Jørn Lier Horst om drapet på Egil Tostrup Bråten:

- Samvittigheten kan gnage for andre som kan være medvitende

Den tidligere etterforskningslederen tror ikke DNA har vært sentralt i etterforskningen av det 14 år gamle drapet.

DRAP: Krimforfatter og tidligere etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt Jørn Lier Horst. Arkivfoto. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DRAP: Krimforfatter og tidligere etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt Jørn Lier Horst. Arkivfoto. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Som jeg forstår det, virker det som at politiet har siktet en klar moduskandidat, sier Jørn Lier Horst til Dagbladet.

I går ble en 32 år gammel mann siktet for drapet på Egil Tostrup Bråten (23) som skjedde i 2002. Mannen, som er av tyrkisk opprinnelse, er siktet for drap eller medvirkning til drap.

- Mangel på bevis

Krimforfatter og tidligere etterforskningsleder Jørn Lier Horst sier han delvis har fulgt med i nyhetsbildet det siste døgnet, og forteller at han oppfatter at politiet mangler tekniske bevis fra drapet som skjedde natt til 18. november 2002.

- Mangel på tekniske bevis kan bli en utfordring for politiet videre i saken, men de har åpenbart noe på ham siden det er skjellig grunn til mistanke for at han gjort noe, sier Lier Horst, som for tiden er på lanseringsturné i Athen.

Mannen som er siktet på drapet på 23-åringen har et langt rulleblad og er straffedømt ti ganger tidligere. Våren 2002 deltok den siktede 32-åringen i et brutalt ran av McDonalds-restauranten på Sogn i Oslo, sammen med to andre menn fra et kriminelt miljø fra Groruddalen.

Drept på vei hjem

I perioden rundt drapet november 2002 begikk den siktede, som den gang var 18 år, en rekke kriminelle handlinger, blant annet innbrudd og biltyveri. Seinere ble han dømt for narkotikaforbrytelser og trusler.

Egil Tostrup Bråten ble drept få meter fra inngangsdøra til hybelen der han bodde i Nordahl Bruns gate i Oslo. Politiet var først på åstedet, men Tostrup Bråten døde på Ullevål sykehus en halvtime etter han ankom.

Tidligere etterforsker Lier Horst tror at noen kan ha visst om drapet, og at dette kan ha ført til gjennombruddet i saken.

Andre kan vite om drapet

- Han (den siktede) var del av en gjeng unge gutter som begikk grove ran, sånn sett er han en moduskandidat for politiet. De som utførte ranene opererte ikke alene, så det er grunn til å tro at andre enn han selv vet om dette drapet, sier Lier Horst.

Lier Horst jobbet i 2002 som etterforsker i Vestfold politidistrikt, og forteller at han fulgte med på saken da den ble kjent den gang. Lier Horst jobbet som etterforskningsleder fram til høsten 2013, og er i dag forfatter på fulltid.

MØTER PRESSEN: En 32 år gammel mann er pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Egil Tostrup Bråten, som ble funnet drept i 2002. Politioverbetjent og leder for voldsavsnittet Stein Olav Bredli møter pressen klokka 17. Video: NTB Scanpix Vis mer

Politiet har vært i ordknappe i saken om hva som er årsaken til at de har siktet den 32 år gamle mannen. I 2013 sa politiet at de ville åpne for å bruke nye DNA-metoder i uløste drapssaker.

- Hadde DNA vært sentralt, tror jeg en siktelse ville kommet tidligere, sier Lier Horst.

Tida til hjelp

Forfatteren tror derimot at en tredjehåndsforklaring eller alternative etterforskningsmetoder kan ha hjulpet politiet på sporet til den sikta 32-åringen.

Det er 14 år siden Egil Tostrup Bråten ble drept. Lier Horst tror at tida kan ha vært til hjelp for politiet.

- Tida kan være til hjelp i slike saker, for eksempel kan samvittigheten gnage for andre som kan være medvitende, og at relasjoner som var tette den gang, kan være annerledes nå. På den måten kan det være lettere å stå fram for den som vet noe nå, enn det var for 14 år siden, sier Lier Horst.

VG skrev tidligere i dag at politiet skal ha brukt undercover-agenter mot drapssiktet. Ifølge avisa skal de ha forsøkt å lokke den siktede 32-åringen til å tilstå drapet til politimenn som utga seg for å være kriminelle.

- Det er en svært ressurskrevende etterforskningsmetode som svært sjeldent tas i bruk. Det er nok noe som forsøkes når alt annet har vært forsøkt tidligere, og dette underbygger min tanke om at DNA ikke har vært sentral i denne saken, sier Jørn Lier Horst.

Politiet har så langt ikke besvart Dagbladets henvendelser i kveld.