Utålmodig: Fiskeriminister Per Sandberg mener han er enda mer utålmodig enn bransjen på at det skal produseres mer laks. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
Utålmodig: Fiskeriminister Per Sandberg mener han er enda mer utålmodig enn bransjen på at det skal produseres mer laks. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Sandberg lover vekst til de som oppfører seg

Fiskeriminister Per Sandberg lover vekst for oppdrettsselskapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Før jul ble Per Sandberg beskyldt for å vite for lite om fisk. Nå står bransjen med åpne armer til en minister som lover vekst til oppdrettere som oppfører seg pent, skriver Finansavisen.

- De sier at jeg ikke har fiskerierfaring. Men jeg snakker dansk av en grunn. Da jeg ble innkalt til førstegangstjeneste i 1979 stakk jeg til Danmark og jobbet som fisker i tre måneder i Skagen. Så ble jeg dratt inn i militæret da jeg kom hjem igjen, sa fiskeriminister Per Sandberg til hjertelig latter under Danske Banks sjømatkonferanse denne uken.

Og Sandberg har ifølge avisen rukket å ta noen offensive grep som minister. Han har allerede lovet at norsk sjømatindustri skal femdobles på sikt, han bryter ministerboikotten av Russland og han har vært i Sverige for å sette norsk fisk blant de svenske kjøttbollene.

Fremoverlent - Jeg opplever fiskeriministeren som framoverlent og innsiktsfull i bransjen vår. Han har tro på det vi gjør, og lytter gjerne til innspill fra alle kanter, sier Marine Harvest-styreleder Ole Erik Lerøy til Finansavisen.

Og Sandberg var ifølge avisen ikke sjenert under seansen hos Danske Bank heller. For oppdrettsbransjen står midt oppi sin heteste periode noensinne, og aldri har etterspørselen etter norsk laks vært større.

Samtidig forventes det fall i produksjonen i år og neste år, og regjeringen vil ikke gi nye konsesjoner før lakselusproblematikken er under bedre kontroll. Det er imidlertid ikke ensbetydende med en pessimistisk minister.

- Fra et markedsperspektiv er det ikke tvil om at vi kunne produsere mer laks, og jeg vet at bransjen er utålmodig. Jeg kan forsikre om at jeg kanskje er enda mer utålmodig, sa Sandberg.

Vil vokse neste år Sandberg forsikrer om at regjeringen vil at aquakulturen skal vokse, og er overbevist om at industrien har en god fremtid og vil bli enda viktigere.

- Vi åpner allerede for at de oppdretterne som klarer å holde seg under 0,2 lus pr. laks kan vokse med 5 prosent pr. år, sier Sandberg, som mener det ikke bør være altfor lenge til bransjen igjen er tilbake på et reelt vekstspor.

- Det kan skje så fort som neste år tipper jeg, sier ministeren til Finansavisen.

Flere nyheter: Lakseprisen har stupt
Marine Harvest-topp: - Veksten vil komme
Oppdrettsselskapene skal bruke ni milliarder på dette