Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

San Francisco

San Francisco forbyr e-sigaretter

Som første by i USA.

FORBUD: San Francisco vedtar midlertidig forbud mot salg av e-sigaretter. Foto: Reuters/NTB Scanpix
FORBUD: San Francisco vedtar midlertidig forbud mot salg av e-sigaretter. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som første by i USA har San Francisco i California innført et midlertidig forbud mot e-sigaretter.

Vedtaket, som ble fattet av bystyret tirsdag kveld lokal tid, må godkjennes av borgermester London Breed.

Det er ventet at Breed vil gjøre dette, da hun tidligere har deltatt i kampanjen for å få plass et slikt forbud, skriver BBC.

Produsentens hjemby

Byen i California er hjembyen til Juul Labs, den største amerikanske produsenten av e-sigaretter som har en markedsandel på 70 prosent.

Selskapet hevder at et forbud vil tvinge nikotinslaver tilbake til vanlige sigaretter og skape et «voksende svart marked».

Nå har San Francisco-ordføreren ti dager på seg til å godkjenne vedtaket om salgsforbud av e-sigaretter.

Når hun har gjort det, vil det ta sju måneder før den nye loven vil bli håndhevet.

Det er imidlertid kommet varsler om at produsenter av e-sigaretter vurderer rettslige skritt for å få stoppet salgsforbudet.

De samme selskapene er kritisert av antitobakksaktivister for med viten og vilje å rette sin markedsføring mot unge mennesker, med deres fokus på smakstilsatte produkter.

Misfornøyd

Salgsforbudet i hjembyen faller ikke i god jord hos Juul-talsmann Ted Kwong.

- Forbudet vil føre til at tidligere voksne røykere, som har lykkes med å bytte ut sigaretter med e-sigaretter, vil gå tilbake til dødelige sigaretter. Det vil også nekte nåværende røykere muligheten til å bytte til e-sigaretter, samt skape et svart marked, sier Kwong, ifølge BBC og legger til:

- Vi har allerede gått lengst i bransjen for å hindre at våre produkter blir brukt av mindreårige, og vi planlegger å gjøre mer.

Forbudet går ut på at ingen personer skal kunne selge e-sigaretter i San Francisco, med mindre de er godkjent av det amerikanske mattilsynet, Food and Drug Administration (FDA), skriver NTB.

I en uttalelse fra San Franciscos byadvokat, Dennis Herrera, går det fram at e-sigaretter ikke er lov på markedet uten en FDA-godkjenning.

- Så langt har FDA motsatt seg å følge loven og andelen unge som damper sprer seg. Hvis regjeringen ikke vil gjøre noe for å beskytte ungene våre, så vil San Francisco det, sier Herrera.

I fjor økte andelen tenåringer i USA, som vedgår å bruke nikotinprodukter, med hele 36 prosent.

DRAMATISK EKSPLOSJON: Amine Britel stod utenfor nattklubben sammen med noen venner da det plutselig smalt høyt fra lomma. Det hele ble fanget på kamera. Video: Jukin Media / AP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!