Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Per Sandbergs forhold til Iran

Sandberg deltok i feiringen av islamsk revolusjonsdag som minister

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) deltok i feiringen av den iranske nasjonaldagen i kraft av å være statsråd, ikke som privatperson.

MINISTER: Fiskeriminister Per Sandberg fra et tidligere arrangement.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
MINISTER: Fiskeriminister Per Sandberg fra et tidligere arrangement. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har tidligere skrevet at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) tidligere i år deltok under feiringen av Irans nasjonaldag - den såkalte revolusjonsdagen, som markerer grunnleggelsen av den islamske republikken under ayatolla Khomeini i 1979.

I kveld skriver Filter Nyheter og Aftenposten at Sandberg ikke bare var til stede under feiringen, som foregikk i regi av den iranske ambassaden - han var der også i kraft av å være statsråd i regjeringen.

På arrangementet var også kjæresten Bahareh Letnes til stede, skriver Filter. Statsrådens deltakelse ble ikke journalført av departementet.

På Akershus

Kommunikasjonsrådgiver Halvard Wensel i Nærings- og fiskeridepartementet bekrefter overfor Dagbladet at Sandberg deltok på feiringen av revolusjonsdagen i kraft av å være statsråd.

- Statsråder får mange slike invitasjoner, gjerne på grunn av tidligere reiser til det aktuelle landet. I dette tilfellet takket han ja, sier Wensel.

Kommunikasjonsrådgiveren forteller at arrangementet foregikk i lokaler den iranske ambassaden leide på Akershus festning.

- Sandberg holdt ingen tale eller innledning, opplyser han.

Wensel bekreftet i forrige uke at Sandberg både har deltatt på feiringen av revolusjonsdagen og markeringen av iransk nyttår (nouruz), men ikke spesifisert hvorvidt han opptrådte som statsråd eller privatperson. Sandberg har tidligere uttalt til NRK at han «sutret» seg til å få være med på nouruz.

Wensel opplyser til Dagbladet i kveld at mens Sandberg opptrådte som statsråd under feiringen av revolusjonsdagen, deltok han på nouruz som privatperson.

- Et klart politisk signal

At en norsk minister deltar på feiringen av en dag som markerer starten på det sittende iranske presteregimet, faller mange tungt for brystet - ikke minst mange eksiliranere både i Norge og utland som har flyktet fra det samme regimet.

KRITISK: Menneskerettsforkjemper Mahmood Amiry-Moghaddam sier Sandbergs deltakelse på feiringen av revolusjonsdagen er et klart politisk signal.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
KRITISK: Menneskerettsforkjemper Mahmood Amiry-Moghaddam sier Sandbergs deltakelse på feiringen av revolusjonsdagen er et klart politisk signal. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

- Det er et klart politisk signal. Ambassaden er hjemmet til det iranske regimet, og å delta i feiringen er et tegn på et godt forhold til dem. De fleste iranere i Norge går ikke til ambassaden for å feire, sa lege og menneskerettsforkjemper Mahmood Amiry-Moghaddam til Dagbladet i forrige uke.

- Norge har ikke tradisjon for å sende statsråder for å feire revolusjonsdagen, som for eksilmiljøet markerer starten på 40 år med et av verdens verste regimer, sa menneskerettsforkjemperen.

- Lovbrudd

Statsrådens deltakelse på arrangementet er ikke journalført. Aftenposten har snakket med Kristine Foss, rådgiver i Norsk Presseforbund, som mener departementet dermed har brutt regelverket.

- Jeg mener dette burde vært journalført, han mottok invitasjonen i kraft av å være statsråd, og da er dette en del av saksdokumentene til departementet, sier Foss til avisa.

- Det er jo i høyeste grad interessant for samfunnet å få vite hva statsråder blir invitert til, hva de deltar på, og hva de avslår, understreker hun.

- Vi er uenige med Foss her. Prosedyren er at handlinger som genererer saksbehandling, som taler og innledninger, skal journalføres - men i dette tilfellet har Sandberg bare sagt ja til en invitasjon, og deltatt uten å holde en tale eller innledning. Besøket er dermed ikke journalført, sier Wensel til Dagbladet.

Solberg: - Tillit

Statsminister Erna Solberg fortalte til pressen onsdag ettermiddag at hun fortsatt har tillit til Sandberg, til tross for feriereise til Iran og brudd på sikkerhetsrutinene for statsråder.

KLØFTA: Statsminister Erna Solberg forteller at Per Sandberg brøt flere regler under sin feriereise til Iran. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

-Jeg ser at det stilles mange spørsmål om Per Sandberg-saken, og vi kommer til å svare Stortinget først. Det jeg vil si er at denne regjeringen tar sikkerheten på det dypeste alvor. Vi har klare og tydelige regler og Per Sandberg har brutt to av dem, sa Solberg.

Filter og Aftenposten skriver at også Utenriksdepartementet (UD) hadde folk på feiringen av revolusjonsdagen, og at de deltok «på embetsnivå».

- Jeg kan bekrefte opplysningene om at Utenriksdepartementet var til stede på embedsverknivå, sier Guri Solberg.

På spørsmål om hvilken rolle de UD-ansatte hadde under tilstelningen, svarer Solberg at hun må forhøre seg om dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!