Samtaler med «heksa»

Det er signaler om en oppmyking av det brutale militærregimet i Burma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ONDSINNETE UTFALL, ofte ledsaget av fornærmende karikaturer hvor Aung San Suu Kyi er blitt framstilt som heks, forræder og en folkefiende, har lenge vært en fast ingrediens i den regimestyrte pressen i Burma. Ikke nå lenger. Siden midten av januar har angrepene på Suu Kyi vært borte fra avisspaltene. Generalene har siden oktober vært i samtaler med Suu Kyi, og hennes fengslede tilhengere har de siste ukene fått lov til å motta matpakker og brev fra familie og venner. Onsdag ble partiets viseformann U Tin Oo løslatt fra sitt «opphold» i et av regjeringens «gjestehus», og torsdag ble 84 av Suu Kyis partimedlemmer løslatt fra Insein-fengselet i Rangoon. I forrige uke vant også Suu Kyi overraskende en rettssak om eiendomsretten til huset sitt i Rangoon.

I EN SAMTALE med Dagbladet før helga ga den burmesiske eksilstatsministeren Sein Wim uttrykk for forsiktig optimisme og håp om at et mildere politisk klima i Burma skulle føre til endringer i demokratisk retning.

Men de positive signalene fra Rangoon betyr neppe at generalene er blitt mildere, snillere og mer innstilt på å manøvrere landet i demokratisk retning.

Generalene trenger imidlertid å myke opp forholdet til nobelprisvinneren Suu Kyi for om mulig å riste av seg det internasjonale samfunnets fordømmelse og sanksjoner.

Regimet har vært ute av stand til å takle problemer som den massive aidsepidemien i landet, skolevesenet er i krise, de fleste universitetene er i realiteten stengt, og økonomien forverres nær sagt fra måned til måned.

I 1996 innførte EU sanksjoner som nektet visa til alle juntamedlemmer og tjenestemenn. I fjor ble det laget lister over alle burmesere som var persona non grata, samtidig som alle juntamedlemmenes konti i Europa ble frosset. I 1997 besluttet USAs regjering å stanse alle nye amerikanske investeringer i Burma, og ILO innførte i november egne sanksjoner og oppfordret alle EU-land til å innføre sanksjoner fordi juntaen fortsatt bruker slavearbeidere bl.a. i trelastproduksjonen.

IFØLGE DEN pro-demokratiske magasinredaktøren Aung Zaw skal det også være interne konflikter mellom juntageneralen Than Shwe, hærsjefen general Maung Aye og den mektige etterretningsgeneralen Khin Nyunt om hvordan man skal løse de enorme problemene landet står overfor.

Indre konflikter i juntaen kan være gode nyheter for demokratibevegelsen. Suu Kyi trenger imidlertid også hjelp fra regimet for å bli politisk synlig i Burma igjen.

Hennes National League of Democracy har lenge vært nærmest utradert som en synlig opposisjon. Suu Kyi har sittet i husarrest, mens partiets toppledere har vært internert. Aktive medlemmer er blitt arrestert og fengslet. Samtidig har flere hundre partikontor landet rundt blitt stengt og virksomheten lagt ned.

DET BLIR HEVDET at Suu Kyi skal ha vist en nølende ettergivenhet overfor regimet siden samtalene med general Khin Nyunt startet i oktober. Før jul lot hun regimet arrangere et besøk for hennes sønn Tom, hans samboer og sønnesønnen. I Rangoon blir det spekulert på at tida sammen med den lille sønnesønnen i desember skal ha gjort henne mer oppsatt på å komme ut av isolasjonen og til en forståelse med generalene.

Ingenting tyder imidlertid på at hun har gitt etter for juntaen. Det illustreres bl.a. ved at den burmesiske utenriksministeren, på ASEAN-EU-møtet i Laos i forrige måned sa at regimet gjerne snakker med Suu Kyi under forutsetning av «at hun innrømmer at hun har tatt feil». Generalene, derimot, er trolig mer tilbøyelig til å innrømme feil fordi de vet at muligheten for å få fjernet stemplet som paria i det internasjonale samfunnet går gjennom Suu Kyi.