Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Samtalen som fikk Aslak Nore til å eksplodere

«Gå hjem, vi er lurt alle sammen», sa Morgenbladets journalist før han ble overfalt på Litteraturhuset.

- OVERRASKET: Morgenbladet-journalist og forfatter Simen Sætre sier spørsmålstillingen var tøff, men at han var overrasket da Aslak Nore gikk til fysisk angrep på ham på Litteraturhuset i kveld. Foto: NINA HANSEN
- OVERRASKET: Morgenbladet-journalist og forfatter Simen Sætre sier spørsmålstillingen var tøff, men at han var overrasket da Aslak Nore gikk til fysisk angrep på ham på Litteraturhuset i kveld. Foto: NINA HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Forfatter og hissigpropp Aslak Nore beklager sterkt at han slo Morgenbladet-journalist Simen Sætre i ansiktet etter et debattmøte på Litteraturhuset i kveld, men beskriver samtidig Sætres spørsmålsstilling som «ren mobbing» og arrangementet som «en skandale».

- Jeg ble veldig oppskaket av en del av spørsmålene som kom. Jeg ga ham et klaps. Jeg beklager det. Det skjedde i kampens hete, sa Nore til Dagbladet like etter hendelsen.

I boka «Ekstremistan» skisserer Nore en flerkulturell virkelighet som utfordrer grunnpilarene i det sosialdemokratiske Norge. Men det var trolig diskusjoner rundt forfatteren som person, «kjendis» og pr-strateg som provoserte ham mest i kveld.

Blant annet konstaterte Sætre at det store spørsmålet var hvordan Nore klarer å få så mye oppmerksomhet rundt bøkene sine, og at det er flere avissider om Aslak Nore enn det er sider i den siste boka hans.

- Bare tull
Etter det Dagbladet forstår var det særlig en vending etter rundt 25 minutter som fikk både forfatteren og deler av publikum til å reagere.

- Vi snakker om en bok som ut fra språklige kriterier er middelmådig. Du har lurt mine kolleger til å tro at dette er en viktig bok som skulle komme, som gjorde at mine redaktører satte opp dette intervjuet, sa Sætre i passasjen.

- Kan vi ikke snakke litt om boka di da, hvis du er så misfornøyd med PRen?, repliserte Nore.

- Jeg skal lese videre, jeg er litt usikker på det spørsmålet, faktisk, for jeg skrev det seint i går kveld...

- Det er jo ikke noe spørsmål, det er jo bare tull, mente Nore.

Sætre kommenterer så at han tidligere hadde sagt ja til å komme til kveldens samtale uten å huske at den falt på datterens treårsdag.

- Så vi burde faktisk ikke vært her. Ikke jeg, ikke deg og heller ikke publikum. Dere er også lurt av en mediejippo. Dere burde gå hjem, vi er lurt alle sammen, fortsatte debattlederen.

Samtalen som fikk Aslak Nore til å eksplodere

- Altså, nå nærmer det seg rett og slett respektløshet, ikke bare overfor meg, for det driter jeg i, men overfor publikum som faktisk er interessert i dette her. Du må gjerne sitte og snakke om treårsdagen til dattera di, men jeg tror ikke folk er så interessert i det, sier Nore.

Han argumenterer med at de første som har tatt kontakt med ham etter utgivelsen er politikere, innvandrere og andre samfunnsegnasjerte med positiv respons.

- Er du redd for at medierollen skal overskygge boka, vi sitter jo her og snakker om medierollen, spør Sætre.

- Jeg snakker gjerne om boka jeg, sier Nore, som påpeker at de eneste som ser på ham som en stor kjendis er miljøet til Sætre.

- Har bodd mye i utlandet
Så beveger de to profilerte forfatterne seg nærmere temaene i Nores bok, men den dreier også inn på mer personlige temaer, blant annet når Sætre kommenterer Nores bylinebilde og spør om «tøffheten din er en slags posering» og seinere:

- Er du en skap-latte-drinking-liberal som poserer «tough on crime»?

- Jeg har bodd mye i utlandet, og da har man kanskje lagt seg til en litt annen væremåte enn mange i Norge, sier en humrende Nore.

Etter en snau time avsluttes samtalen - tilsynelatende på en avbalansert måte:

Sætre: Tusen takk til Aslak Nore for at du kunne komme. Det blir dessverre ikke tid til at forleggeren din kan reise seg og klage over spørsmålsstillingen. Men..

Nore: Hehe

Sætre:...de kan ta seg en øl i baren etterpå. Men tusen takk for at du kunne komme og takk til publikum for at dere kom til den månedlige gemyttelige samtalen om litteratur her i Litteraturhuset.
Så kokte det altså over for Nore, som foran måpende publikummere fysisk overfalt journalisten som hadde grillet ham verbalt.

- Jeg tar det som en kompliment — at jeg stilte så vanskelige spørsmål at han ikke kunne svare, sa Simen Sætre til Dagbladet på Litteraturhuset tidligere i kveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling