Samtaler om fred i Kashmir

Over 60 000 har omkommet i kampene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Den indiske statsministeren Manmohan Singh har invitert separatister fra Kashmir til dialog om fred, melder AP. Det kan bli begynnelsen til slutten på den mangeårige striden om den omstridte provinsen

- Singh vil gjerne samtale 5. september med den moderate delen av All Parties Hurriyat Conference (den viktigste frigjøringsbevegelsen i Kashmir), sier en talsmann for statsministeren.

Krigstrette

Lederen for Hurriyat, Mirwaiz Umar Farooq, vil lede den kasjmirske delegasjonen til New Delhi. Organisasjonen kjemper for et selvstendig Kashmir.

- Kashmir er et komplisert spørsmål, men det kan løses dersom alle partene er ærlige og forplikter seg. Vi må skape tillit og stole på hverandre, sier han.

Selv om det foreløpig bare er de moderate som har tatt i mot tilbudet om dialog, tror mufti Mohammed Sayeed, den politiske lederen av Kashmir, at de mer ytterliggående vil henge seg på videre samtaler. Store deler av befolkningen er krigstrette og ønsker velkommen en dialog. 

Lang kamp 

Forholdet mellom India og Pakistan er svært påvirket av konflikten om Kashmir, den eneste delstaten med muslimsk majoritet i India, der hinduene ellers er i flertall. To av de tre krigene nabolandene har utkjempet siden frigjøringen fra britene i 1947, har stått om området. Fremdeles krever begge herredømmet over Kashmir.


Kampen om selvstendighet ble blodig i 1989. Nå kjemper mer en et dusin opprørsgrupper i området. Så langt har kampene tatt livet av over 66 000 mennesker, flesteparten av disse var sivile. Farooq og andre moderate fordømmer voldshandlingene.

Om to uker skal Singh og den pakistanske presidenten møtes i New York i anledning FN-samlingen.

INVITERT: Moderate Farooq er lederen for den kasjmirske organisasjonen Hurriyat som krever selvstendighet. Nå er han med flere inviterte til samtaler i New Delhi.