SNAKKET UT: Per Sandberg og Bahareh Letnes holdt pressekonferanse i forbindelse med lanseringen av boken «Fremmede makter har flyttet inn». Video: NTB Scanpix Vis mer

Sandberg i strupen på SMK: - Skulle gjerne stilt opp i debatter og kledd dem av

Per Sandberg mener Bahareh Letnes var uheldig som «forelsket seg i en bleik, feit og enkel skogning». Samtidig angriper han regjeringens strategi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Per Sandberg gikk av som fiskeriminister 13. august i år etter en langvarig storm om hans ferietur til Iran med sin jobbtelefon og feiringen av Irans nasjonaldag i regi av landets ambassade i Norge.

Turen førte også til voldsom oppmerksomhet rundt hans forhold til norsk-iranske Bahareh Letnes (28).

I dag kom de to med boka «Fremmede makter har flyttet inn. Justismord og politisk drap».

- En feilslått strategi

- ØNSKER MEG BARN: I forbindelse med lanseringen av sin felles bok «Fremmede makter har flyttet inn. Justismord og politisk drap» snakker Per Sandberg og Baharet Letnes ut om planer for barn, ekteskap - og om sin nylige reise til Iran. Reporter: Tori Aarseth. Video Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Der angriper Per Sandberg regjeringens mediestrategi, og anklager kommunikasjonsavdelingen ved Statsministerens kontor for å ha gitt ham munnkurv.

«En feilslått strategi ved Statsministerens kontor fikk mediene til å gå amok og beskylde Bahareh Letnes for å være en iransk spion som hadde lokket fiskeriministeren i en honningfelle. Jeg skjønte altfor seint at det hadde vært en gal avgjørelse å gi fra seg kontrollen», skriver han.

«Bahareh og jeg prøvde å få fram vår versjon i Adresseavisen, på Dagsnytt 18 og i TV 2. Det skulle vi ikke gjort, ifølge Statsministerens kontor. Nå tok de kontroll. De ville legge logg på saken.»

- Skulle gjerne kledd dem av

Ifølge Sandberg var SMK redd for at det skulle bli sådd tvil om sikkerhet og beredskap siden statsministeren var under press fra kontroll- og konstitusjonskomiteen og derfor ga han munnkurv.

«Denne strategien – at vi forholdt oss tause – forverret situasjonen, ja, den sementerte situasjonen. Bahareh ble stadfestet som spion for det iranske regimet, jeg ble gjort ansvarlig for sikkerhetsbrudd. Et justismord, et politisk drap. Det kunne vært dempet, kanskje unngått» skriver Sandberg.

På en pressekonferanse i forbindelse med lanseringen av boka i dag, utdyper Sandberg.

- Kunne jeg få håndtert dette på vanlig Per Sandberg-måte hadde det sett helt annerledes ut. Mediene stilte opp med eksperter som ikke er eksperter i det hele tatt. Jeg skulle gjerne stilt opp i debatter og kledd dem av. De har en agenda, og hadde en agenda, sier han.

- Jeg har vært langt nede

Han sier han beklager sterkt at han ikke tok tak i kommunikasjonen selv da han valgte å gå av.

- Det kunne fått et annet resultat om jeg hadde tatt regi selv, men jeg sannsynligvis gått av likevel, sier han.

Bahareh Letnes omtaler selv den siste tida som et helvete.

FRYKTET Å BLI SPIONBESKYLDT: Bahareh Letnes måtte møte til avhør i Iran, før hun forlot landet nylig. Til Dagbladet forteller hun at hun var livredd for å bli beskyldt for å være spion for USA eller Israel. Video: Henning Lillegård Vis mer

- Det er utrolig tøft og vanskelig for meg å skrive livshistorien min for hele verden. Det har vært tøft for meg i hele sommer. Jeg vært langt nede. Per har løfta meg gang på gang og jeg forsvarer meg med denne boka, sier Bahareh Letnes i dag.

Sandberg sier han er stolt av måte kjæresten har utlevert seg på.

- Det å være fra Iran, komme til Norge og få opphold og statsborgerskap, og så komme med denne boka. Det er det ikke alle som hadde klart. Jeg er utrolig stolt av deg, Bahareh.

- Ingen bitterhet

Sandberg sier han neppe kunne utført jobben som statsråd videre på grunn av det «pikante forholdet» med Letnes.

- Men bildet av Bahareh hadde vært annerledes om jeg fikk kjøre medieløpet selv og møte beskyldningene og påstandene som kom. Se på ekspertene, som uttaler seg på Dagsnytt 18 med det som egentlig er kunnskapsløshet. Hvilke tilhørighet har egentlig disse ekspertene som angriper Bahareh? spør Sandberg.

Sandberg sier samtidig at han verken han eller Letnes føler noen bitterhet i dag. I boka skriver han også at de dropper planlagte søksmål mot mediene.

- Den som hadde trodd at de skulle skape en situasjon hvor vi to skulle bli motsetninger, har gjort det motsatte. Nå er vi så sammensveisa på å skape relasjoner, ei framtid, business og ikke minst kjærlighet. Det motsatte har skjedd, og sånn sett er vi jævla glad for det, sier Sandberg.

- Bleik, feit og enkel skogning

Sandberg kritiserte problematiseringen av at Letnes har reist tilbake landet hun flyktet fra for tolv år siden.

- Hun har aldri vært en politisk flyktning, men fått opphold på humanitært grunnlag, som tusenvis har fått. Hvorfor ikke ta en research på de tusen? Det er kanskje folk som sitter på Stortinget der også, sier Sandberg.

- Men det er altså denne damen på 28 år, som er så uheldig, eller heldig vil jeg si, som har blitt forelska i en bleik, feit og enkel skogning, som for øvrig også er jævlig ekte. Det er tusenvis av iranere som reiser tur/retur til lran, men det er hun som får høre det, sier den tidligere statsråden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer