FOLKSOMT: I dag møttes samtlige av Stortingets parlamentariske ledere på kontoret til Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre for å diskutere kvoteflyktninger fra Syria og flyktningekatastrofen i Middelhavet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FOLKSOMT: I dag møttes samtlige av Stortingets parlamentariske ledere på kontoret til Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre for å diskutere kvoteflyktninger fra Syria og flyktningekatastrofen i Middelhavet. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Samtlige partier møttes for å diskutere flyktningekrisen: - Enige om å snakkes igjen

Lite konkret kom ut av dagens møte, men KrF er klar over dilemmaet de står overfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi ble enige om å møtes igjen etter redegjørelsen til Erna Solberg i Stortinget, sier partileder i Venstre Trine Skei Grande til Dagbladet.

I dag møttes samtlige av Stortingets parlamentariske ledere på kontoret til Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre for å diskutere kvoteflyktninger fra Syria og flyktningekatastrofen i Middelhavet.

Støre håper å få med partiene på en dugnad for å hente 10 000 kvoteflyktninger fra Syria til Norge. Det kan se ut til å bli flertall for dette, forutsatt at alle partiene som har signalisert at de er positive, faktisk blir med på forslaget.

- De største utfordringene vi står overfor når det gjelder å ta imot så mange flyktninger er kapasitet, håndtering i kommunene og økonomien, sa Støre da møtet var ferdig.

Kan komme i skvis Samtlige av de parlamentariske lederne fortalte at de er blitt enige om å snakkes nærmere etter statsminister Solbergs redegjørelse i Stortinget i neste uke.

I helga bestemte Arbeiderpartiets landsmøte at partiet ønsker å ta imot 10 000 flyktninger fra Syria. 5000 i år og 5000 neste år.

Også Venstre er for å ta imot 10 000 flyktninger i løpet av 2015 og 2016. Krf er positive, men vil avvente landsmøtet i mai. Også SV og Senterpartiet er positive, men Erna Solberg har sagt at hun er skeptisk.

Til tross for at det går mot flertall, så er det mange potensielle skjær i sjøen som kan stoppe et stortingsflertall.

Deriblant at samarbeidspartiene Venstre og KrF kan komme i en skvis mellom å stemme med flertallet om 10 000 kvoteflyktninger, men mot regjeringen, eller stemme nei for å sikre regjeringens budsjett.

- Hva gjør Krf dersom dere blir stående overfor valget mellom å støtte et flertall for å åpne for 10 000 flyktninger, og støtte regjeringens budsjett?

- Jeg ser dilemmaet, men her må jeg avvente hva landsmøtet kommer fram til, svarer Hareide.

- Spør Erna Venstre - som har stemt for de 10 000 flyktningene - har tidligere sagt at Venstre ikke kan garantere flertall på tvers av regjeringen.

- Vi kan vedta prinsipper, men vi må skape flertall om budsjett, sa Trine Skei Grande til Dagbladet i helga.

Når Dagbladet stiller det samme spørsmålet igjen, svarer Skei Grande:

- Det må du spørre Erna Solberg om.

POSITIVE: KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande var forventningsfulle på vei inn til møtet på Støres kontor. Konklusjonen på møtet var at de skulle snakkes nærmere etter Erna Solbergs redegjørelse i Stortinget. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
POSITIVE: KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande var forventningsfulle på vei inn til møtet på Støres kontor. Konklusjonen på møtet var at de skulle snakkes nærmere etter Erna Solbergs redegjørelse i Stortinget. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer