- Samtalene er fulle av misforståelser og uenigheter

Russlands president Vladimir Putin møtte fredag morgen sin ukrainske kollega Petro Porosjenko.

KONSTRUKTIVE SAMTALER: Putin og Porosjenko er i den italienske byen Milano i forbindelse med toppmøtet mellom asiatiske og europeiske land (ASEM). Bildet viser de to statslederne før møtet fredag morgen. Foto: Daniel Dal Zennaro/Reuters/NTB scanpix
KONSTRUKTIVE SAMTALER: Putin og Porosjenko er i den italienske byen Milano i forbindelse med toppmøtet mellom asiatiske og europeiske land (ASEM). Bildet viser de to statslederne før møtet fredag morgen. Foto: Daniel Dal Zennaro/Reuters/NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Putin og Porosjenko er i Milano, på toppmøtet mellom asiatiske og europeiske land (ASEM). Vestlige ledere sier samtalene mellom de to var konstruktive, men Kreml toner ned framgangen.

- Det var bra, det var positivt, sa en smilende Putin etter morgenmøtet der han og Porosjenko diskuterte konflikten som fortsatt herjer Øst-Ukraina.

Også Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande, Storbritannias statsminister David Cameron og EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso deltok på møtet, som ble ledet av Italias statsminister Matteo Renzi.

- Vurderer droneovervåking Selv om det fortsatt er betydelig uenighet mellom statslederne, var samtalene «konstruktive», ifølge Renzi.

Putin sa på møtet at han ikke ønsker et splittet Ukraina eller en fastfrosset konflikt, ifølge Cameron.

NATO og Ukraina har gjentatte ganger anklaget Russland for å ha sendt soldater og militært utstyr til separatistene i Øst-Ukraina, noe Moskva avviser.

Ifølge Renzi vurderer Putin og Porosjenko nå et konkret fransk forslag om å bruke droner til å overvåke grensen mellom landene, ifølge Renzi.

- Frankrike, Tyskland, Italia og selvfølgelig Russland, har muligheten til å tilby teknologi for å overvåke landenes felles grense, sa den italienske statsministeren.

- Uenighet og misforståelser Men selv om Putin smilte og uttalte seg positivt etter møtet, tonet Kreml raskt ned den påståtte framgangen:

- Samtalene er virkelig vanskelige, fulle av misforståelser og uenigheter, men de fortsetter likevel, sier Dmitrij Peskov, som er talsmann for den russiske presidenten.

- Noen av møtedeltakerne viste total mangel på en objektiv tilnærming, sier Peskov videre, ifølge russiske medier.

Franske tjenestemenn opplyser at det skal holdes et nytt møte mellom Putin og Porosjenko klokken 13, der både Hollande og Merkel også skal delta.

Statslederne forsøker på siden av ASEM-toppmøtet å finne en løsning på konflikten i Øst-Ukraina. Ukraina og prorussiske separatister inngikk en våpenhvile for over en måned siden, men flere hundre mennesker er drept i harde kamper siden da. Begge sider anklager hverandre jevnlig for å bryte våpenhvilen.
(NTB)