adskilt fra de andre aktørene i saken, bak et skuddsikkert glass. Det er også en streng sikkerhetskontroll alle må gjennom før de kommer inn i retten.

I retten i dag ble det spilt av en telefonsamtale mellom den tiltalte og politiet fra minuttene før han ble pågrepet, skriver Expressen.

Politimannen som pratet med Mangs opplyste at han ville prate med ham. Politiet forteller at de har omringet boligen hans.

Deretter blir Mangs oppfordret til å gå ut av sitt hjem med hendene synlige.

STRENG SIKKERHET:
Jeanette Persson West, som er mor til den myrdede Trez Persson West, går gjennom sikkerhetskontrollen i Tingsrättens lokaler før rettssaken mot den mistenkte serieskytten Peter Mangs.
Foto: Drago Prvulovic / NTB scanpix
STRENG SIKKERHET: Jeanette Persson West, som er mor til den myrdede Trez Persson West, går gjennom sikkerhetskontrollen i Tingsrättens lokaler før rettssaken mot den mistenkte serieskytten Peter Mangs. Foto: Drago Prvulovic / NTB scanpix Vis mer

- Jaha, svarte Mangs.

Han virket litt usikker på hva han skulle gjøre videre.

- Jeg vil ha mer informasjon. Hva skjer dersom jeg ikke åpner, spør Mangs.

Han får da til svar fra politiet at de vil komme inn og hente han. Da spør den tiltalte om politiet har lov til det.

Pågrepet
Mangs fortsetter å vegre seg for å åpne døren.

- Jeg har full forståelse for om du blir sint eller opphisset, sa politimannen.

Til slutt åpner Mangs døren og da kunne man høre politiet i bakgrunnen som roper at han skal ta hendene opp i været.

Påtalemyndigheten viste deretter hva politiet fant i leiligheten til den såkalte «Lasermannen 2».

Blant annet ble det funnet en såkalt stridsvest hvor han hadde blant annet en kniv, ammunisjon, ørepropper og en hanske.

10-18 års fengsel
På soverommet fant politiet en ladd pistol som var klar til å brukes.

TUNG BEVÆPNING:
Væpnet politi utenfor tinghuset i Malmø under tirsdagens fengslingsmøte for Peter Mangs som er mistenkt for i alt tre drap og ti drapsforsøk i Malmø.
Foto: DRAGO PRVULOVIC / Scanpix
TUNG BEVÆPNING: Væpnet politi utenfor tinghuset i Malmø under tirsdagens fengslingsmøte for Peter Mangs som er mistenkt for i alt tre drap og ti drapsforsøk i Malmø. Foto: DRAGO PRVULOVIC / Scanpix Vis mer

Ifølge politiet var det veldig ryddig og organisert i leiligheten.

Mangs nekter straffskyld og har nektet enhver befatning med drapene overfor politiet.

Han skal derimot ha innrømmet flere av drapene overfor sin psykolog og en fengselsbetjent.

Solveig Wollstad er aktor, mens Jesper Montan og Douglas Norking er forsvarere for Peter Mangs. Dommeren som administrerer rettssaken heter Lennart Strinäs.

Ifølge Sydsvenskan vil dommen komme i slutten av Juli. De skriver også at det er sannsynlig at Mangs får mellom 10-18 års fengsel hvis han blir dømt, men det er også et tilregnelighetsspørsmål.

Det er utført relativt få undersøkelser for å avgjøre om Mangs er alvorlig syk, men det vil bli større undersøkelser senere. Det er en mulighet for at han blir dømt til tvungen psykisk helsevern dersom han blir kjent utilregnelig.

MYE POLITI:
Politiet tilstede i sterkt monn ved åpningen av retssaken mot Peter Mangs i Malmø mandag.
Foto: Drago Prvulovic / NTB scanpix
MYE POLITI: Politiet tilstede i sterkt monn ved åpningen av retssaken mot Peter Mangs i Malmø mandag. Foto: Drago Prvulovic / NTB scanpix Vis mer