Samtalene om fredsprosessen fortsetter

Forsøkene på å få framgang i forhandlingene mellom israelere og palestinere fortsatte ut over ettermiddagen i dag på Holmenkollen Park Hotel i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Samtalene i formiddag har vært positive og nyttige. Vi kommer til å fortsette nå for å se om vi kan overvinne gjenstående problemer, sa USAs Midtøsten-utsending Dennis Ross til NTB i ettermiddag.

  Partene tok en pause i grålysningen i dag, men var i gang igjen allerede kl. 08. Dennis Ross hadde et eget møte med Yasser Arafat før den palestinske presidenten forlot landet ved 11-tida.

På ubestemt tid

Etter det NTB forstår pågikk det i formiddagstimene et amerikansk-norsk samarbeid for å bringe de to partene videre på veien mot en løsning av de fastlåste forhandlingene om videre israelsk tilbaketrekning fra Vestbredden.

  - Samtalene kommer etter alt å dømme til å fortsette, men det er for tidlig å si om det blir her i Oslo eller et annet sted. Vi er inne i en fase hvor alt er uforutsigbart, opplyste en kilde til NTB.

  Det var tidlig på ettermiddagen uvisst hvor lenge forhandlingene i Oslo ville fortsette.

  Både Dennis Ross, palestinernes forhandlingsleder Abu Ala og Meir Sheetrit, parlamentarisk leder for den israelske regjeringskoalisjonen, var fortsatt i Oslo, sammen med andre sentrale aktører i Midtøsten-prosessen.

- Konstruktive

- Det er veldig tydelig at markeringen av femårsdagen for undertegningen av Osloavtalen har gitt et godt utgangspunkt for å få fart i drøftelsene mellom israelere og palestinere, sier ambassadør Terje Rød Larsen, som karakteriserer samtalene som konstruktive.

  Meir Sheetrit sier han er mere optimistisk nå enn da han kom til Oslo:

  - Det viktigste er at vi har oppklart en del nøkkelproblemer. I senere tid har kontakten skjedd gjennom mellommenn, men her har vi snakket ansikt til ansikt, og det har skapt en avklaring og et helt annet inntrykk. sier Sheetrit.

  Spørsmålet om de 13 prosent av Vestbredden, som israelske styrker skal trekkes tilbake fra, er i prinsippet løst, legger han til.

  Palestinernes forhanldingsleder Abu Ala er knappere i sine kommentarer:

  - Vi har snakket om alle spørsmål. Det gjenstår å se hva vi kan bli enige om.

(NTB)