Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Samtlige av Chiles biskoper tilbyr seg å gå av etter overgrepsskandale

Samtlige 31 aktive biskoper i Chile sier de er villige til å gå av i kjølvannet av en overgrepsskandale som har blitt skjøvet under teppet i lang tid.

Luis Fernando Ramos Perez og Juan Ignacio Gonzalez, begge medlemmer av Chiles biskopkonferanse, etter et krisemøte med Pave Frans i Vatikanet fredag. Foto: AP / NTB scanpix.
Luis Fernando Ramos Perez og Juan Ignacio Gonzalez, begge medlemmer av Chiles biskopkonferanse, etter et krisemøte med Pave Frans i Vatikanet fredag. Foto: AP / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til de 31 aktive i Chile har også tre pensjonerte biskoper i Roma signert et dokument der de tilbyr å trekke seg, og dermed lagt sine skjebner i pavens hender.

Pave Frans kan nå velge om han vil akseptere oppsigelsene enkeltvis, avvise dem, eller utsette å ta en beslutning.

Kunngjøringen kom ved avslutningen av et krisemøte fredag mellom pave Frans og den nasjonale biskopkonferansen i Chile. Den markerte det første kjente tilfellet i historien av at et helt nasjonalt korps av biskoper tilbyr å trekke seg samtidig, noe som illustrerer hvor ødeleggende overgrepsskandalen i den katolske kirken har vært både for Chile og andre land.

Krav om at kirkeledere burde trekke seg kom etter hvert som detaljene fra en 2.300 sider lang granskningsrapport fra Vatikanet begynte å lekke tidlig fredag forrige uke.

Pave Frans anklaget biskopene for å ødelegge bevis for seksualforbrytelser, forsøke å presse etterforskere til å komme med mildere siktelser, og «grov forsømmelse» i oppdraget med å beskytte barn fra pedofile prester.

Dokumentet betegnes som et av de aller mest eksplosive fra Vatikanet om overgrepsproblemene i den katolske kirken. Pave Frans har uttalt at hele det chilenske kirkehierarkiet hadde et kollektivt ansvar for de «grove defektene» i behandlingen av sakene, samt for tillitsproblemene den katolske kirken har fått som følge av dem.

– Ingen kan unnta seg og legge problemet over på andres skuldre, skriver Pave Frans i dokumentet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media