Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Samtlige ungdomspartier raser mot AUF: - De gir oss et dårlig rykte

Stiller krav til AUF etter vervebråk.

KRAV:Leder i Sosialistisk Ungdom, Nicholas Wilkinson, mener AUF gir de andre ungdomspartiene et dårlig rykte. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
KRAV:Leder i Sosialistisk Ungdom, Nicholas Wilkinson, mener AUF gir de andre ungdomspartiene et dårlig rykte. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går fortalte Dagbladet historien til flere unge jenter som hadde blitt meldt inn i AUF uten at de var klar over det.

Historiene deres er ikke enestående, noe som har fått de andre ungdomspartiene til å reagere.

- AUF gir alle ungdomspartiene et dårlig rykte, sier SU-leder Nicholas Wilkinson.

To krav Derfor fremmer alle de andre ungdomspartiene, fra Rød Ungdom til FpU, to krav til AUF.

1. De håper AUF vil be om at Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner(LNU) går inn og hjelper AUF med å rydde opp i medlemsrutinene sine, blant annet ved å gjøre det enklere å melde seg ut.
2. At AUF offentliggjør hvor mange 10-kronersmedlemmer de har i registrene sine.

10-kronersmedlemmene det siktes til er et introduksjonsmedlemsskap som gjelder for alle som blir ververt til AUF. Medlemsskapet varer ut kalenderåret de er inngått, uansett når på året en medlem blir vervet. I starten av nytt kalenderår får medlemmene tilsendt en medlemskontigent på 50 kroner, som må betales om de ønsker å fortsette sitt medlemsskap.

Og det er dette introduksjonsmedlemsskapet som er bakgrunnen for en del av irritasjonen hos de andre ungdomsorganisasjonene.

- AUF skryter av at de er det største ungdomspartiet, men vi vet ikke hvor mange av medlemmene deres som er 10-kronersmedlemmer. I SU er det laveste innmeldingsbeløpet 50 kroner, forteller Wilkinson, som omtaler det som «luremedlemmer».

- Respektløst Generalsekretær i AUF, Ragnhild Kaski, reagerer på at medlemmene blir kalt «luremedlemmer».

- Du er et likeverdig medlem hos oss uansett, og derfor kommer ikke vi til å gå ut med hvor mange som betaler hva. Vi synes det er ganske respektløst å omtale vår introduksjonsmedlemmer som «luremedlemmer», og vil minne om at flere i våre nårværende ledelse ble med i AUF nettopp som 10-kronersmedlem, blant annet lederen vår Mani Hussaini, sier Kaski.

Når det gjelder kravet om at LNU skal gå inn og hjelpe med en opprydning, mener Kaski det faller på sin egen urimelighet, da det ikke er deres rolle å holde orden i medlemslistene til ungdomspartiene.

- Dessuten har vi full oversikt over våre medlemslister. LNU selv er også enige i at dette er et helt unaturlig krav å stille, sier Kaski, og understreker at det er en selvfølge at så lenge en ikke betaler kontigent, så er en ikke tellende medlem.

- Rakker ned på medlemmene SU-leder Wilkinson sier at «det skjer ting hos alle», men at det er forskjell på om det er en enkelt glipp eller «systematisk lureri».

- Vi har tillit til at AUF ikke ønsker at det skal være sånn og vil gjerne hjelpe dem med å rydde opp, sier Wilkinson.

Kaski i AUF mener at å hevde at de gir de andre ungdomspartiene et dårlig rykte er å rakke ned på medlemmene deres.

- Det er en mistenkeliggjøring av alle som melder seg inn i AUF fordi de har et engasjement for en skole for alle, en mer rettferdig verden og en bedre miljøpolitikk. Det er synd at det kommer slike utsagn fra SU og FpU, fordi det danner et inntrykk av medlemsjuks, noe AUF som organisasjon kan bekrefte at ikke stemmer, sier Kaski.

Simonsen-refs En annen som har gått kraftig ut mot AUFs verving er FpU-leder Atle Simonsen.  For et drøyt år siden beklaget AUF at de lokket en tolv år gammel jente med løfter om gratis skolemat og ekstra søvn da de vervet henne. I kjølvannet av den saken skrev Simonsen et innlegg i Dagbladet.

«Det er systematisk uærlighet og juks. Dette har skjedd gjentatte ganger i løpet av en 10-årsperiode og kan vanskelig være tilfeldig, dette er noe man lærer i AUF».

Han har ikke blitt noe mildere stemt i løpet av det siste året.

- Nå må AUF slutte å trene opp sine tillitsvalgte til å bruke disse vervemetodene for å lure barn. Det er ikke tilfeldig lenger når det har kommet nærmest identiske eksempler helt siden 2004. De ødelegger for alle andre ungdomspartier når de driver på sånn og reduserer seriøsitetsnivået og legitimiteten til ungdomspartiene, sier Simonsen til Dagbladet.

Reagerer på sterke ord - Å påstå at vi trener opp våre medlemmer til å bruke uærlige vervemetoder synes jeg FpU og Atle Simonsen kan holde seg for gode for. Dette stemmer ikke, da vi har ververutiner som sendes ut jevnlig, samt at alle som er ute for å snakke med ungdom og verve vet hvordan de skal gå frem. Jeg reagerer også på at Atle Simonsen bruker så sterke ord, og beskyldning om at vi ødelegger deres seriøsitet, når det så sent som i sommer var å lese i avisen Gjengangeren at FpU hadde rekruttert 16-åringer på Horten VGS ved å friste de med fest og alkohol, sier Kaski.

Generalsekretæren understreker uansett at AUF har en rekke rutiner for rekruttering og at de ønsker å opptre ryddig i alle sammenhenger, men at dessverre er sånn at rutinene ikke alltid blir fulgt til punkt og prikke.

- Dette er noe vi jobber kontinuerlig med. Det er viktig å huske på at mange av våre aktive medlemmer er unge selv, ofte jevnaldrende med dem som blir vervet, men ingen skal føle seg presset eller lurt til å melde seg inn i AUF, sier Kaski.

- Vi ønsker selvsagt å rydde opp i alle saker der personer har opplevd sitt møte med AUF som ubehagelig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media