HISTORISK: Hadeland Folkemuseum presenterer Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg i dårlig selskap på sin Facebook-side. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HISTORISK: Hadeland Folkemuseum presenterer Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg i dårlig selskap på sin Facebook-side. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Sandberg kobles med Hitler og Fjordman

- Rystende at et museum kan opptre så forkastelig mot Per, sier Line Miriam Sandberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Line Miriam Sandberg er fylkesråd for Fremskrittspartiet i Troms. Hun reagerer sterkt på at Hadeland Folkemuseum kobler ektefellen til Adolf Hitler og Fjordman.

- Jeg blir forbanna og forferdelig lei meg over at en kulturinstitusjon som driver historieformidling kan opptre på en slik måte, sier Line Miriam Sandberg.

Twitter-quiz I ei melding som Randsfjordmuseene, Hadeland Folkemuseum publiserte ved 18-tida onsdag, heter det:

«I dag ble Twitter-quiz installert i utstillingen Alt for Norge. Klarer du å koble riktig uttalelse til rett persons Twitter-konto?»

Ledsaget av bilder av Peder Are Nøstvold (Fjordman), Adolf Hitler og Frp-nestleder Per Sandberg følger teksten:

«Hvem sin twitterkonto er dette fra?
Forskjellige raser, religioner og kulturer må ikke blandes hvis vi skal ha et harmonisk samfunn.»

Tips fra Høyre Line Miriam Sandberg ble gjort oppmerksom på saken av en barndomsvenn som bor i Hadeland-museets nedslagsfelt.

- Høyre-folk i området reagerte spontant. I likhet med meg syntes de det var forkastelig. Selv stiller jeg spørsmål ved hva slags historisk verdi det har å sammenlikne Per med Fjordman og Hitler.

- Det er rett og slett hets som bidrar til å sverte Per som politiker og menneske, som personifiserer ham i et bildegalleri med personer vi tar sterk avstand, sier Line Miriam Sandberg.

- Dette er jo ikke første gangen jeg opplever at Per henges ut uten tanke på konsekvenser for ham og familien vår, sier hun.

Jens og Stalin Line Miriam Sandberg mener kvalitetssikring av utstillinger bør være en sak for eierne av museene.

- Hvis et museum i Troms hadde framstilt Jens Stoltenberg, Gro Harlem Brundtland og Sigbjørn Johnsen i samme bilderuta med Pol Pot, Stalin og Mao, ville jeg reagert like sterkt.

- Og jeg ville tatt affære som fylkesråd. Dette bør få konsekvenser for Hadeland-museets ledelse, sier Line Miriam Sandberg.

Gjennomtenkt Leila Valvik Raustøl, daglig leder Randsfjordmuseene, har fått enkelte reaksjoner på Hadeland-museets quiz.

- Men stort sett har vi fått positive tilbakemeldinger, sier hun.

- Vi har her en utstilling som åpner mandag som handler om tida før og etter frigjøringen. Der bruker vi ulike virkemidler for å få fram holdninger i samfunnet tidligere og nå.

- Quizen er gjennomtenkt, det er realiteter at noen av disse herrene har kommet med denne type utsagn.

- Naturligvis forstår jeg at det reageres. Men så lenge vi har dekning for det vi fremstiller, mener jeg det er greit, sier Leila Valvik Raustøl.

QUIZ: Lagt ut på Facebook-siden til Hadeland Folkemuseum i går kveld.
QUIZ: Lagt ut på Facebook-siden til Hadeland Folkemuseum i går kveld. Vis mer