Samuel (34) tente på seg selv utenfor Stortinget - tilbake i Norge

Ble kastet ut i 2004. - Jeg føler meg norsk, sier han.

BRENNER: Den gang 28-årige Samuel Ambaryan heller bensin og tenner på seg selv utenfor inngangen til Stortinget 2. juledag 2003. Politiet får raskt slokket flammene, men han pådrar seg brannskader i ansikt, bryst og buk. Tre uker seinere blir han sendt ut av landet. Foto: ARNE V. HOEM/DAGBLADET
BRENNER: Den gang 28-årige Samuel Ambaryan heller bensin og tenner på seg selv utenfor inngangen til Stortinget 2. juledag 2003. Politiet får raskt slokket flammene, men han pådrar seg brannskader i ansikt, bryst og buk. Tre uker seinere blir han sendt ut av landet. Foto: ARNE V. HOEM/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Jeg liker Norge og nordmenn. Her følger jeg meg trygg og er ikke redd, sier Samuel Ambaryan (34) til Dagbladet.

2. juledag 2003 stilte han seg opp foran Stortingets hovedinngang, helte bensin over seg og tente på. Aksjonen var et desperat rop om hjelp.

- Jeg var så redd. For meg selv og familien hjemme, sier han til Dagbladet.

Sendt ut Den georgiske asylsøkeren, som flyktet fra kriminelle etter å ha blitt vitne til et drap i hjemlandet, hadde kort tid i forveien fått endelig avslag på asylsøknaden. Det var den utløsende årsaken til aksjonen foran Stortinget.

Politiet kom raskt til og fikk slokket flammene, og Samuel har i dag ingen varige men av brannskadene han pådro seg.

- Angrer du på at du tente på deg selv?

- Nei. De truet med å skyte familien min, jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre.

Brannaksjonen og ei stor støttegruppe på Hamarøy, der han bodde i tre år, hjalp lite. Etter et kort sykehusopphold ble han satt på flyet til Georgia tre uker seinere.

LANGE DAGER: Den etnisk armenske georgieren er nå på Haslemoen transittmottak i Solør - mens han venter på at den nye asylsøknaden blir behandlet. - Brannalarmen går av fem ganger daglig, forteller han. Foto: PÅL SØNSTELI
LANGE DAGER: Den etnisk armenske georgieren er nå på Haslemoen transittmottak i Solør - mens han venter på at den nye asylsøknaden blir behandlet. - Brannalarmen går av fem ganger daglig, forteller han. Foto: PÅL SØNSTELI Vis mer

Nå er han tilbake i Norge som asylsøker - og har håp om å få bli denne gangen. Aller helst vil han tilbake til Hamarøy.

- Der fikk jeg gå på videregående, lærte språket. Jeg følger med på norske nettaviser og har venner som jeg fremdeles har kontakt med via e-post og Facebook. Jeg føler meg norsk, sier Samuel.

Spionasjeanklager 34-åringen, som er etnisk armener, forteller om en omflakkende tilværelse etter at han ble sendt ut.

- Jeg tilbrakte noen måneder i Armenia før jeg dro tilbake til Georgia. Der hadde de kriminelle som truet meg og familien min før jeg flyktet, blitt dømt og fengslet, forteller han.

Etter hvert startet Samuel opp ei lita avis for etniske minoriteter i Georgia. Da fikk han trøbbel på ny.

- Jeg fikk pengestøtte til avisa fra ei gruppe russere. Uten at jeg visste det, jobbet de for det russiske konsulatet - og georgiske myndigheter anklaget meg derfor for spionasje, sier han.

Forholdet mellom Russland og Georgia har vært anstrengt i en årrekke. Konflikten toppet seg med den russiske invasjonen av nabolandet for to år siden.

- Ikke er jeg politisk aktiv, ei heller har jeg hemmelig informasjon om Georgia. Avisa mi publiserte ingen støtende artikler. Likevel anklaget myndighetene meg på grunnlag av blant annet videobevis, sier han.

Nytt avslag Med spionanklagene mot seg valgte Samuel igjen å flykte - denne gangen til Østerrike, hvor han har bodd de tre siste åra.

DESPERAT: - Jeg var redd for min egen og familiens sikkerhet, er Samuels forklaring på hvorfor han satte fyr på seg selv. Foto: ARNE V. HOEM/DAGBLADET
DESPERAT: - Jeg var redd for min egen og familiens sikkerhet, er Samuels forklaring på hvorfor han satte fyr på seg selv. Foto: ARNE V. HOEM/DAGBLADET Vis mer

- Jeg hadde det bra der; blant annet jobbet jeg med russisk og georgisk oversettelse for politiet i Kärnten, forteller den språkmektige mannen, som foruten georgisk snakker armensk, russisk, tysk, engelsk og norsk.

Men i juli i år kom østerrikske myndigheter til at han ikke oppfylte kravene til asyl. Dermed måtte han igjen flytte på seg - og kom tilbake til Norge 1. september.

Nå sitter han på Haslemoen transittmottak i Våler i Hedmark og venter på at den nye asylsøknaden hans skal bli behandlet.

- Det er mye bråk her; brannalarmen går ca. fem ganger daglig, forteller han.

- Kan ikke dra tilbake - Hva tror du utfallet av asylsaken din blir denne gangen?

- Jeg vet ikke. Men jeg kan i alle fall ikke dra tilbake til Georgia. På papiret er de et demokrati - men det gjelder ikke for meg; Norge, derimot, er et demokratisk og fritt samfunn, sier Samuel.

Han avslutter:

- I Georgia føler jeg meg ubrukelig som sosialt menneske. Her i Norge kan jeg være en ressurs.

ANGRER IKKE: Seks og et halvt år etter er Samuel ettertenksom da han blir forelagt bilder av seg selv i lys lue - men angrer ikke at han gjennomførte aksjonen. Foto: PÅL SØNSTELI
ANGRER IKKE: Seks og et halvt år etter er Samuel ettertenksom da han blir forelagt bilder av seg selv i lys lue - men angrer ikke at han gjennomførte aksjonen. Foto: PÅL SØNSTELI Vis mer

Utlendingsdirektoratet (UDI) avviser å kommentere enkeltsaker, men Dagbladet får opplyst at statistikken arbeider mot Samuel; de tre siste åra har ingen av de ca. 120 asylsøkerne fra Georgia fått søknaden innvilget.

UDI opplyser imidlertid på generelt grunnlag at en tidligere asylsak i Norge ikke skal ha noe å si for den nye saksbehandlingen - som i gjennomsnitt tar åtte måneder.

I henhold til Dublin-regelverket blir Samuel sendt tilbake til Østerrike i tilfelle han får avslag på den nye asylsøknaden.

LYKKELIG I NORD-NORGE: På Hamarøy var Samuel en integrert del av lokalsamfunnet, og gikk bl.a. på videregående i kommunen. Her fra en klassetur i 2001. Foto: PRIVAT
LYKKELIG I NORD-NORGE: På Hamarøy var Samuel en integrert del av lokalsamfunnet, og gikk bl.a. på videregående i kommunen. Her fra en klassetur i 2001. Foto: PRIVAT Vis mer