- IKKE SELVMORD: Monika Sviglinskaja ble åtte år. Først ble saken henlagt fordi politiet mente hun hadde begått selvmord. Men varsleren fant beviser som tydet på drap. Jentas tidligere stefar er siden blitt siktet for drap. Foto: Politiet / ABC Nyheter
- IKKE SELVMORD: Monika Sviglinskaja ble åtte år. Først ble saken henlagt fordi politiet mente hun hadde begått selvmord. Men varsleren fant beviser som tydet på drap. Jentas tidligere stefar er siden blitt siktet for drap. Foto: Politiet / ABC NyheterVis mer

- Samtlige aktører har misforstått reglene. Varsleren gikk fra å varsle om et problem, til å bli et problem

Sier advokaten bak granskningen av Monika-varslingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kom det fram at politioverbetjent Robin Schaefer får full oppreisning for at han ikke ble trodd og for at han ikke fikk status som varsler, da han over lengre tid forsøkte å varsle om at åtte år gamle Monika Sviglinskaja måtte ha blitt drept.

Politidirektoratet leide inn advokat Jan Fougner i advokatfirmaet Wiersholm til å granske saken.

*Saken oppdateres.

De har brukt 1450 timer på oppdraget, forteller han på en pressekonferanse ved kontorene til Wiersholm på Aker Brygge.

- Denne rapporten er en ytring, og har ikke noen rettslig virkning. Men i realiteten kan den får store konsekvenser, sier Fougner til pressen.

Les hele rapporten her.

Trodde ikke på selvmord-teori Den lille jenta ble funnet død hjemme i Sund på Sotra i Hordaland 14. november 2011. Spor på åstedet utløste drapsetterforskning. Saken ble henlagt etter ni måneder, da politiet konkluderte med et trolig selvmord.

Motvillig måtte politiet i Hordaland til slutt starte ny etterforskning, og nå er Monikas tidligere stefar (32) siktet for å ha drept den åtte år gamle jenta.

- Det er viktig at alle institusjoner blir evaluert, og at utenforstående kommer med kritiske ytringer. Det har lovgiver lagt til rette for. Alle arbeidsgivere skal legge til rette for kritiske ytringer, sier Fougner.

- I denne saken har samtlige aktører, ikke forstått reglene. De har tatt utgangspunkt i at å være varsler er noe man får gjennom å kreve det. De har forstått det som at man blir tiltalt, siktet og tiltalt. Da har de misforstått.  

I rapporten får spesielt politimester Geir Gudmundsen, visepolitimester Gunnar Fløystad og politiadvokat Sidsel Isachsen kritikk for måten de behandlet etterforskeren og varsleren Robin Schaefer på. Han krevde ny etterforskning av dødsfallet til Monika Sviglinskaja etter at han hadde funnet bevismessig grunnlag for det.

I ettertid har varsleren fått Fritt Ord-prisen.

- Det er klart at Schaefer ikke deltok i noen faglig diskusjon, han var en varsler, sier Fougner.

- Fra å varsle problem til å bli problem Han sier Schaefer gjorde alt rett i saken.

- Det er klart at dette var lojalt og saklig varslet. Et skoleeksempel på et varsel. Hordaland politidistrikt hadde alle forutsetninger for å behandle saken på en riktig måte.
 
Men varselet førte ikke til noen umiddelbar gjenopptaking av etterforskningen, påpeker han, og sier det ikke er enkelt å varsle.

- Det er ubehagelig å ta opp kritikkverdige forhold. Loven bygger på en forutsetning om at arbeidsgiver skal undersøke hvilken posisjon arbeidstaker kommer i etter å ha varslet. I politidistriktet ble ikke dette gjort.

- Schaefer gikk fra å varsle om et problem, til å bli et problem. Plutselig ble han redd for å miste jobben sin, ble sjuk. Til tross for at Hordaland politidistrikt burde, eller forsto, situasjonen unnlot de å ta kontakt med ham og iverksette tiltak for å motvirke dette.

Til Dagbladet sier Fougner at han ikke vil kommentere om et slikt arbeidsmiljø undergraver godt politiarbeid.

- Det er riksadvokatens område, sier han.

Bergens Tidende spør når Schaefer fikk varslerstatus og hvorfor konklusjonen fra Wiersholm er en annen enn riksadvokatens.

- Riksadvokatens folk kan ikke reglene om varsling, ei heller folk i Hordaland politidistrikt. 

Lederen for Politiets Fellesforbund i Hordaland, Kjetil Rekdal, krever åpenhetskultur i politiet og foreslår at det opprettes en egen varslingsdomstol slik de har i England og USA.

- Vi må lære av det de har gjort i England og USA. Til slutt vil vi ha en uavhengig kommisjon som nå kan gjennomgå samspillet mellom de forskjellige etatene i justis-sektoren, sier Kjetil Rekdal.

I granskningsrapporten blir Robin Schaefers varsling beskrevet som «et skoleeksempel på forsvarlig varsling

LES OGSÅ: Alt om Monika-saken.

LES OGSÅ: Dagbladet mener: Den kollektive svikten er politiledelsens ansvar.

Monika saken. Huset i Sund hvor Monika (8) og moren bodde da hun ble drept i 2011.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
Monika saken. Huset i Sund hvor Monika (8) og moren bodde da hun ble drept i 2011. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer