Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sandberg og Sanner startet budsjettmøtet med snøballkrig

Og inne på konferansen blir det enda tøffere tak.

SNØBALLKRIG: Regjeringen møttes mandag for en tre dager lang budsjettkonferanse ved Hurdalsjøen. Da statsrådene skulle stille opp på et gruppebilde begynte snøballkrigen mellom komunalminister Jan Tore Sanner (med snøball i hånda) og fiskeriminister Per Sandberg (venstre). En lattermild Ketil Solvik-Olsen måtte bryte inn. Foto Peder Ottosen /  Dagbladet
SNØBALLKRIG: Regjeringen møttes mandag for en tre dager lang budsjettkonferanse ved Hurdalsjøen. Da statsrådene skulle stille opp på et gruppebilde begynte snøballkrigen mellom komunalminister Jan Tore Sanner (med snøball i hånda) og fiskeriminister Per Sandberg (venstre). En lattermild Ketil Solvik-Olsen måtte bryte inn. Foto Peder Ottosen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HURDALSJØEN (Dagbladet): Akkurat nå sitter regjeringen samlet på første dag av budsjettkonferansen på Hurdalsjøen, hvor de skal fastsette rammene for statsbudsjettet 2017.

Men før alvoret kunne starte, skulle samtlige statsråder stille opp på et gruppebilde for pressen. Og det tok ikke lang tid før kommunalminister Jan Tore Sanner så mulighten for litt moro.

Kommunalministeren pakket raskt sammen en snøball, og da var ikke den ferske fiskeriministeren Per Sandberg hard å be. Sandberg sendte raskt en snøball i retning kommunalministeren, som for tiden har sin fulle hyre med å overtale norske kommuner til å slå seg sammen.

Til slutt var det samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen som med et smil måtte gå i mellom statsrådene og få dem til å fokusere på de ventende fotografene.

- Forberedt på kutt Litt lek og moro kan nok komme godt med i de tre neste dagene, for statsrådene vil få tøffe krav fra finansminister Siv Jensen.

- Vi må prioritere hardere, men det skal vi klare, sa Siv Jensen på vei inn til konferansen, og gjentok derme budskapet hun ga til Dagbladet for halvannen uke siden.

Da var hun tydelig på at ingen områder er fredet når de nå skal prioritere hardere enn noen gang, og flere prosjekter må settes på vent.

- Det er opplagt at det er viktigere å sikre at folk har en jobb, enn å iverksette nye, dyre prosjekter, sa Jensen da.

Og statsrådene ser ut til å ha forstått budskapet. På vei inn på konferansen sa flere av ministrene at de var forberedt på kutt i deres budsjett.

- Arbeid er overskriften Erna Solberg trakk fram flere utfordringer regjeringen står overfor når de nå skal utarbeide budsjettet, deriblant lav oljepris, økt arbeidsledighet i oljebransjen, flyktningstrømmen og et urolig Europa.

- Vi går inn i en situasjon som er økonomisk vanskelig, med mindre handlingsrom, presiserte hun.

- Hovedoverskriften handler om arbeid og omstilling, understreket Siv Jensen.

Verken Solberg eller Jensen vil avsløre akkurat hva de ønsker å nedpriroitere, men Jensen har gitt klare signaler på at Frp er opptatt av å innfri løfter om mer til samferdsel, reduserte helsekøer og mer synlig politi.

PERM PÅ PERM: Det er mange dokumenter som skal gås gjennom når regjeringene skal trekke opp hovedlinjene for statsbudsjettet for 2017. Foto Hans Arne Vedlog /  Dagbladet
PERM PÅ PERM: Det er mange dokumenter som skal gås gjennom når regjeringene skal trekke opp hovedlinjene for statsbudsjettet for 2017. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi skal fortsatt ha vekst i budsjettet, men vi skal bruke det til å sikre arbeidsplasser, sier Jensen.

Gir ikke garanti Venstre har den siste tiden uttrykt mer og mer misnøye med de uklare signalene fra regjeringen om hvorvidt de kommer til å innfri fropliktelsene i budsjettforliket for 2016 om CO2-avgift.

- Finansministeren er uklar og upresis i sitt var. Et slikt grønt skatteskifte skal innebære en økning av avgifter på utslipp av CO2 motsvart av en sektorvis reduksjon av andre skatter og avgifter, sier Venstres finanspolitiske talsperson til Dagbladet i går. 

På spørsmål fra Dagbladet om Jensen kan garantere en CO2-avgift i 2017-budsjettet som Venstre blir fornøyde med, svarer hun følgende:

- Det pågår forhandlinger mellom partiene om hvordan vi skal følge opp grønn skattekomisjon, og vi skal ha respekt for de forhandlingene. Men vi har vist før at kan bli enige, sa Siv Jensen som altså ikke ville gi et klart garanti.

- Jeg skal forhandle med Venstre direkte i Stortinget, ikke gjennom pressen, sa Erna Solberg til Dagbladet.

Vil ikke sette en grense Det er også blitt rettet mye oppmerksomhet mot at det i januar i år for første gang ble tatt ut penger av oljefondet. Uttaket var på 6,7 milliarder kroner.

HARDE PRIORITERINGER: FInansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg varsler at noe må nedprioriteres i 2017-budsjettet for å sikre arbeidsplasser. Men de vil ikke avsløre hva de ønsker å kutte. Foto Hans Arne Vedlog /  Dagbladet
HARDE PRIORITERINGER: FInansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg varsler at noe må nedprioriteres i 2017-budsjettet for å sikre arbeidsplasser. Men de vil ikke avsløre hva de ønsker å kutte. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Erna Solberg vil ikke si om hun har en smertegrense for slike uttak, eller hvor den smerteterkselen i så fall går.

- Jeg kan ikke definiere en smertegrense. På grunn av avkastninger så vokser oljefondet fortsatt. Jeg er mest opptatt av realøkonomi, og at vi skal utvikle norsk økonomi utifra sunnhetstegn og hvordan man kan skape arbeidsplasser, sier Solberg til Dagbladet.

KLARE FOR LANGE DISKUSJONER: Her er hele regjeringen samlet før budsjettkonferansen starter. Foto Hans Arne Vedlog /  Dagbladet
KLARE FOR LANGE DISKUSJONER: Her er hele regjeringen samlet før budsjettkonferansen starter. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer