Krigen i Ukraina

- Samtalene er ubrukelige

Polens president Andrzej Duda retter skarp kritikk mot Emmanuel Macron og Olaf Scholz for deres kontakt med Vladimir Putin.

SAMTALE: Frankrikes president Emmanuel Macron er blant dem som har hatt flere samtaler med Russlands president Vladimir Putin siden Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Sputnik / Kremlin via Reuters / NTB
SAMTALE: Frankrikes president Emmanuel Macron er blant dem som har hatt flere samtaler med Russlands president Vladimir Putin siden Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Sputnik / Kremlin via Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tysklands statsminister Olaf Scholz og Frankrikes president Emmanuel Macron har hatt flere telefonsamtaler med Russlands president Vladimir Putin siden Russlands invasjon av Ukraina.

Det har skapt reaksjoner blant flere statsledere.

I et intervju med den tyske avisa Bild sier Polens president Andrzej Duda at han «er overrasket» over alle telefonsamtalene med Putin, og mener at de ikke fører fram.

- Disse samtalene er ubrukelige. Hva gjør de? De legitimerer bare en person som er ansvarlig for forbrytelsene begått av det russiske militæret i Ukraina. Han er ansvarlig for det. Han tok beslutningen om å sende troppene dit. Kommandantene er underordnet Vladimir Putin, sier han.

SKARP KRITIKK: Polens president Andrzej Duda retter skarp kritikk mot de tyske og franske statslederne for å ønske å holde samtaler med Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB/Dawid Zuchowicz/Agencja Gazeta
SKARP KRITIKK: Polens president Andrzej Duda retter skarp kritikk mot de tyske og franske statslederne for å ønske å holde samtaler med Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB/Dawid Zuchowicz/Agencja Gazeta Vis mer

Refser uttalelse

Macron har tidligere uttalt at han mener det er viktig å unngå å ydmyke Putin. Utsagnet utløste spenning med Ukraina, der president Volodymyr Zelenskyj er skeptisk til Macrons forsøk på å snakke med Putin for å overtale ham til å avslutte krigen.

Også Andrzej Duda kritiserer Macrons uttalelse.

- Snakket noen slik til Adolf Hitler under andre verdenskrig? Sa noen at Adolf Hitler måtte redde ansikt? At vi skal gå fram på en måte som ikke er ydmykende for Adolf Hitler? Jeg har ikke hørt slike stemmer, sier han.

BOMBET NORSK ARTILLERIVOGN: Det russiske forsvaret hevder de har bombet og ødelagt en norsk artillerivogn i Ukraina. Video: AP / TV Zvezda. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Opphetet debatt

Macron har hatt flere titalls samtaler med Putin i år samtidig som han offentlig står bak Ukraina og har forsynt landet med våpen. Seinest forrige uke snakket både Macron og Scholz med Putin og ba ham avslutte krigen.

Også Polens statsminister Mateusz Morawiecki har tidligere kritisert samtalene og sagt at de ikke har ført til noe som helst. Morawiecki har også sammenliknet Putin med Adolf Hitler.

Macron har tidligere slått tilbake mot kritikken og nektet for å ha vært naiv overfor Putin.

Telefonsamtalene førte til en opphetet debatt under EU-toppmøtet forrige uke.

- Vi hadde en meget opphetet debatt om det å ringe til Putin, sa Estlands statsminister Kaja Kallas til estisk fjernsyn etter at toppmøtet var over, ifølge NTB.

ESTLANDS STATSMINISTER: Kaja Kallas. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB
ESTLANDS STATSMINISTER: Kaja Kallas. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB Vis mer

Kallas er blant dem som er svært kritisk til at den franske presidenten og den tyske statsministeren har hatt en rekke telefonsamtaler med Putin.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer