San Francisco vil saksøke gjengmedlemmer

Medlemmer av gjenger kan få forbud mot å snakke med hverandre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hva gjør storbyene  i USA når de finner ut at vanlige lover ikke holder for å få en slutt på gjengproblemer? De saksøker gjengmedlemmene for å få et rettslig påbud på at gjengmedlemmene ikke kan «henge» på gatehjørner eller kjøre bil i bestemte områder, melder nyhetsbyrået AP.

Vestkystbyen San Francisco, USAs fjortende største by, er sammen med den mindre byen Fort Worth i Texas to av de siste til å prøve ut taktikken.

De rettslige påbudene er ment å virke preventivt på gjengkriminaliteten. Et slikt påbud gir også politiet rett til å stoppe gjengmedlemmer på gata uten skjellig grunn til mistanke. I visse tilfeller kan et slikt påbud gjøre det ulovlig for gjengmedlemmer å snakke med hverandre i passerende biler, eller ha med seg spraymaling.

– Det er et annet verktøy, en forebyggende tilnærming, sier Kevin Rousseau, som jobber som aktor i Fort Worth, en by som nylig førte sitt første sivile søksmål mot en gjeng.

– Går utover minoritetsungdom

Å saksøke gjenger er likevel ikke et nytt våpen. Første gang praksisen ble kjent, var på 80-tallet, da Los Angeles-gjenger som fryktede Crips fikk begrensede områder å være på. Men det første søksmålet mot nettopp Crips ble senere avvist for å være for bredt anlagt; gjengen fikk forbud mot å oppholde seg innenfor byens grenser i det hele tatt.

Det er også kommet flere kritiske røster i forbindelse med den siste tidas oppblomstring av denne praksisen. Innvendingene går på at praksisen begrenser aktivitet som er lovlig, og urettferdig går ut over minoritetsungdom.

– Hvis du forbyr folk å snakke på gata, er det vanskelig å si om de er gjengmedlemmer eller folk som står og diskuterer. Og det er enda mer problematisk at påbudene ikke ser ut til å ha noen effekt, sier Peter Bibring, advokat i American Civil Liberties Union i California.

KAN FÅ RETTSLIGE PÅBUD: Et mistenkt gjengmedlem arresteres i Fort Worth i Texas, i et område der gjengene ofte holder til. Flere og flere byer i USA prøver nå å bli kvitt økende kriminalitet ved å saksøke gjengmedlemmene, slik at de får rettslige påbud som blant annet kan begrense hvor de får lov til å være. Foto: LM Otero/AP/Scanpix/
KAN FÅ RETTSLIGE PÅBUD: Et mistenkt gjengmedlem arresteres i Fort Worth i Texas, i et område der gjengene ofte holder til. Flere og flere byer i USA prøver nå å bli kvitt økende kriminalitet ved å saksøke gjengmedlemmene, slik at de får rettslige påbud som blant annet kan begrense hvor de får lov til å være. Foto: LM Otero/AP/Scanpix/ Vis mer

Får korte fengselsstraffer

Likevel sier Los Angeles, som har holdt på med denne praksisen lengst, at de 33 rettslige påbudene som er lagt på gjenger i området, faktisk har redusert kriminaliteten. Påbudene går blant annet ut på at gjengmedlemmer får forbud mot å være sammen, bære våpen og narkotika og vise frem gjengsymboler innenfor en såkalt «sikkerhetssone».

De som bryter slike påbud risikerer kortere fengselsstraffer på opptil et år, en trussel som ifølge de lokale myndighetene i Los Angeles virker preventivt.

Byen Wichita Falls i Texas saksøkte i fjor 15 medlemmer av gjengen Varrio Carnales etter en voldsbølge der to gjenger var involvert i skyteepisoder. Etter dette har kriminaliteten falt med rundt 13 prosent i den såkalte sikkerhetssonen i byen, og boligprisene har steget.

Etter at San Francisco har opplevd en lignende eksplosiv økning i gjengrelatert kriminalitet i sommer, håper de nå på den samme virkningen.

San Francisco vil saksøke gjengmedlemmer
TATOVERINGSFORBUD?: Et medlem av gjengen Eastside Crips i Los Angeles viser fram gjengens tatovering. Med rettslige påbud kan det bli forbud å vise symboler for gjengtilhørighet, for eksempel tatoveringer, offentlig.