Samtalte med Putin

Ville hindre isolering av Russland. Men topplederne unngikk ømtålelige samtaleemner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrike, Tyskland og Spania la grunnen for nye bånd med Russland på et toppmøte fredag som hadde som mål å hindre at Russland blir isolert.

President Jacques Chirac, forbundskansler Gerhard Schröder, statsminister José Luis Zapatero og president Vladimir Putin slo fast at de ikke ønsker at Iran skal få atomvåpen, og appellerte til Syria om å trekke sine styrker ut av Libanon.

De fire lederne fokuserte på det de er enige om, og unnlot å trekke fram områder der det er uenighet, slik som Tsjetsjenia eller situasjonen for demokratiet i Russland.

På pressekonferansen etter møtet i Paris la de vekt på å stå fram som en samlet front, til og med da de ble spurt om Ukraina, der en vestlig-orientert president kom til makten på tross av Putins ønsker.

Møtet fant sted på et viktig tidspunkt for Putin, som har antydet at presidentvalget i Ukraina i fjor er et ledd i vestlige anstrengelser for å isolere Russland.

Schröder og Chirac er Putins nærmeste allierte i EU, og det var klart fra begynnelsen av møtet at de ikke ville presse Putin på spørsmålet om Tsjetsjenia eller situasjonen for demokratiet i Russland.

(NTB)