Samtaler hos Clinton

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • President Bill Clinton håper at hans samtaler denne uka med Yassir Arafat og Ehud Barak skal bidra til å stanse volden mellom palestinere og israelere, og bli et verdig punktum for hans presidentperioder. I tre tiår har amerikanske presidenter vært aktive i forsøkene på å skape fred og forsoning mellom partene. Det har resultert i flere avtaler inngått i Camp David, og en serie toppmøter som skulle bane vei for fred. Men fred er det ikke blitt. Det skyldes ikke minst Israels fragmenterte politiske system med mange små partier som går imot enhver avtale med palestinerne, og de mange fraksjonene på palestinsk side som ikke godtar annet enn avtaler som gir palestinerne full suverenitet fra første dag.
  • I tillegg opptrer nabolandenes ledere som om fredsprosessen er et brysomt stebarn de helst ikke vil kjennes ved. Da Den arabiske liga for kort tid siden møttes i Kairo, var deres tilbud til palestinerne på Vestbredden og i Gaza bare penger og retorikk, men ingen nye forslag til løsning av konflikten.
  • Historisk er det bakkanalene, som Osloavtalen, som har lagt de beste forutsetningene for israelsk-palestinsk sameksistens, selv om heller ikke disse avtalene har løst floken. Derfor er det grunn til å se fram til resultatet av arbeidet til kommisjonen som skal kartlegge årsakene til volden på Vestbredden og i Gaza. Utenriksminister Thorbjørn Jagland er oppnevnt som medlem av kommisjonen, og med hans gode kjennskap til konflikten, aktørene, og intime kunnskap om Osloavtalen, kan han gi viktige bidrag til kommisjonens arbeid. Kommisjonen ledes av den tidligere amerikanske senatoren George J. Mitchell, som for to år siden ledet arbeidet med utformingen av fredsavtalen i Nord-Irland.
  • Selv om kommisjonen knapt kan kalles en bakkanal, vil en faktabasert, uhildet og autoritativ kartlegging av årsakene til at konfliktene, og volden, stadig blusser opp, være et godt verktøy for å få fredsprosessen i gang igjen - for begge parter.