BUSSES UT: Aktivister i buss sendes ut av Israel. Her krysser de Allenby bru mellom Israel og Jordan like etter klokka 04.00 i dag tidlig. Israelske myndigheter har bestemt at samtlige av de nesten 700 aktivistene skal deporteres ut av landet i løpet av de neste 48 timene. Foto: AP/Sebastian Scheiner/SCANPIX
BUSSES UT: Aktivister i buss sendes ut av Israel. Her krysser de Allenby bru mellom Israel og Jordan like etter klokka 04.00 i dag tidlig. Israelske myndigheter har bestemt at samtlige av de nesten 700 aktivistene skal deporteres ut av landet i løpet av de neste 48 timene. Foto: AP/Sebastian Scheiner/SCANPIXVis mer

Samtlige aktivister sendes ut av Israel i løpet av 48 timer

Tyrkia beskriver nødhjelp-angrepet som «Tyrkias 11. september».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Noen er allerede sendt hjem, men i natt kom kontrabeskjeden: Samtlige av de nesten 700 aktivistene sendes ut av Israel i løpet av de neste 48 timene.

Allerede i morgentimene ble mennesker sendt ut av landet i busser, båt og fly skal stå klare for å nødhjelp-aktivistene hjem, melder Haaretz.

Det har vært et massivt internasjonalt press mot Israel, blant annet fra FN. Men det var stor uenighet mot avgjørelsen i israelske maktkorridorer i natt.

- En løslatelse vil sende feil budskap til omverdenen, ble det sagt, ifølge Yedioth Ahronoth.

Det ble tidligere sagt at et trettitalls aktivister, de som videobeviselig brukte vold mot israelske soldater, skulle stilles for retten, men også dette ser ut til å bli opphevet nå.

Ifølge israelsk lov kan ikke personer holdes i varetekt lenger enn 72 timer hvis de ikke skal straffeprøves i domstolen.

Det betyr trolig at de tre nordmennene som ble sendt til et fengsel i Beersheba, er på vei ut.

I går kveld ble den verdenskjente suksessforfatteren, Henning Mankell, sendt hjem til Sverige med fly.

- Tyrkias 11. september Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu kom i natt med en brutal beskrivelse av hendelsen der israelske kommandosoldater bordet «fredsflåten» med aktivister som hadde med nødhjelp til Gaza.

Cirka 65 kilometer utenfor Gazastripen, i internasjonalt farvann, bordet soldater det tyrkiske passasjerskipet Mara Mamara fra vann og fra lufta.

Det ble åpnet ild og minst ni personer ble drept i angrepet som fordømmes av nesten en enstemmig verden. Fire av de ni drepte var tyrkiske statsborgere.

USA-REFS: Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu refser amerikanernes passive håndtering av saken. Han sammenligner samtidig Israel-raidet med 11. september-angrepet. Foto: REUTERS/SCANPIX
USA-REFS: Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu refser amerikanernes passive håndtering av saken. Han sammenligner samtidig Israel-raidet med 11. september-angrepet. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Dette er Tyrkias 11. september, uttalte Davutoglu, ifølge Jerusalem Post.

Spørsmål om rett og galt De sterke ordene kom i forbindelse med hans refsing av USA. Han mener USA må gå hardere ut og fordømme det som skjedde. President Obama er blant de få statslederne som ikke har fordømt hendelsen.

Båndene mellom Israel og USA er velkjente, men utenriksminister Davutoglu mener det ikke her er snakk om nasjonalitet, men et spørsmål om rett og galt.

Den israelske avisa Haaretz skriver at utenriksdepartementet i Tyrkia beordrer at familiene til tyrkiske diplomater nå forlater Israel.

Ifølge militærradioen i Israel støtter nå Obama uavhengige undersøkelser av hendelsen, skriver Jerusalem Post. Videre skriver de at Det hvite hus hinter om en internasjonal etterforskning av det som skjedde. Israel har tidligere i prosessen avvist at det vil skje uavhengige og internasjonale undersøkelser av saken.

Hodebry Hendelsen skaper hodebry for USA og deres utenrikspolitikk, skriver The New York Times. Av de 682 pågrepne aktivistene var 380 tyrkere. USA vil nødig tråkke noen på tærne i forhold til situasjonen mellom Midtøsten og Iran.

Amerikanerne håper å kunne holde i gang indirekte fredssamtaler mellom palestinerne og Israel. Samtidig ønsker de ikke å komme på kant med Tyrkia, som er en viktig brikke spesielt i forhold til Iran.

- Tyrkia og Israel er begge gode venner av USA, og vi jobber med begge for å finne fram til en avtale i etterkant av denne tragiske hendelsen, sa utenriksminister Hillary Clinton på en pressekonferanse etter et møte møte med Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu.