Samtlige nye jobber har gått til innvandrere

Utenlandsk arbeidskraft presser ut norsk, sier LO-økonom.

UTENLANDSK ARBEIDSKRAFT: - Siden finanskrisen i 2008 har hele sysselsettingsveksten tilfalt utenlandsk arbeidskraft, sier LOs sjeføkonomen Stein Reegård til Dagbladet. Foto: DAGBLADET
UTENLANDSK ARBEIDSKRAFT: - Siden finanskrisen i 2008 har hele sysselsettingsveksten tilfalt utenlandsk arbeidskraft, sier LOs sjeføkonomen Stein Reegård til Dagbladet. Foto: DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Siden finanskrisen i 2008 har hele sysselsettingsveksten tilfalt utenlandsk arbeidskraft, sier LOs sjeføkonomen Stein Reegård til Dagbladet.

Les hele statsbudsjettet her!

«Hele 85 prosent av oppgangen i sysselsettingen fra 4. kvartal 2012 til 4. kvartal 2013 hadde sitt motstykke i arbeidsinnvandring», står det i regjeringens budsjettforslag for 2015.

Hvis man ser perioden etter 2004 under ett, «så har innvandrere stått for 2/3 (eller to av tre) av veksten i sysselsetningen», står det videre.

Hvis man beregner utviklingen etter finanskrisen i 2008 er bildet enda tydeligere.

Færre nordmenn i arbeid Før finanskrisen var 72 prosent av befolkningen i jobb, skrev Dagens Næringsliv i mai. I 2013 var andelen falt til 69 prosent, mens den i første kvartal i år var nede i 68 prosent.

Fallet i sysselsettingsandel tilsvarer 140.000 jobber, sier LOs sjeføkonom Stein Reegård til Dagbladet, og viser til hvor mange flere som ville vært i jobb hvis sysselsettingsandelen hadde vært 72 og ikke 68 prosent.

Presser ut nordmenn Nettoinnvandringen de siste seks åra utgjorde nær 260 000, som er mer enn dobbelt så mye som i foregående seksårsperioden. Reegård er ikke i tvil om at det presser nordmenn ut av arbeidsmarkedet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer