TELEFONTRØBBEL: Per Sandberg var tilbake i statsrådleiligheten på Gimle terrasse i Oslo i dag. Jobb-telefonen han brukte i Iran er levert inn for tekniske undersøkelser. Her sammen med kjæresten Bahareh Letnes på vei fra leiligheten til statsrådsbilen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
TELEFONTRØBBEL: Per Sandberg var tilbake i statsrådleiligheten på Gimle terrasse i Oslo i dag. Jobb-telefonen han brukte i Iran er levert inn for tekniske undersøkelser. Her sammen med kjæresten Bahareh Letnes på vei fra leiligheten til statsrådsbilen. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

Fiskeriminister Per Sandberg:

Sandberg fulgte ikke PSTs sikkerhetsråd på Iran-reisen

Stortingspolitiker frykter informasjon fra Sandbergs mobil er på avveie og kan skade norske interesser. - Klar sikkerhetsglipp, sier etterretningsveteran.

Dagbladet har snakket med flere personer som har inngående kjennskap til hvilke rutiner folkevalgte og regjeringsmedlemmer følger på reiser i utlandet.

Det er klart at fiskeriminister Per Sandberg på sin Iran-reise i slutten av juli brøt med det vanlige sikkerhetsregimet som gjelder for toppolitikeres reiser til land kjent for elektronisk spionasje mot Norge og norske interesser.

Landene kalles «høyrisikoland». Blant disse er Iran.

Dagbladet har spurt departementet om Sandberg reiste til Iran med sin jobbtelefon. Utover kontaktlister og sms-er, er statsråders jobbtelefoner normalt synkronisert med e-post, sosiale medier og andre applikasjoner de bruker til daglig.

- Det var Sandbergs jobbtelefon, svarer hans kommunikasjonssjef i departementet, Martine Røiseland.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har som mandat å forebygge og etterforske ulovlig etterretningsaktivitet fra statlige aktører, deriblant etterretning mot norske politikere. PST har helt spesifikke råd når det gjelder å ta med seg elektronisk utstyr på reiser til land som Iran, Russland og Kina.

ADVARER: Seniorrådgiver Martin Bernsen hos PST

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ADVARER: Seniorrådgiver Martin Bernsen hos PST Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi gir råd til regjeringen og sentrale stortingspolitikere som reiser til land Norge ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med. Våre råd er at de ikke tar med mobiltelefoner eller nettbrett til slike land. I stedet råder vi dem til å skaffe seg en midlertidig mobiltelefon for reisen og at de kaster den når de kommer hjem, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Dagbladet.

Dagbladet har spurt Sandberg hvorfor han ikke har fulgt rådene fra sikkerhetstjenesten. Det vil ikke statsråden svare på.

- Sandberg har ingen kommentar til dette, sier Røiseland.

KLAR TALE: Pressen møtte Erna Solberg da hun besøkte Ekebergsletta under Norway Cup i dag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet, Video: NTB Scanpix Vis mer

Nå frykter stortingspolitikere at iransk etterretning kan ha klart å hente ut sensitiv informasjon fra Sandbergs telefon, at dette er på avveie og kan skade norske interesser (se nederst i saken).

KRASS KRITIKK: Stortingspolitiker Liv Signe Navarsete (Sp) har selv reist til Iran og er svært kritisk til Sandbergs handlemåte. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KRASS KRITIKK: Stortingspolitiker Liv Signe Navarsete (Sp) har selv reist til Iran og er svært kritisk til Sandbergs handlemåte. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Det er fullstendig uakseptabelt at en statsråd reiser til Iran uten å ha konferert med sikkerhetstjenesten om blant annet hvilken mobil han bør ta med. Da jeg besøkte Iran som medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen hadde delegasjonen ikke med egne telefoner, og vi fikk grundig orientering om ulike sider ved oppholdet. Å ta så lettvint på dette som Sandberg tydeligvis gjør er uforståelig for en tidligere statsråd, sier stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp) til Dagbladet.

Egen instruks

Dagbladet har fått tilgang til Stortingets retningslinjer for reiser til høyrisikoland som Iran. Den er utarbeidet på bakgrunn av råd fra PST og Statsministerens kontor.

Utlånte telefoner og nettbrett skal ikke skrus på når man lander på flyplassen eller i taxier på vei til bostedet. Man skal forvente at all kommunikasjon leses og avlyttes.

Telefonen skal ikke benyttes til å surfes på internett, sende eller motta eposter, ifølge veiledningen.

Sandberg har bekreftet at han brukte jobbtelefonen i Iran. Tidligere leder av etterretningsgruppen E14, Ola Kaldager, sier til Dagbladet at fiskeriministeren har begått en sikkerhetsglipp.

- Lett å komme inn

- Man tar aldri med jobbtelefon til slike land som Iran. Det er lett å komme seg inn i dem for etterretningstjenestene, sier Kaldager.

- En statsråds telefon kan gi god oversikt over livet deres og sensitiv informasjon. Vi kan anta at den inneholder kalenderoppføringer, epost, hvem statsråden omgås og andre opplysninger som er interessante for etterretningstjenester.

- En etterretningstjeneste vil neppe forsøke å verve statsråder som jobber veldig synlig i offentligheten. Men telefonen kan inneholde informasjon om hvem sjåføren og de ansatte på forværelset er.

- Hva tenker du om at Sandberg har hatt med seg jobbtelefonen til Iran?

- Det er en klar sikkerhetsglipp å ta med seg tjenestetelefonen sin til Iran. Det er ikke bra.

- Kan norske interesser komme i fare dersom iransk etterretning har fått tilgang til innholdet på hans telefon?

- Det blir ren spekulasjon, vi vet ikke nok ennå, sier Kaldager.

FERIE: Sandbergs kjæreste holdt venner og bekjente oppdatert på turen via Instagram. Foto: Privat
FERIE: Sandbergs kjæreste holdt venner og bekjente oppdatert på turen via Instagram. Foto: Privat Vis mer

Omfattende Iran-sikkerhet

Dagbladet har snakket med flere personer med inngående kjennskap til hvilke rutiner folkevalgte og regjeringsmedlemmer følger på reiser i utlandet.

Det er vanlig prosedyre at de som reiser får en inngående redegjørelse for sikkerhetssituasjonen i landet av ansatte i PST i forkant. De blir også orientert om hvilke etterretningstrusler man kan utsettes for.

Iran, Kina og Russland er tre land norske sikkerhetsmyndigheter regner som spesielt ivrige på elektronisk spionasje.

I 2015 var en delegasjon på seks stortingsrepresentanter i Iran på vegne av Utenriks- og forsvarskomiteen. Dagbladet er kjent med at de fikk en omfattende gjennomgang av PST før avreise, med klare reiseråd: de skulle bruke nye utdelte telefoner på reisen, passe seg for å havne i kompromitterende situasjoner og gå ut fra at de ble romavlyttet og overvåket under hele reisen.

Det var også et råd at man ikke skulle legge igjen elektronisk utstyr, men ha det på kroppen til enhver tid, slik at det ikke falt i fremmedes hender og kunne kopieres eller tukles med.

Sandberg har opplyst til TV 2 at telefonen hans i hovedsak lå i bagasjen helt til han hørte om debatten rundt Iran-reise.

Sandberg ankom Iran tirsdag 24. juli. Tre dager senere sprakk nyheten om Iran-reisen på Filternyheter.no.

- På en slik tur er det ingen tvil om at vertskapet har full kontroll på alle bevegelser, sier en person med bred erfaring fra toppolitikeres reiser til utlandet.

Generelt blir folkevalgte som vil reise til land Norge ikke har tett samarbeid med, oppfordret til å konsultere Stortingets sekretariat eller PST før de reiser.

Telefonen undersøkes

Tirsdag meldte TV 2 at Sandbergs telefon var innlevert til PST for å undersøke om den er tuklet med av uvedkommende under Sandbergs reise.

Dagbladet har spurt PST om dette er riktig.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST understreket onsdag ettermiddag overfor Dagbladet at de ikke har bekreftet at de har tatt hånd om mobiltelefonen til Per Sandberg, etter at han kom hjem fra sin reise til Iran sammen med sin nye kjæreste, norsk-iranske Bahareh Letnes (28).

Dagbladet har spurt Fiskeri- og næringsdepartementet om hvor telefonen er levert inn for å undersøkes. Det vil ikke kommunikasjonssjef Røiseland svare på.

- Telefonen håndteres nå i tråd med departementets sikkerhetsrutiner, skriver Røiseland i en e-post til Dagbladet.

UT PÅ TUR: Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes kjørte avgårde i statsrådsbilen fra Gimle terasse. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
UT PÅ TUR: Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes kjørte avgårde i statsrådsbilen fra Gimle terasse. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Privat pass

- Reiste Per Sandberg til Iran med sitt diplomatpass?

- Sandberg benyttet sitt private pass, skriver Røiseland.

Dagbladet har presentert departementet med kritikken om sikkerhetsglipp og at politikerkolleger frykter sensitiv informasjon kan være på avveie.

- Sandberg har ingen kommentar til dette, skriver Røiseland.

Dagbladet har vært i kontakt med Bahareh Letnes om denne artikkelen og for en generell kommentar. Hun ønsker ikke å kommentere reisen.

Vurderer trusselbildet

Seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke kommentere spørsmål om PST har utvidet sikkerhetstiltakene rundt statsråd Per Sandberg den siste tida.

- Vi vurderer trusselbildet rundt statsråder hele tida, om det er behov for ulike sikkerhetstiltak. Det kan være alt fra livvaktbeskyttelse til mer synlige politioperative tiltak, altså synlige og usynlige tiltak, sier Bernsen.