Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sandberg har aldri tatt opp fiskeri og havbruk i Stortinget

- Jeg har ikke snakket så mye om helse- og sosialpolitikk heller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Noe av det kanskje mest overraskende etter hvert som Erna Solbergs nye regjeringskabal ble kjent i går, var at Frp-nestleder Per Sandberg ville bli utnevnt som fiskeriminister.

Sandberg har bred politisk erfaring og har sittet på stortinget i 18 år, men har aldri vist større interesse for fiskeripolitikk, noe også fagbladet Fiskaren har notert seg.

Hans politiske hovedområder har vært samferdselspolitikk og justispolitikk, og han har offentlig markert seg innenfor innvandringspolitikken.

Ingen saker Dagbladet har gjennomgått sakene der Per Sandberg har vært saksordfører i Stortinget siden første gang han ble innvalgt i 1997. Der er det ikke en eneste sak om fiskeripolitikk.

Det er i seg selv ikke så merkelig, i og med at Sandberg i sin tid som stortingsrepresentant  har sittet i fem av Stortingets komiteer, men aldri næringskomiteen, der fiskeripolitikken diskuteres.

Sandberg har i liten grad tatt ordet i Stortinget om saker tilknyttet fiskeri og havbruk. Han har deltatt i noen debatter på Husøydagan hvor sjømat har vært tema, men utover det har han heller ikke uttalt seg stort om fiskeri i mediene, viser søk i arkivene til Retriever.

- Fiskeri er kanskje ett av de områdene hvor du har uttalt deg minst, hva er grunnen til at du får denne posten nå?

- Grunnen er kanskje at Dagbladet ikke har fulgt med i timen, jeg har snakket veldig mye om fisk, svarer Sandberg, før han legger til:.

- Neida, men jeg har vært på Stortinget siden 1997, og har byttet komité flere ganger. Dette er min femte komité på Stortinget, og så har vi hatt folk som har hatt ansvar for både fiskeripolitikk og landbrukspolitikk. De har snakket om det området, så det har ikke vært mitt bo. Jeg har ikke snakket så mye om helse- og sosialpolitikk heller, sier Sandberg.

Oppgitt Stortingets eneste yrkesfisker, Johnny Ingebrigtsen (SV), som er vararepresentant for Kirsti Bergstø, er oppgitt over at det nok en gang rekrutteres en person uten inngående fagkunnskap til fiskeriministerposten.

- Jeg har lyst til å si, nå må i herrens navn den ene eller andre statsministeren se verdien av å sette inn statsråder som har et naturlig fortrinn og innsikt i denne jobben, sa Ingebrigtsen til Dagbladet i går.

Han mener Elisabeth Aspaker (H) også bar preg av å ikke kjenne fiskerifeltet, og også Thorhild Widvey (H) har fått kritikk for at hun ikke kunne nok om kultur da hun ble utnevnt som kulturminister.

- Vel så viktig å være nestleder Valgforsker Frank Aarebrot presiserer at det tradisjonelt er byråkratiet som står for det faglige innholdet i departementet.

- Men akkurat i fiskeridepartementet har det vært tradisjon for at det ofte er folk tilknyttet fiskerinæringen som får statsrådsposten. Dette har vært spesielt vanlig i Ap-styrte regjeringer, men også i borgerlige regjeringer. Dette gjelder også landbruksdepartementet, men Sylvi Listhaug var et brudd med dette, sier han til Dagbladet.

Aarebrot påpeker at den viktigste jobben til en statsråd er å sørge for at sektoren han eller hun leder får sin del av budsjettmidlene under budsjettforhandlingene.

- Sånn sett kan det å få inn en fiskeriminister som er nestleder i Frp være vel så viktig som en som faktisk har greie på fisk, sier han.

Skeptisk Forfatter og fersk Bragepris-vinner Morten Strøksnes har de siste åra engasjert seg sterkt i debatten om hvordan vi bør forvalte havressursende, og har vært en hard kritiker av Aspaker.

Han er avventende skeptisk til Sandberg.

- Man må på en måte gi ham sjansen til å vise hvilken type fiskeripolitikk han står for, men den spontane reaksjonen er at kanskje man tok feil hvis man trodde at det ikke kunne bli verre enn Aspaker, sa Strøksnes til Dagbladet i går.

- Samtidig er Sandberg en populist, så kanskje han er uforutsigbar nok til å ta kystfiskernes parti, men jeg tviler.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media