Fiskeriminister Per Sandberg:

Sandberg fulgte ikke PSTs sikkerhetsråd på Iran-reisen

Stortingspolitiker frykter informasjon fra Sandbergs mobil er på avveie og kan skade norske interesser. - Klar sikkerhetsglipp, sier etterretningsveteran.

TELEFONTRØBBEL: Per Sandberg var tilbake i statsrådleiligheten på Gimle terrasse i Oslo i dag. Jobb-telefonen han brukte i Iran er levert inn for tekniske undersøkelser. Her sammen med kjæresten Bahareh Letnes på vei fra leiligheten til statsrådsbilen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
TELEFONTRØBBEL: Per Sandberg var tilbake i statsrådleiligheten på Gimle terrasse i Oslo i dag. Jobb-telefonen han brukte i Iran er levert inn for tekniske undersøkelser. Her sammen med kjæresten Bahareh Letnes på vei fra leiligheten til statsrådsbilen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har snakket med flere personer som har inngående kjennskap til hvilke rutiner folkevalgte og regjeringsmedlemmer følger på reiser i utlandet.

Det er klart at fiskeriminister Per Sandberg på sin Iran-reise i slutten av juli brøt med det vanlige sikkerhetsregimet som gjelder for toppolitikeres reiser til land kjent for elektronisk spionasje mot Norge og norske interesser.

Landene kalles «høyrisikoland». Blant disse er Iran.

Dagbladet har spurt departementet om Sandberg reiste til Iran med sin jobbtelefon. Utover kontaktlister og sms-er, er statsråders jobbtelefoner normalt synkronisert med e-post, sosiale medier og andre applikasjoner de bruker til daglig.

- Det var Sandbergs jobbtelefon, svarer hans kommunikasjonssjef i departementet, Martine Røiseland.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har som mandat å forebygge og etterforske ulovlig etterretningsaktivitet fra statlige aktører, deriblant etterretning mot norske politikere. PST har helt spesifikke råd når det gjelder å ta med seg elektronisk utstyr på reiser til land som Iran, Russland og Kina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer