MENER ØREFIK HJELPER: - Ethvert mannfolk vil føle det så ydmykende at han kryper under bordet, sier Per Sandberg om bruk av ørefiker mot seksuell trakassering. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MENER ØREFIK HJELPER: - Ethvert mannfolk vil føle det så ydmykende at han kryper under bordet, sier Per Sandberg om bruk av ørefiker mot seksuell trakassering. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Frps nestleder slo et slag for ørefiker i NRK P2s «Politisk kvarter»

Sandberg presset av Tajik: Vegret seg for å gi politiske svar i ørefik-krangelen

Mener en ørefik gir «mindre sjanse for at det skal eskalere til vold».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiets nestleder, fiskeriminister Per Sandberg, fastholdt i NRK P2s «Politisk kvarter» i morges at ørefiker kan være et godt alternativ for kvinner som trakasseres seksuelt for eksempel på julebord.

- Ethvert mannfolk vil føle det så ydmykende at han kryper under bordet, sa Sandberg.

Han mente at en mann som trakasserer og møtes med en slik reaksjon aldri vil gjøre det igjen.

- Undervurderer maktforholdene

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik kalte det en «selvfølgelighet» at kvinner har rett til å forsvare seg. Hun mente at Sandberg med sitt råd om ørefiker legger ansvaret for å finne en løsning på kvinnen som trakasseres.

- Det andre er at han totalt undervurderer maktforholdene i situasjonen, sa Tajik, som ikke synes det er en naturlig reaksjon å gi for eksempel sjefen en ørefik.

Til tross for flere forsøk, greide verken programlederen eller Hadia Tajik å få Sandberg til å komme med politiske alternativer til en ørefik.

- Det skal jeg besvare på en god, grundig måte, i et samarbeid med flere statsråder, svarte Sandberg til dette.

GOD ELLER DÅRLIG ØREFIK?: «Kva skiljer ein «god» øyrefik frå ein middels god eller direkte dårleg øyrefik?», spurte Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik i Stortinget, og ble beskyld for «AUF-retorikk-strategi» av Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
GOD ELLER DÅRLIG ØREFIK?: «Kva skiljer ein «god» øyrefik frå ein middels god eller direkte dårleg øyrefik?», spurte Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik i Stortinget, og ble beskyld for «AUF-retorikk-strategi» av Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet Vis mer

- AUF-strategi

I NRK i dag var Sandberg kritisk til Hadia Tajiks spørsmål til ham i Stortinget i forrige uke, etter at han i VG hadde oppfordret kvinner til å gi menn som trakasserer en «god gammeldags ørefik». Han mente dette er «noe de alle fleste mannfolk forstår».

«Kva skiljer ein «god» øyrefik frå ein middels god eller direkte dårleg øyrefik?», var Tajiks skriftlige spørsmål på Stortinget.

Svaret hans, som han ga før helga, var at «Jeg har dessverre ikke fasitsvaret på spørsmålet fra representanten. Det vil nok oppfattes ulikt. Men jeg antar at de aller fleste forstår hva som ligger i uttalelsen».

I diskusjonen med Tajik i NRK gjentok han flere ganger at en ørefik i visse situasjoner kan være en passende reaksjon, selv om han ikke i utgangspunktet anbefaler det.

- En ørefik vil sette mannen i forlegenhet. Da er sjansen mindre for at det skal eskalere til vold, sa Sandberg.

- God gammeldags ørefik

I intervjuet med VG i forrige uke, ga Per Sandberg følgende råd til kvinner som opplever trakassering:

- Jeg vil si til norske kvinnfolk, at hvis de blir utsatt for seksuell trakassering, så synes jeg ikke de skal holde tilbake flathånda. En god gammeldags ørefik er noe de alle fleste mannfolk forstår.

- Det bør imidlertid være unødvendig, tilføyde han.

Temaet seksuell trakassering har fått stor oppmerksomhet de siste ukene, etter at den amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein har blitt anmeldt av en rekke kvinner for trakassering som skal ha pågått over en årrekke.

Saken førte til #metoo-kampanjen som har spredd seg til mange land, hvor kvinner forteller om sine opplevelser med seksuell trakassering.

I Norge fikk TV- og radioprofilen Alexander Schau fart på kampanjen, med en serie twittermeldinger om seksuell trakassering i medie- og underholdningsbransjen.