Sandberg brukte ulovlig selskap til husvasken

Selskapet har ikke lov til å selge eller tilby renholdstjenester.

BRUKTE ULOVLIG SELSKAP: Frp-ekteparet Per og Line Miriam Sandberg har i over ett år brukt et selskap som ikke har lov til å selge renholdstjenester til å vaske huset i Lenvik kommune i Troms. Foto: MARIUS FISKUM/DAGBLADET
BRUKTE ULOVLIG SELSKAP: Frp-ekteparet Per og Line Miriam Sandberg har i over ett år brukt et selskap som ikke har lov til å selge renholdstjenester til å vaske huset i Lenvik kommune i Troms. Foto: MARIUS FISKUM/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-ekteparet Per Sandberg og Line Miriam Sandberg har i over ett år brukt et ulovlig selskap til å vaske huset i Lenvik kommune i Troms.

Siden våren 2014 har et lokalt renholdsselskap vasket hjemmet til Per Sandberg og hans kone, Line Miriam Sandberg.

Selskapet er ikke registeret som godkjent renholdsselskap, og har dermed ikke lov til å selge eller tilby renholdstjenester.

Det framgår av «Forskrift om offentlig godkjenning av renholdsvirksomheter og om kjøp av renholdstjenester», som ble vedtatt av den rødgrønne regjeringen 2012.

«Godkjenningsordningen er et viktig tiltak for å rydde opp i renholdsbransjen. Ordningen vil bidra til en mer seriøs bransje, og dermed bedre arbeidsvilkår for de ansatte og mer rettferdig konkurranse», sa arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) da ordningen ble innført.

Arbeidstilsynet bekrefter overfor Dagbladet at selskapet, som er et AS, oppført med tre ansatte, aldri har hatt den nødvendige godkjenningen.

- Ikke noe problem

Frp-nestleder Per Sandberg sier til Dagbladet at det er hans kone, Frp-politikeren Line Miriam Sandberg, som har organisert kjøpet av renholdstjenestene. Han vil derfor at det er kona som skal kommentere saken.

- FORKASTELIG: - Det er helt forkastelig at Sandberg ikke har sjekket og benyttet et godkjent selskap, sier Erna Hagensen, forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, som blant annet organiserer Norges renholdere. Hun mener Per og Line Miriam Sandberg har et spesielt ansvar for å bruke lovlige tjenester. Foto: TORE MEEK/NTB SCANPIX
- FORKASTELIG: - Det er helt forkastelig at Sandberg ikke har sjekket og benyttet et godkjent selskap, sier Erna Hagensen, forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, som blant annet organiserer Norges renholdere. Hun mener Per og Line Miriam Sandberg har et spesielt ansvar for å bruke lovlige tjenester. Foto: TORE MEEK/NTB SCANPIX Vis mer

- Det er jeg som har inngått denne avtalen. Det er jeg som har betalt, og definert hva firmaet skal vaske. Jeg har ikke gjort noe galt, da det ikke er ulovlig å kjøpe denne tjenesten, sier Line Miriam Sandberg til Dagbladet. Hun er fylkesråd for næring, kultur og helse i Troms, og ordførerkandidat i Lenvik kommune.

- Dette er ikke noe problem. Dette er med på å skape arbeidsplasser. Dessuten er det fantastisk at jeg som mor kan prioritere tid med sønnen min. Begge ektefellene reiser og arbeider utenfor hjemmet. Derfor er det viktig at vi kan kjøpe tjenester for å få kvalitetstid sammen, sier Line Miriam Sandberg.

- Forkastelig

- Det er helt forkastelig at Sandberg ikke har sjekket og benyttet et godkjent selskap, sier Erna Hagensen, forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, som blant annet organiserer Norges renholdere. Hun mener Per og Line Miriam Sandberg har et spesielt ansvar for å bruke lovlige tjenester.

- Vi bør forvente at sentrale politikere velger selskaper som driver lovlig. I stedet bidrar de til at useriøse selskaper vinner oppdrag, og presser ut de som gjør alt de kan for å drive seriøst, sier Hagensen, som mener godkjenningsordning ikke er en detalj.

- Dette var tiltak vi gjorde for å skape et mer seriøst arbeidsliv. Da er det forstemmende at det ikke virker som Sandberg og kona syntes ordning er viktig, sier Hagensen.

Fikk avslag

Renholdsselskapet som har vasket for Sandberg har to ganger fått avslag på søknad om godkjenning. I det første avslaget fra mai 2014 kom det fram at selskapet hadde flere mangler. Blant annet hadde de ikke dokumentert skriftlige avtaler, lovpålagt minstelønn, og de var heller ikke meldt inn i merverdiavgiftsregisteret.

Etter ny søknad, ble selskapet på nytt avvist i mars 2015, og nå i sommer ba Arbeidstilsynet om en bekreftelse på at selskapet ikke selger renholdstjenester. Hvis ikke måtte selskapet søke på nytt.

Også kjøp av renholdstjenester er bare tillatt fra virksomhet som er registrert i Arbeidstilsynets register. Dette gjelder ikke privatpersoner, men Arbeidstilsynet oppfordrer private kjøpere til å bruke lovlige renholdsselskaper.

- De som ønsker å bidra til et seriøst arbeidsliv bør også sørge for at de kjøper renholdstjenester som er lovlige, sier regiondirektør i Arbeidstilsynet, Ørnulf Halmrast, til Dagbladet.

- Trist

Slik forklarer Line Miriam Sandberg dette til Dagbladet:

- Siden jeg ikke visste at de ikke var godkjent kan jeg ikke svare på det. Det jeg synes er trist er at det ikke er lettere å kjøpe slike tjenester, og at man ikke kan få fradrag for kjøp av renhold, slik at flere familier kunne fått det lettere i en hektisk hverdag.

- Men dette er jo et selskap som opererer ulovlig?

- Dette er regler som er viktig for store selskaper, jeg forstår ikke helt at det er relevant for dette firmaet. Systemet må tilpasses slik at vi oppmuntrer gründere og etablerere og har relevante krav til en enkeltmannsbedrift og ikke stiller samme krav som til et konsern, sier Sandberg.

- Synes du dagens regelverk er riktig?

- Ut ifra det du har opplyst så kan det syntes som regelverket er for rigid. I et land der arbeidsledigheten øker er det behov for nye arbeidsplasser. Da bør det være lettest mulig å levere slike tjenester, sier Sandberg.

- Ikke brutt loven - Men er det riktig for deg som forbruker å kjøpe tjenester som ikke er lovlige?

- Vi har ikke brutt loven. Vi har kjøpt tjenester hvitt og betalt fakturaer. Om firmaet har brutt loven må det svare på selv, sier Sandberg, som et stykke ut i intervjuet sier at hun ikke lengre bruker renholdsselskapet.

- Vi har forresten sluttet å bruke firmaet. Så da har du kanskje ikke en sak likevel, sier Sandberg.

- Men du sa noe annet for ti minutter siden?

-Nei det sa jeg ikke. Jeg svarte at jeg har brukt rengjøringshjelp fra dette firmaet. Du spurte heller ikke om vi bruker firmaet i dag. Vi sluttet å bruke selskapet før sommeren. Vi betalte regning og ble enige om å ta kontakt om vi trengte tjenesten seinere. Jeg vil også anbefale dette firmaet. Men nå har vi avsluttet forholdet, sier Sandberg.

Kvinnen, som driver firmaet, og selv utfører renholdsarbeidet, sier at hun ikke var klar over at selskapet ikke var godkjent.

- Jeg har drevet og driver i god tro på at jeg var godkjent, sier kvinnen til Dagbladet. Hun sier til Dagbladet at hun nå har sendt den nødvendige dokumentasjonen til Arbeidstilsynet, slik at hun kan få en slik godkjenning.

- Jeg har ikke bevisst drevet ulovlig, sier kvinnen.

Onsdag skrev Dagbladet om et renholdsselskap i Bærum som de siste tre åra har rengjort leiligheten til Venstre-leder Trine Skei Grande. Minst en av renholderne som vasket Grandes leilighet fikk ulovlig lav lønn, viser dokumenter Dagbladet har fått innsyn i.

LO-leder Gerd Kristiansen refset Venstre-lederen i Dagbladet, og mener hun «bidrar til et useriøst arbeidsliv».