Sancho Panza

Navn: Jan Simonsen Alder: 48 Yrke: Stortingsrepresentant

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiets Sancho Panza rir igjen. Carl I. Hagens våpendrager spurte fra Stortingets talerstol justisminister Aud-Inger Aure om når hun skulle gå av slik at landet igjen kan få en handlekraftig justisminister.

Det var rå mobbing på høyt politisk nivå, og en forsmak på hva vi kan vente oss under høstens valgkamp. Jan Simonsen nekter seg ingen ting. Hans politiske karriere er bygd opp på lettvinte løsninger, politiske fornærmelser og lefling med norsk fremmedhat. Men ingen bør undervurdere rogalendingens politiske instinkt og overlevelsesevne.

For det har gjort ham til Fremskrittspartiets evige toer. Siv Jensen, Tor Mikkel Wara og Vidar Kleppe kommer og går. Hagen og Simonsen består. Han har møtt fast på Stortinget i snart ti år, men er aldri blitt helt stuerein. For han vet selvfølgelig at selve grunnlaget for partiet er politikerforakt og misnøye. Derfor fortsetter han som partiets enfant terrible, og uttaler seg til høyre og til venstre, men aldri i hytt og pine. Det er ikke uten grunn han innehar Fremskrittpartiets nest viktigste posisjon: justispolitisk talsmann.

For hvert butikkran eller overfall får nå Fremskrittspartiet nye tilhengere, og å slippe til Simonsen i en tv-debatt om gatevolden er som å slippe løs en barnehage i en godteributikk. Og han godter seg virkelig i kamp mot de ansvarlige. Han er mannen som har gitt den politiske skadefryden et ansikt, og i dagens klima kan han dessverre også påføre den norske rettsstaten alvorlige skader.

Han er rå i kanten. Inkarnasjonen av en innful bondepolitiker som alltid vet hva velgerne vil ha og som alltid kommer ned på riktig side i maktkamper i partiet. Og så er han en av få representanter som omgås innvandrere i fritida. Som feirer jul blant palestinere i Jerusalem og samtidig mottar utmerkelser fra statsminister Benjamin Netanyahu. Han har en fortid som student og lokalredaktør. Han har grunnfag i historie, og er nok mer liberal i privatlivet enn på tv.

Men Ap-mannen som 1. mai i fjor hengte ham ut som homofil, burde ha visst bedre. Og i går fikk Simonsen sin hevn - 100000 kroner i oppreisning og dype beklagelser fra hovedmotstanderen Arbeiderpartiet. En politisk mobber som Simonsen kan også spille rollen som mobbeoffer. Den som mobber folk fra Fremskrittspartiet, oppdager fort at han erter på seg hver eneste velger. Mobber du Aure, er det ikke ei sild som bryr seg.