Per Sandbergs Iran-reise:

- Sandberg kan ha brutt sikkerhetsloven

Rettsviter Ingvild Bruce sier fiskeriminister Per Sandberg kan ha brutt loven. Sikkerhetsekspert Anders Romarheim sier Sandberg bør gå av om man finner spor av lekkasjer, eller at jobbtelefonen hans er tuklet med under Iran-reisen.

FISKERIMINISTER: Per Sandberg (Frp) dro til både Iran og Kina med jobbtelefonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FISKERIMINISTER: Per Sandberg (Frp) dro til både Iran og Kina med jobbtelefonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) jobbtelefon ligger nå til undersøkelser hos Politiets sikkerhetstjeneste, etter at statsminister Erna Solberg ba om å få den undersøkt.

Årsaken var Sandbergs uanmeldte feriereise til Iran, der mobiltelefonen, stikk i strid med råd fra PST, statsministerens kontor og retningslinjene i hans eget departement, ble med på reisen.

Telefonen inneholdt et av departementets saksbehandlingssystemer, e-poster, kalendere, smser og andre data som nå fryktes å være på avveie. I dag innrømmet Sandberg i Dagens Næringsliv at han også reiste med jobbmobilen til Kina i mai.

Sikkerhetsloven

- Hvis informasjon i saksbehandlingssystemet, e-poster, smser eller notater som befant seg på telefonen er sikkerhetsgradert, kan Sandberg ha brutt sikkerhetsloven § 12. Den sier at enhver som får tilgang til sikkerhetsgradert informasjon som ledd i sitt arbeid for en offentlig virksomhet, plikter å hindre at uvedkommende får kjennskap til den, sier stipendiat ved institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Ingvild Bruce til Dagbladet.

Bruce jobber med en doktorgrad om politi- og etterretningstjenester. Hun rettsviter og har tidligere arbeidet hos Sivilombudsmannen, i Justisdepartementet, i Økokrim og for Stortinget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer