- Samvær må skje på barnas premisser

Trine Pettersen ber justisministeren gripe inn for å beskytte barn utsatt for familievold.

VIL TALE BARNAS SAK: Barnepleier Trine Pettersen ønsker å beskytte barn som er vitne til vold i hjemmet, og mener man må tørre å diskutere fars samværsrett. I dag møter hun jusitsiministeren for å diskutere saken. Foto: Jacques Hvistendahl
VIL TALE BARNAS SAK: Barnepleier Trine Pettersen ønsker å beskytte barn som er vitne til vold i hjemmet, og mener man må tørre å diskutere fars samværsrett. I dag møter hun jusitsiministeren for å diskutere saken. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I dag møter firebarnsmor og barnepleier Trine Pettersen (36) justisminister Knut Storberget for å diskutere hvordan man bedre kan beskytte barn som er vitne til vold.

- Dette er et veldig vanskelig tema, som er nødvendig å ta opp. Mange barn som har vært vitne til vold mot mor lider veldig under dette, og vold mot mor er også vold mot barna, sier Trine Pettersen.

Derfor mener hun det er nødvendig å gjøre noe med samværsretten i slike situasjoner.

- Etter samlivsbrudd kan ikke et barn sendes helt alene til en forelder de kanskje er livredd for, sier Trine Pettersen.

- Stor kunnskaps- mangel
Hun får full støtte fra familieterapeut Øivind Aschjem i Alternativ til vold.

- I dag kan et barn bli «dømt» av en tilfeldig sakkyndig i fylkesnemnda til samvær med en voldelig forelder. På dette feltet er det stor kunnskapsmangel, både hos sakkyndige og i rettsapparatet, sier Aschjem.

Han har de siste årene jobbet sammen med Senter for krisepsykologi med et statsstøttet prosjekt om barn og familivold.

- Kunnskapen om barn som vokser opp som vitner til vold i nærmeste familie er altfor liten. Disse barna trenger et mye bedre hjelpetiltak enn de har i dag, sier Aschjem.

Trenger beskyttelse
Trine Pettersen er selv vokst opp med vold i familien, og vet hva hun snakker om. Hun vet også at barna selv ikke klarer å formidle den frykten de føler for overgriperen.

- Disse barna trenger beskyttelse, og jeg vil gjøre hva jeg kan for å hjelpe dem. Jeg synes ikke problematikken med å være vitne til vold er blitt tatt på alvor, og mange barn er livredde for samvær etter brudd. Like etter et samlivsbrudd er dessuten den farligste fasen av alle, for da mister voldsutøveren den kontrollen han har hatt over familien, sier Pettersen.

Hun mener derfor at samvær med en voldelig far eller mor i slike situasjoner må skje på barnas premisser.

- Barna er nødt å bearbeide det som har skjedd før de er klare for samvær, og det kan ta lang tid. Til det trenger de profesjonell hjelp, og ikke bare en samtale. Disse barnas krav på beskyttelse må komme før foreldrenes krav om samvær, sier Trine Pettersen.

Selv fikk familien hjelp av en voksen som flyttet inn for å beskytte dem. For Trine og hennes nærmeste ble han den ene - som brydde seg og som hjelp. Nå ønsker hun selv å være den ene for andre barn som trenger hjelp.

Samværet må være på barnas premisser
Dette har hun tidligere diskutert i et møte med barneombud Reidar Hjermann, og møter i morgen tidlig justisministeren for å snakke om det samme.

- Knut Storberget har gjort mye for barn og kvinner som utsettes for vold, og jeg føler han er oppriktig engasjert i temaet. Derfor er jeg veldig spent på å snakke med ham om dette, sier Pettersen.

Hun har flere konkrete forslag med seg til morgendagens møte:

- For det første må samværet  skje på barnets premisser, ikke på foreldrenes. Til barnet føler seg trygt bør det være en annen omsorgsperson til stede under samværet. Samtidig må den som har utøvd vold få hjelp og behandling. Det er ikke alltid de forstår hva de har gjort, sier Trine Pettersen.

Laget av menn, for menn
Hun mener det er på høy tid å ta disse barna på alvor, og hun vil gjerne være en talsperson for de barna som har vokst opp med vold. I mange tilfeller, der far slår mor, opplever barnet å måtte opptre som levende skjold. Å se foreldre sine i en kamp på liv og død er svært traumatiserende for et lite barn.

- Barna har altfor liten beskyttelse slik det er i dag, hvor far automatisk får samvær etter samlivsbrudd - hvis han ikke har slått barna. Jeg tror mange kvinner velger å bli i forholdet nettopp på grunn av dette - da vet hun at hun har kontroll på barna. Knut Storberget har jo selv sagt at loven er laget av menn, for menn, sier Trine Pettersen.

I den nye straffeloven, som etter planen skal innføres i løpet av juni, foreslår Knut Storberget å heve strafferammen for grov vold i nære relasjoner fra seks til hele 15 år.

Må inn i utdannelsen
Alternativ til vold (Atv) møter og behandler mange av disse barna - og også voldsutøverne. Derfor har Trine Pettersen samarbeidet med Øivind Aschjem i Atv, og håper å få til et opplegg der hun kan besøke barneskoler for å snakke om sine egne erfaringer.

- Temaet barn og vold bør være obligatorisk pensum i utdannelser der man skal jobbe med barn. I dag er det foreslått som obligatorisk innen lærerutdanningen, men ikke i andre utdannelser som førskolelærer, barnevernspedagog eller sykepleier, sier Aschjem.

Han er spesielt bekymret for de minste barna, der det er ekstra vanskelig å oppdage at barna utsettes for vold. Også han tror mange kvinner velger å bli i et voldelig forhold av frykt for hva som vil skje med barna dersom foreldrene skilles.

- Familier i brudd er i en ekstra risikosituasjon. Vi vet at mange familier sliter, samtidig som norsk familievern er i dyp krise. Ventelistene er for lange, og kunnskapen for liten, sier familieterapeut Øivind Aschjem.

Les mer om barns behov for og krav på beskyttelse på Dagbladet.no/denene.

ETTERLYSER KUNNSKAP: Familieterapeut Øivind Aschjem mener mange barn som er vitne til vold ikke får den hjelpen de trenger på grunn av manglende kunnskap om problemet. Foto: Bettine With
ETTERLYSER KUNNSKAP: Familieterapeut Øivind Aschjem mener mange barn som er vitne til vold ikke får den hjelpen de trenger på grunn av manglende kunnskap om problemet. Foto: Bettine With Vis mer