Samtlige nye jobber har gått til innvandrere

Utenlandsk arbeidskraft presser ut norsk, sier LO-økonom.

UTENLANDSK ARBEIDSKRAFT: - Siden finanskrisen i 2008 har hele sysselsettingsveksten tilfalt utenlandsk arbeidskraft, sier LOs sjeføkonomen Stein Reegård til Dagbladet. Foto: DAGBLADET
UTENLANDSK ARBEIDSKRAFT: - Siden finanskrisen i 2008 har hele sysselsettingsveksten tilfalt utenlandsk arbeidskraft, sier LOs sjeføkonomen Stein Reegård til Dagbladet. Foto: DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Siden finanskrisen i 2008 har hele sysselsettingsveksten tilfalt utenlandsk arbeidskraft, sier LOs sjeføkonomen Stein Reegård til Dagbladet.

Les hele statsbudsjettet her!

«Hele 85 prosent av oppgangen i sysselsettingen fra 4. kvartal 2012 til 4. kvartal 2013 hadde sitt motstykke i arbeidsinnvandring», står det i regjeringens budsjettforslag for 2015.

Hvis man ser perioden etter 2004 under ett, «så har innvandrere stått for 2/3 (eller to av tre) av veksten i sysselsetningen», står det videre.

Hvis man beregner utviklingen etter finanskrisen i 2008 er bildet enda tydeligere.

Færre nordmenn i arbeid Før finanskrisen var 72 prosent av befolkningen i jobb, skrev Dagens Næringsliv i mai. I 2013 var andelen falt til 69 prosent, mens den i første kvartal i år var nede i 68 prosent.

Fallet i sysselsettingsandel tilsvarer 140.000 jobber, sier LOs sjeføkonom Stein Reegård til Dagbladet, og viser til hvor mange flere som ville vært i jobb hvis sysselsettingsandelen hadde vært 72 og ikke 68 prosent.

Presser ut nordmenn Nettoinnvandringen de siste seks åra utgjorde nær 260 000, som er mer enn dobbelt så mye som i foregående seksårsperioden. Reegård er ikke i tvil om at det presser nordmenn ut av arbeidsmarkedet.

- Det er en fortrengelseseffekt, men hvor stor er vanskelig å si, sier Reegård.

I nasjonalbudsjettet står det at «den høye befolkningsveksten i Norge har bidratt til at sysselsettingsandelen ikke har tatt seg opp igjen etter finanskrisen, til tross for at sysselsettingen har økt».

Reegård forteller at det spesielt er unge og yngre menn som blir presset ut av arbeidsmarkedet.

- Dette er fordi innvandrere er overrepresentert i bransjer som bygg, transport og industri, hvor de tradisjonelt har hatt mange unge mennesker, sier Reegård. Han mener regjeringen må gjøre mer for å inkludere de nordmennene som faller ut av arbeidsmarkedet.

- I stedet kutter de nå i tiltakene, sier LOs sjeføkonom.

Høy befolkningsvekst I Nasjonalbudsjettet beskriver regjeringen flere utfordringer med den økte arbeidsinnvandringen.

«Den høye arbeidsinnvandringen har løftet vår evne til å produsere, men innebærer også at vi har blitt flere», skriver de. De viser til at presset mot infrastruktur som boliger, samferdsel, kommunale tjenester og justissektoren har økt.

Regjeringen advarer mot en nedgang i norsk økonomi i statsbudsjettet.

«Økt etterspørsel fra petroleumssektoren har de siste tiåra gitt vekstimpulser til norsk økonomi. Denne medvinden ser nå ut til å snu til motvind».

Fra Nasjonalbudsjettet for 2015.
Fra Nasjonalbudsjettet for 2015. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer