Sandberg anklager politikerne for indirekte drap

ONSØY, Østfold (Dagbladet): - Kjell Magne Bondevik, Thorbjørn Jagland, Odd Einar Dørum, Kristin Halvorsen og Jan Petersen er indirekte ansvarlig for drapene i Moss, tordner Frp's innvandringspolitiske talsmann, Per Sandberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Uttalelsen falt på et folkemøte i Østfold Frp om innvandring og integrering som tilfeldigvis ble arrangert dagen etter at to dørvakter ble stukket i hjel på et utested i Moss. Overfor Dagbladet utdyper Sandberg den alvorlige anklagen.

- Årsaken til drapene er at vi i 15- 20 år ikke har stilt krav til dem som kommer til Norge. Og alle partier har stemt ned Frp's forslag som kunne forhindret drapene i Moss. Det gjelder blant annet øyeblikkelig utkasting av innvandrere som begår kriminelle handlinger, krav til norskopplæring og strengere grenser for familiegjenforening.

- Og dette sier du før vi vet bakgrunnen til de som er siktet?

- Ja, vi vet at det i hvert fall ikke er tradisjon og kultur i Norge for å stikke folk til døde med kniv. Det må de ha lært et annet sted.

- Det er vel nordmenn som også stikker folk med kniv?

- Nei, vi har kvittet oss med den type kultur, slår Sandberg fast overfor Dagbladet.

- Hva vil du si hvis det viser seg at Frp's forslag overhodet ikke ville hatt noen innvirkning på det som skjedde i Moss?

- Da blir jeg svært overrasket.

«Nok er nok»

Sandberg tar til orde for et like sterkt folkelig initiativ etter helgas drap som det som oppsto etter det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia i forfjor.

- Parolene bør være «Nok er nok», «Strengere innvandringspolitikk nå!». Problemet er at politikerne ikke reagerer på tross av en rekke grove drap begått av innvandrere.

- Så forbrytelser skal ikke behandles likt uavhengig av om det er nordmenn eller innvandrere som begår dem?

- Jeg forholder meg til det Kripos-sjef Arne Huuse sier: Prisen for å integrere utlendinger i Norge begynner å bli vel høy, sier Sandberg som har problemer med å anerkjenne begrepet 2. generasjons innvandrere.

- Det er mange som har tilpasset seg, men vi klarer ikke å komme videre så lenge familiegjenforening fører til at vi stadig får inn innvandrere med uakseptabel kultur og tradisjoner.

- Stopp trygda

I tillegg til alle de private lovforslagene Frp skal argumentere for i Stortinget torsdag, kaster Sandberg fram en ny idé: Stopp alle trygdeutbetalinger utenfor EØS-området.

- Alle partilederne, spesielt Bondevik, bør benytte anledningen torsdag til å be Frp om unnskyldning for alle påstandene om at vår innvandringspolitikk fremmer rasisme og at vi har et så fælt «menneskesyn». For selv om ikke våre forslag får flertall, innrømmer de andre partiene at vi har mye rett, sier Sandberg.

  • Dagbladet kontaktet i går kveld statsminister Kjell Magne Bondevik og SV-leder Kristin Halvorsen, men de ville ikke kommentere anklagene på det nåværende tidspunkt.
KREVER TILTAK: På et folkemøte i regi av Østfold Frp om innvandring og integrering, planlagt to måneder før drapene i Moss, ba Per Sandberg først om ett minutts stillhet i respekt for ofrene. Deretter anklaget han alle partilederne, utenom Carl I. Hagen, for å være ansvarlig for tragedien. Nadia (22) deltok i debattpanelet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer