Sandberg må vitne i arbeidsrettssak

Norske Sjømatbedrifters Landsforbund (NSL) og tidligere Frp-statsråd Robert Eriksson prøvde å avskjære fiskeriminister Per Sandberg (Frp) som vitne i arbeidsrettssaken mot Frode Reppe, men fikk nei fra retten.

KALT INN SOM VITNE: Frp-statsråd Per Sandberg bekrefter at han er kalt inn som vitne, og sier han ikke har bedt om at NSL avskjærer ham som vitne. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet .
KALT INN SOM VITNE: Frp-statsråd Per Sandberg bekrefter at han er kalt inn som vitne, og sier han ikke har bedt om at NSL avskjærer ham som vitne. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kommunikasjonssjef Frode Reppe i Norske Sjømatbedrifters Landsforbund (NSL) ble oppsagt i fjor, i kjølvannet av avsløringen om et forsøk på en epost-korrespondanse mellom ham og fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Nå drar han sin tidligere arbeidsgiver for retten etter oppsigelsen, og det er i forbindelse med denne saken at fiskeriminister Sandberg (Frp) er kalt inn som vitne.

Det bekrefter fiskeriministeren selv overfor Dagbladet.

- Jeg er innkalt til å vitne i saken, og forholder meg til det, skriver Sandberg i en epost til Dagbladet.

Spurt om å bli avskjært

Det har imidlertid vært usikkert om Sandberg faktisk må møte eller ikke.

I forrige uke meldte Fiskeribladet nemlig at Norske Sjømatbedrifters Landsforbund (NSL) har bedt om at flere personer fjernes fra vitnelista, deriblant Sandberg.

Nå har retten vurdert spørsmålet om avkjæring av vitner, og konkludert med at Sandberg blir stående på vitnelista.

​Det går fram i en kjennelse fra Sør-Trøndelag tingrett mandag, hvor det opplyses at Sandberg ventes å forklare seg om epostsaken i saken, som er berammet i midten av april.

«Det er opplyst at Sandberg også kan forklare seg om hvordan dialogen mellom nærings- og interesseorganisasjoner og politiske ledere vanligvis foregår. Dette kan være egnet til å opplyse saken. Det er etter dette ikke grunnlag for å konstatere at Per Sandbergs vitneprov ikke er egnet til å styrke avgjørelsesgrunnlaget nevneverdig, eller at det framstår som uproporsjonalt å føre vitnet», skriver retten, som konkluderer med at:

«Begjæring om avskjæring av vitnet Per Sandberg tas ikke til følge».

Har ikke bedt om å slippe

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) påpeker at han ikke har bedt om å få slippe å vitne.

- Jeg har ikke bedt noen om å bli fjernet fra vitnelisten i arbeidsrettssaken mellom Frode Reppe og Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL), skrev fiskeriministeren i en epost til Dagbladet før helga.

Norske Sjømatbedrifters Landsforbund har bedt om at Sandberg fjernes fra vitnelista, fordi de mener Sandberg ikke er relevant som vitne i arbeidsrettssaken.

- NSL har i samråd med sine advokater bedt om at retten avskjærer vitner som skal forklare seg om forhold som ikke er relevante og som ikke er omtvistet. Per Sandberg var ett av disse vitnene, sa administrerende direktør Robert Eriksson i NSL i en kommentar til Dagbladet tidligere mandag, før kjennelsen ble klar.

Eriksson var Frps arbeids- og sosialminister i forrige stortingsperiode, men gikk ut av regjeringen da Frp-statsråd Per Sandberg gikk inn.

- Ikke bedt om å slippe

Frode Reppe og hans advokater har bedt om at Sandberg blir stående på vitnelista.

- Motparten har begjært enkelte bevis gjennom vitneforklaringer avskjært, på grunn av manglende relevans for saken. Vi har tilbakevist at det er grunnlag for å avskjære de bevis som vi har påberopt oss, forklarer advokat Nina Sandnes ved advokatfirmaet Kluge, som representerer Reppe i saken.

- Hvorfor er det viktig at Sandberg møter som vitne?

- Vi mener han har opplysninger av betydning for de spørsmål retten skal ta stilling til, sier Sandnes.​

Omfattende bråk

Bakgrunnen for bråket rundt Sandbergs epost-praksis, var en avsløring Dagbladet gjorde i fjor sommer, da det ble kjent at lakselobbyisten fra Norske Sjømatbedrifters Landsforbund hadde sendt flere eposter til Sandbergs private adresse for å påvirke regjeringens politikk gjennom en skjult bakkanal, uten at forsøket på å påvirke politikerne kunne spores tilbake til Reppe og NSL.

Det hele ble oppdaget da Reppe skrev inn feil epostadresse, slik at epostene i stedet dukket opp hos en forvirret svenske ved navn Per Sandberg, som igjen slo alarm.

I forbindelse med saken, ble det klart at Sandbergs statssekretær Roy Angelvik hadde fått eposter fra samme mann, uten at disse ble journalført.