Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sandal er pillråtten

Mona Eckhoff Sørmo ved Vestlandets Kunstakademi. Foto: ODDMUND LUNDE BERGEN (Dagbladet): Reidar Sandal vil ikke snakke med kunststudenter som fortviler over trusler om stipendkutt. - Akkurat nå fungerer ikke demokratiet i det hele tatt. Sandal er uangripelig, mener aksjonsleder Mona Eckhoff Sørmo i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utdanningsministeren har ingen kommentar. Hva skal til for å komme gjennom? undrer Eckhoff Sørmo, som ledet 250 kunststudenter fra Bergen i aksjonen mot stipendkutt i går. Kunststudentene hadde lagt svarte plastsekker over alle kunstverk de kom over. Målet var å vise at omgivelsene blir grå uten kunsten.

- Det er lett å angripe en svak gruppe, mener aksjonslederen.

Overstyring

Eckhoff Sørmo tror myndighetene vil forsøke å styre kunsten med sin avvisende holdning.

- Det skal kjøres i gang en kommersiell linje. Skal menn i grå dress bestemme hva som er kunst, har vi ingen kunst lenger , mener hun. Kunst er et element som ikke kan styres. Det er dette politikerne frykter, tror Eckhoff Sørmo.

Bakgrunnen for rabalderet er at Sandal truer med å kutte kunstfagstipendet med 50 prosent, slik at det jevner seg ut i forhold til andre studenter. Kunststudentene får i dag 66 prosent av den totale låneandelen som stipend.

Splitt og hersk

- Regjeringen driver splitt-og-hersk-politikk, og setter ulike studentgrupper opp mot hverandre. Politikerne tar penger fra en fra før hardt presset gruppe, mener Andreas Engesvik, Harald Fossen og Knut Ivar Olsen. De tre kunststudentene markerte sin misnøye ved å dra i gang en aksjon for å bygge en «gjeldsmur» foran Hordaland Kunstner Sentrum i går.

- Jeg har 280 000 i studielån. Norske kunstnere har en gjennomsnittslønn på 100 000 kroner brutto. Det er urealistisk å tro at man skal kunne gjøre opp for seg dersom stipendandelen blir redusert fra 40 000 til 20 000 kroner, sier Mona Eckhoff Sørmo.