TUNGE SAMTALER: Raymond Johansen  snakket med pårørende og etterlatte til de omkommede etter 22.juli-terroren. - Det er de tøffeste og mest krevende samtalene jeg har hatt, men det kan ikke sammenlignes med den smerten og tapet de etterlatte følte. Derfor var det også viktig og fint, sier Raymond Johansen til Dagbladet.  Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
TUNGE SAMTALER: Raymond Johansen snakket med pårørende og etterlatte til de omkommede etter 22.juli-terroren. - Det er de tøffeste og mest krevende samtalene jeg har hatt, men det kan ikke sammenlignes med den smerten og tapet de etterlatte følte. Derfor var det også viktig og fint, sier Raymond Johansen til Dagbladet. Foto: Anders Grønneberg / DagbladetVis mer

- Samtalene med pårørende etter 22. juli er de tyngste vi har hatt

Helga Pedersen og Raymond Johansen er fortsatt sterkt preget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Allerede lørdag 23. juli ble Helga Pedersen, Raymond Johansen og Martin Kolberg tildelt et ansvar de aldri kommer til å glemme.

De fikk den tunge oppgaven å snakke med pårørende og etterlatte til samtlige av de omkomne etter 22. juli-terroren.

- Mest krevende «Det skulle vise seg å bli mellom 20 og 25 samtaler på hver av dem, alle preget av avgrunnens sorg,» heter det i boka «Jens Stoltenberg - et portrett».

- Det er de tøffeste og mest krevende samtalene jeg har hatt, men det kan ikke sammenlignes med den smerten og tapet de etterlatte følte. Derfor var det også viktig og fint, sier Raymond Johansen til Dagbladet.

Han får støtte av Helga Pedersen. Samtalene har utvilsomt gjort inntrykk på politikeren, som blir tydelig beveget når hun forteller om dem til Dagbladet.

- Det er selvfølgelig de vanskeligste telefonsamtalene jeg har tatt i hele mitt liv. Å skulle snakke med folk som har mistet det kjæreste de har... Man kan bare forestille seg den situasjonen og den bunnløse fortvilelsen de følte. Det var tøft å vite at det eneste jeg kunne gjøre var å uttrykke medfølelse, sier Pedersen.

- Hun viste medfølelse Gunnar Sæbø mistet sønnen Simon (18) på Utøya. Like etter at tragedien var et faktum fikk familien en telefon fra Helga Pedersen.

- Vi snakket om Simon og en del om hva som kom til å komme av praktiske ting. Det var en fin ting å gjøre fra partiet side. Det betydde mye for oss, sier Sæbø til Dagbladet.

Han opplevde også at det ikke var en enkel telefon for Pedersen å ta.

- VANSKELIG: Å ringe de etterlatte er noe av det vanskeligeste Helga Pedersen har gjort. - Man kan bare forestille den situasjonen og den bunnløse fortvilelsen de følte. Det var tøft å vite at det eneste jeg kunne gjøre var å uttrykke medfølelse, sier Pedersen til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- VANSKELIG: Å ringe de etterlatte er noe av det vanskeligeste Helga Pedersen har gjort. - Man kan bare forestille den situasjonen og den bunnløse fortvilelsen de følte. Det var tøft å vite at det eneste jeg kunne gjøre var å uttrykke medfølelse, sier Pedersen til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Jeg synes hun gjorde det på en fin måte. Hun var både profesjonell og personlig, og viste masse medfølelse. Jeg tror denne tida var tøff for mange ledere i Arbeiderpartiet, fordi de skulle snakke med mange som hadde det vanskelig og tungt, sier Sæbø.

Godt forberedt Samtalene var Arbeiderpartiets offisielle kondolanse til de etterlatte, opplyser Johansen. Både han og Pedersen meldte seg frivillig.

- Noen av samtalene varte lenge, opp til en halvtime. Andre var korte. Noen har jeg hatt telefonisk kontakt med i flere omganger. Det er fremdeles noen pårørende vi ikke har fått kontakt med på telefon, sier Pedersen.

De satte seg godt inn i bakgrunnen til det enkelte offeret og familien deres før de tok kontakt.

- Jeg forberedte meg veldig grundig, og hadde kunnskap om hver enkelt jeg ringte, sier Johansen.

- Under samtalene var det viktig for meg å sitte skjermet, slik at jeg kunne være til stede for dem, sier Pedersen.   

- Lever seg inn i det Begge er de fremdeles preget.

- Alt som har skjedd fra jeg dro ut på Sundvollen på kvelden 22. juli og fram til nå, preger meg og vil prege meg for resten av livet. Hvordan veit jeg ikke ennå, sier Johansen.

- Jeg har barn selv, og det er lett å skjønne hva slags tap disse menneskene har opplevd. Samtidig er det umulig for andre enn dem å forstå den bunnløse fortvilelse de føler. Men man lever seg inn i det, selvfølgelig, og tenker på hvordan de har det i et tomt hus, der ungdommen skulle vært, sier Pedersen.

RINGTE: Fungerende parlamentarisk leder i Ap, Martin Kolberg ringte også til etterlatte av de som ble drept 22. juli. Kolberg besvarte i går ikke på Dagbladets henvendelse.  Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
RINGTE: Fungerende parlamentarisk leder i Ap, Martin Kolberg ringte også til etterlatte av de som ble drept 22. juli. Kolberg besvarte i går ikke på Dagbladets henvendelse. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

- Angrer du?

- Nei. Å ta disse samtalene var viktig for meg både personlig og på vegne av partiet. For det store flertallet er verden blitt normal igjen, men for disse menneskene er den endret for alltid.

SAMMEN: Raymond Johansen, Eskil Pedersen og Martin Henriksen holdt sammen en pressekonferanse på Folkets Hus etter 22. juli. Foto: Erlend Aas / Scanpix
SAMMEN: Raymond Johansen, Eskil Pedersen og Martin Henriksen holdt sammen en pressekonferanse på Folkets Hus etter 22. juli. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer