Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Per Sandbergs Iran-reise:

- Sandberg kan ha brutt sikkerhetsloven

Rettsviter Ingvild Bruce sier fiskeriminister Per Sandberg kan ha brutt loven. Sikkerhetsekspert Anders Romarheim sier Sandberg bør gå av om man finner spor av lekkasjer, eller at jobbtelefonen hans er tuklet med under Iran-reisen.

FISKERIMINISTER: Per Sandberg (Frp) dro til både Iran og Kina med jobbtelefonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FISKERIMINISTER: Per Sandberg (Frp) dro til både Iran og Kina med jobbtelefonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) jobbtelefon ligger nå til undersøkelser hos Politiets sikkerhetstjeneste, etter at statsminister Erna Solberg ba om å få den undersøkt.

Årsaken var Sandbergs uanmeldte feriereise til Iran, der mobiltelefonen, stikk i strid med råd fra PST, statsministerens kontor og retningslinjene i hans eget departement, ble med på reisen.

Telefonen inneholdt et av departementets saksbehandlingssystemer, e-poster, kalendere, smser og andre data som nå fryktes å være på avveie. I dag innrømmet Sandberg i Dagens Næringsliv at han også reiste med jobbmobilen til Kina i mai.

Sikkerhetsloven

- Hvis informasjon i saksbehandlingssystemet, e-poster, smser eller notater som befant seg på telefonen er sikkerhetsgradert, kan Sandberg ha brutt sikkerhetsloven § 12. Den sier at enhver som får tilgang til sikkerhetsgradert informasjon som ledd i sitt arbeid for en offentlig virksomhet, plikter å hindre at uvedkommende får kjennskap til den, sier stipendiat ved institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Ingvild Bruce til Dagbladet.

Bruce jobber med en doktorgrad om politi- og etterretningstjenester. Hun rettsviter og har tidligere arbeidet hos Sivilombudsmannen, i Justisdepartementet, i Økokrim og for Stortinget.

RETTSVITER: Ingvild Bruce ved UIO.Foto: UIO
RETTSVITER: Ingvild Bruce ved UIO.
Foto: UIO Vis mer

- Denne saken har et politisk spor og et juridisk spor, som begge er interessante hver for seg. Men når det kommer til spørsmålet om hvorvidt statsråd Per Sandberg fortsatt har politisk tillit, så flyter det over i hverandre, sier førsteamanuensis og statsviter Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier.

Romarheim forsker på sikkerhetspolitikk og satt i sekretariatet til utvalget som har utformet forslaget til ny sikkerhetslov. Dagbladet har bedt Nærings- og fiskeridepartementet om en kommentar til vurderingene fra Bruce og Romarheim.

- Denne må vi komme tilbake til over helgen, skriver kommunikasjonssjef Martine Røiseland.

Hacking

Tidligere sjef for E-tjenesten, Kjell Grandhagen, sa i går til NRK at han forutsetter at iranske myndigheter har hacket Per Sandbergs mobiltelefon under oppholdet.

PÅ FERIE: Per Sandberg reiste på ferie med kjæresten Bahareh Letnes og statsrådtelefonen til Iran, et høyrisikoland for elektronisk etterretning og tapping av mobiltelefoner. Foto: Privat
PÅ FERIE: Per Sandberg reiste på ferie med kjæresten Bahareh Letnes og statsrådtelefonen til Iran, et høyrisikoland for elektronisk etterretning og tapping av mobiltelefoner. Foto: Privat Vis mer

- På en mobiltelefon som Sandbergs ligger det ganske mye informasjon. De vil være interessert i hele hans kontaktnett, mobiltelefonnummer, e-postadresser, kalenderen, meldinger og i det hele tatt hans nettaktivitet, sa Grandhagen.

Beskyttelsesinstruks

Beskyttelsesinstruksen regulerer håndteringen av fortrolige og strengt fortrolige dokumenter i forvaltningen. Flere dokumenter regjeringen håndterer faller innenfor dette området. Instruksen sier blant annet følgende:

«Den som har et gradert dokument i sin varetekt, er personlig ansvarlig for at opplysningene ikke blir kjent av uvedkommende.»

- Hvis det finnes informasjonen på telefonen som er gradert etter beskyttelsesinstruksen, kan Sandberg ha brutt sin plikt i § 7, som gjør han personlig ansvarlig for at slike opplysninger ikke blir kjent av uvedkommende, sier Bruce.

GROV UAKTSOM: Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier kaller Per Sandberg for grov uaktsom. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
GROV UAKTSOM: Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier kaller Per Sandberg for grov uaktsom. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Kan straffes

- I sikkerhetslovens taushetspliktbestemmelse ligger også en plikt til å hindre at uvedkommende får tilgang til informasjonen, understreker Bruce.

- Brudd på denne taushetsplikten kan straffes, dersom Sandberg har opptrådt forsettlig eller grovt uaktsomt, sier Bruce og henviser til straffeloven § 209 om brudd på taushetsplikt.

Før sin Iran-reise som statsråd i 2016, ble Sandberg briefet grundig av Politiets sikkerhetstjeneste om trusselbildet i Iran.

Iran ligger langt framme på elektronisk etterretning og regnes som ett av tre høyrisikoland for norske politikere og næringsliv. Russland og Kina er de to andre.

Romarheim: - Skjødesløs

Sandberg fikk dengang utdelt en lånetelefon for reisen, og jobbtelefonen ble liggende hjemme. Likevel valgte han nå å dra til Iran på ferie med jobbtelefonen i juli, basert på sin egen sikkerhetsvurdering.

I går innrømte han feilen. At Sandberg har fått briefing tidligere, gjør saken mer alvorlig, ifølge flere eksperter Dagbladet har snakket med.

- Når han har valgt å ikke følge PSTs og SMKs råd for behandling av tjenestetelefonen, taler det for at han har opptrådt uaktsomt, sier Bruce.

Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier kaller Sandbergs handling for «grovt uaktsom».

- Sandberg har opptrådt skjødesløst og grovt uaktsomt i denne saken, ved å reise med sin tjenestetelefon til Iran og bruke den der, sier Romarheim.

- Hans skjønn i denne saken har en del å si for den tilliten han nå har som politiker i regjeringen, sier Romarheim.

Kan bli skjult etterforskning

Etter det Dagbladet forstår, skal PST nå undersøke telefonen både for mulig gradert informasjon og for å se hvorvidt iransk etterretning eller andre kan ha etterlatt spor.

PST: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Nydalen i Oslo.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
PST: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Nydalen i Oslo. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Dersom PST finner ut at det har blitt oppbevart gradert informasjon på telefonen, eller i applikasjoner knyttet til telefonen, kan det bli aktuelt å starte en åpen etterforskning.

Dersom PST finner spor etter fremmede aktører, vil trolig en etterforskning foregå i det skjulte.

- Bør gå av ved funn

Romarheim understreker at det stadig dukker opp ny informasjon om Sandbergs Iran-reise.

- Slik saken står nå, vil nok Sandberg overleve som statsråd. Men dersom etterretningsorganer som undersøker saken konkluderer med at Sandbergs telefon er tuklet med, eller at informasjon har lekket fra den under oppholdet i Iran, så mener jeg Sandberg bør gå av som statsråd, sier Romarheim.

Flere systemer

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har ansvaret for å godkjenne graderte systemer i departementene.

- Det er godkjent et system for lavgradert informasjon for regjeringen og store deler av statsforvaltningen. Dette systemet skal ikke være tilgjengelig på mobiltelfon, sier avdelingsdirektør Mona Strøm Arnøy i NSM.

Dagbladet har spurt Nærings- og fiskeridepartementet om hva slags dokumenter som er tilgjengelig via det ugraderte systemet som var installert på Sandbergs telefon.

- Tilgang til departementets saksbehandlingssystem via mobilen er sterkt beskyttet. Det gir ikke tilgang til andre departements saksbehandlingssystem. Graderte saker ligger ikke i dette saksbehandlingssystemet, svarer kommunikasjonssjef Martine Røiseland.

- Gradert informasjon sendes ikke på e-post og slike dokumenter ligger ikke på mobilen, skriver

Dagbladet har også spurt departementet om Sandbergs telefon forøvrig inneholdt noe fortrolig eller annen gradert informasjon.

Det spørsmålet er ikke besvart.