<strong>- POLITIKKENS «LIBERO»:</strong> Frp's nestleder Per Sandberg har fått en slags fristilt rolle - partiets «libero» - som gir ham anledning til å komme med uttalelser som skal minne Frp-velgerne om partiets opprinnelige grunnverdier. - Men denne gangen har han kommet med en grisetakling, fastslår valgforsker Frank Aarebrot. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
- POLITIKKENS «LIBERO»: Frp's nestleder Per Sandberg har fått en slags fristilt rolle - partiets «libero» - som gir ham anledning til å komme med uttalelser som skal minne Frp-velgerne om partiets opprinnelige grunnverdier. - Men denne gangen har han kommet med en grisetakling, fastslår valgforsker Frank Aarebrot. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer

- Sandberg kan løpe naken opp og ned Karl Johan uten at regjeringen faller

Valgforsker Frank Aarebrot tror Høyre/Frp-regjeringen sitter trygt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det blir ingen konsekvens av bråket med Wiborg og Sandberg. Det er mye tabber og retorikk i politikken, og det fins ingen vilje nå til å felle regjeringen, sier valgforsker Frank Aarebrot til Dagbladet.

De siste dagene har vært preget av kontroverser rundt Frp. Først anklaget stortingsrepresentant Erlend Wiborg eksstatsminister Kåre Willoch (H) for å spre jødehat, deretter ga nestleder Per Sandberg KrF skylda for at fremmedkrigere massakrerer kvinner og barn.

Måtte beklage Til slutt så Frp-leder Siv Jensen seg nødt til å beklage overfor en rasende Knut Arild Hareide.

- At Siv Jensen sier Sandberg har gått over streken, at det han sier er uakseptabelt, og også gir en uforbeholden beklagelse, tror jeg er godt for KrF-erne å høre, sier Hareide til NTB.

Statsminister Erna Solberg uttalte at Sandbergs uttalelser er i strid med samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre.

- I avtalen står det at vår politikk skal bygge på et flerkulturelt samfunn, og at mangfold i Norge faktisk er bra. Så det politiske innholdet og tonen til Sandberg er helt uakseptabel, sier Solberg til NRK.

- Ap ikke interessert Hareide betegnet torsdagen som «en mørk dag for samarbeidet» med regjeringen. Ifølge NRK Dagsrevyen er flere lokalpolitikere i KrF lystne på å trekke støtten til Høyre og Frp. Men Aarebrot kan ikke se at det fins noen som helst reell vilje til å velte den blåblå regjeringen på grunn av Sandberg-affæren.

- Sandberg kunne kledd seg naken og løpt opp og ned Karl Johan uten at regjeringen faller, sier valgforskeren bestemt.

- Jeg tror ikke KrF trekker seg fra samarbeidet. Om de likevel skulle være så sinte at de gjør alvor av det, vil regjeringen fremdeles ha Venstre som støtteparti. Og Arbeiderpartiet har ingen interesse av å overta regjeringsmakten nå, sier han.

Ap har i det siste opplevd den ene 40-prosentsmålingen etter den andre, mens regjeringspartiene stuper. Aarebrot tror partiets leder Jonas Gahr Støre mye heller vil gjøre en solid valgseier i 2017 framfor å overta makten med et svakt parlamentarisk grunnlag nå.

- Jo mer klønete regjeringen er, desto mer oppslutning får Ap fram mot valget, sier han.

<strong>INGEN TRO PÅ KRISE:</strong> Ingen av partiene på Stortinget har interesse av et regjeringsskifte nå, sier valgforsker Frank Aarebrot. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN / DAGBLADET
INGEN TRO PÅ KRISE: Ingen av partiene på Stortinget har interesse av et regjeringsskifte nå, sier valgforsker Frank Aarebrot. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN / DAGBLADET Vis mer

Aarebrot trekker bl.a. fram at justisminister Anders Anundsen ikke fikk igjennom tiggeforbudet.

- De hadde flertall - men på grunn av klønete ordlyd i lovforslaget trakk Sp sin støtte. Og nå klarer de ikke engang å sende mulla Krekar til Trøndelag! humrer valgforskeren.

- Grisetakling Aarebrot er av oppfatningen at Sandberg har fått rollen som Frp's «libero» - med en slags fristilt rolle som gir ham anledning til å komme med uttalelser som skal minne Frp-velgerne om partiets opprinnelige grunnverdier.

- Men denne gangen har han gått ut over sin rolle og kommet med en grisetakling, slår han fast.

Valgforskeren mener Sandberg nok prøver å fylle Carl I. Hagens retoriske sko, men at skoene er «et par nummer for store».

- Hagen kan komme unna med på den ene siden å snakke om «snikislamisering» og på den andre være for religionsfrihet, og samtidig innta en offerrolle. Men det skyldes hans unike personlige egenskaper, sier han.

- Sandberg er ikke Hagen - mer en politikkens Petter Northug. Han burde ligge lavt nå, som Northug etter fyllekjøringen.

<strong>FIKK UNNSKYLDNING:</strong> Knut Arild Hareide fikk til slutt unnskyldning fra Frp-leder Siv Jensen for Sandbergs utspill. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
FIKK UNNSKYLDNING: Knut Arild Hareide fikk til slutt unnskyldning fra Frp-leder Siv Jensen for Sandbergs utspill. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer